• 9.153.103 stemmen

Met onder meer: Peter van Rodijnen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 12 september 2024

Plot De Wilde Noordzee

De ervaren duiker en cameraman Peter van Rodijnen heeft de afgelopen 20 jaar in zeeën over de hele wereld gefilmd. Geïnspireerd door de befaamde ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau besluit Peter de onbekende onderwaterwereld van de Noordzee in beeld te brengen. De documentaire toont beelden van het leven onder en boven water, van het ontstaan van micro-algen tot de grote reuzen van de zee als haaien en orka's. De film laat niet alleen de onbekende schoonheid van de Noordzee zien, maar ook de actuele gevaren die de natuur bedreigen.

De nieuwe film van Mark Verkerk (o.m. De Nieuwe Wildernis).

Documentaire toont onderwaterleven Noordzee, die volgebouwd wordt met windmolens - nos.nl

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 12 september 2024 in de bioscoop (M&N Film Distribution)

avatar van 93.9

93.9

Prachtig gefilmd. Knap dat het al met al aardig positieve film is geworden. Ik vond het pijnlijk, gaf me geen positief mensbeeld ieder geval..

avatar van De filosoof

De filosoof

Filmen kan Peter van Rodijnen. Buiten kijf. Mooie beelden! Goed verhaal ook. Opgebouwd met citaten van Cousteau. Watercyclus is levenscyclus. De een z’n brood is de ander z’n brood. Alles is afhankelijk. Storende mensen echter! Verbreekt cyclus. Alles gaat dood. Maar gaat alweer goede kant op. Steeds meer rekening gehouden met natuur. Natuur herstelt ook weer snel. Cousteau is de held. Voor Peter van Rodijnen wel. Wat een man! Super! En wijs! Je beschermt waar je van houdt! Mooie beelden beschermen dus! Hoe meer Cousteaus hoe beter! Exotisch hoeft niet. Ook de Noordzee zit vol prachtige beestjes! Dat moet je zien! Wat een beesten! Wel vertelt Peter van Rodijnen raar. Jip en Janneke. Geen volledige zinsopbouw. Slechts een paar woorden achter elkaar. Een soort kreten. Echt uniek! Rare intonatie ook. Zoals een kind een spreekbeurt houdt. Kinderlijk! Leidt af! Maar prachtige beelden!

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

De filosoof schreef:

Ik had er al niet veel zin in, en na twee regels had ik al precies door welke clou er aan je recensie zou hangen.

Sowieso heb ik het wel even gehad met die wilde natuur documentaires van Nederlandse bodem.

Toch staat dit voor mij komende zondag in de planning, omdat ik twee uurtjes moet rondkomen, en ik verder dan ook niet weet wat te doen. Weer een waterfiets of een bak ijs kopen, dat schiet ook niet op.

avatar van mrklm

mrklm

Geïnspireerd door de natuurdocumentaires van Jacques Cousteau, stortte Peter van Rodijnen zich op de duiksport. Inmiddels is hij een ervaren onderwaterfilmer en werkte hij onder anderen met Mark Verkerk. De documentaire over het leven in de Noordzee bevat vele mooie plaatjes (inclusief de traditionele “schattige” zeehondjes) maar weinig nieuws. De rommelige structuur doet vermoeden dat Verkerk werkte zonder scenario. Het commentaar is duidelijk gericht op kinderen, dus volwassen kijkers zijn gewaarschuwd. Van Rodijnens timing en intonatie zijn bovendien belabberd. Het laatste deel (over windmolens en de terugkeer van een bijzondere vissoort in Denemarken) is het meest interessant.

avatar van De filosoof

De filosoof

Graaf Machine schreef:

Ik vond 'm wel de moeite waard, hoor: de beelden zijn prachtig en wat ie zegt is is ook interessant (alleen hoe hij het zegt leidde mij een beetje af).

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

Mooie documentaire. Ik stoorde me totaal niet aan de voice over. Simpel, kort en makkelijk. De beelden zijn prachtig. Het is boeiend en interessant om te zien hoe mooi de onderwaterwereld is in onze eigen Noordzee.

Klein minpuntje vond ik wel dat er veel beelden te zien zijn van de Noordzee bij Schotland of Denemarken, etc.

Ik had gehoopt om meer te zien, bijvoorbeeld gewoon als je als duiker recht bij Vlissingen naar beneden zou gaan vanaf het strand. Of bij Den Helder. Of Zandvoort aan zee, etc. Of in (kleine) havens in Zeeland. Wat kom je daar dan tegen?

Die grote reuzenhaaien en orka's zijn niet bij onze kustwateren te vinden, op misschien één uitzondering.

Maar verder een TOP documentaire.

avatar van jorrit3

jorrit3

Wat een schitterende beelden van de Noordzee, maar.. wat een amateuristische tekst erbij. Nee, dat had Peter beter uit kunnen besteden. Waarom de vissers die je volgt ook niet een stem geven? Dat zou het verhaal wat meer diepgang geven.

En een mooie voice- over zou ook niet misstaan hebben. Peter Drost, of David Attenbourgh misschien wel. Then we are talking!

Toch gewoon gaan kijken. Ik ben nog meer van onze zee gaan houden.

avatar van hvdriel

hvdriel

Mooie beelden die onontwarbaar aan elkaar zijn gemonteerd, begeleid door een irritant dominante muziekscore en met een off screen-stem van de cameraman, waaraan alles fout is: intonatie, nadruk, timing, zinslengte (kort) en woordkeuze (kleuterrijk).

Geen lijn, geen structuur, geen verhaal. Een warboel aan beelden dus. Maar wel mooie beelden...

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

En vooral componist/muzikant Sven Fugee brengt de film tot leven met zijn muziek! Glorieus!

avatar van Banjo

Banjo

• 1975 berichten

Prachtig gefilmd en ik kreeg wel even kippenvel van het moment dat die orka's gelijker tijd uit het water sprongen. Maar dat zou ook later toegevoegd kunnen zijn, het moment was me net iets te mooi.. Ik vond het een prachtige documentaire die lekker filmisch over kwam.