• 9.370.338 stemmen

De Tokkies: 20 Jaar Later (2024)

Documentaire | 56 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Floor Vioen

Met onder meer: Hanna Tokkie en Gerrie Ruijmgaart

Gesproken taal: Nederlands

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot De Tokkies: 20 Jaar Later

Dit is het verhaal van Gerrie en Hanna Tokkie, de eerste realitysterren van Nederland. Zij krijgen in 2003 plots bekendheid door televisiecamera's toe te laten in hun dagelijkse leven. Heel Nederland smult ervan. Maar dan wordt het stil, de Tokkies verdwijnen naar de achtergrond, maar de naam Tokkie blijft. Een documentaire over de impact van hun plotselinge bekendheid en de gevolgen daarvan.

avatar van The Oceanic Six

Iedereen kent het woord tokkie wel, dan ben je een asociaal persoon. Iemand die zich slecht gedraagt, voor problemen zorgt. De meesten weten ook wel dat dit ooit is afgeleid van de familie Tokkie, maar dan moet je denk ik wel een eindje in de 30 zijn want ruim 20 jaar geleden was het een aardige hit op tv om deze bijzondere familie te volgen. En ja, ze waren ook gewoon tokk... ik bedoel asociaal. Schreeuwen, vechten, ruziën, overlast, lawaai en ze zagen er ook nog eens behoorlijk bedorven uit met tientallen kilo's overgewicht, te krappe shirtjes en mislukte kapsels. Het was lachen (de media maakten hen aardig belachelijk), maar dat leken zij ook te vinden want ze waren een paar jaar constant op tv in shows als Jensen of anders maakten ze wel een kerstliedje.

Het moeilijke aan dit verhaal is alleen dat je je af moet vragen of je zulke mensen niet tegen zichzelf had moeten beschermen want ze waren natuurlijk vrij simpel, bijna zwakbegaafd. Konden zij aan zien komen hoeveel shit ze over zich heen zouden krijgen?

Daar draait deze nieuwe docu dan ook om, want 20 jaar later is er vooral verdriet en chagrijn bij deze familie omdat de naam Tokkie gewoon voor altijd besmet is. Familieleden werden gepest en mishandeld, de familie zelf werd overal nagewezen en niemand dacht dat zij zich ook gewoon konden gedragen. Wat ze tegenwoordig dus wel doen, want de familie wil niks meer te maken hebben met hun verleden en graag de naam zuiveren. Dat lukt overigens niet, want het blijft natuurlijk volks tot simpel hoe ze zijn en hoe ze leven. Nog altijd veel te dik, redelijk afstotelijk, rokend en vretend. Maar het zijn volgens mij geen slechte mensen en heel eerlijk voelde ik vooral echt medelijden in het uur dat de docu duurt. Hanna loopt zo krom van de reuma dat ze wel 104 lijkt (ze is net begin 60) en Gerrie heeft diverse nare ziektes gehad waaronder keelkanker waardoor hij nauwelijks nog kan praten en eigenlijk wel dood wil.

Het is gewoon zielig om te zien en gelukkig probeert deze docu hen ook niet opnieuw voor schut te zetten, maar gewoon hun verhaal te laten vertellen op hun eigen wijze. Alleen, denkt deze regisseur echt dat het beeld bij zal draaien als je flink wat oude beelden toont, maar ook een hoop nieuwe beelden waarbij je denkt, moet je ze dan echt zo in beeld brengen? Hoe lullig ook, het blijft een beetje aapjes kijken want iedereen wil ze toch weer even zien. Toch is deze docu wel nuttig, want zeker televisiebedrijven moeten eens beter na gaan denken of ze zulke mensen wel moeten exploiteren. Denk ook aan simpele figuren als Barbie, die ook volledig in de goot is beland. Zulke mensen worden beroemd maar weten helemaal niet hoe ze met roem en geld om moeten gaan, met alle gevolgen. De familie Tokkie was denk ik ook liever onbekend gebleven als je ziet hoe alles is gegaan.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Documentaire die wil aantonen dat de Tokkies niet asociaal zijn, maar het beeld uit de eerdere documentaires op geen enkele manier ontkracht. Doc probeert ook duidelijk te maken hoe de familie te lijden heeft onder de betekenis van de naam Tokkie, terwijl tegelijkertijd mensen aan het woord gelaten worden die de oorsprong van het woord niet kennen. Wat overblijft is dat het interessant is om te zien wat er nu van deze mensen is geworden, dat ze in een nare situatie zitten en dat er verder weinig aan deze documentaire te beleven valt. Vreemd format overigens met dat liedje.