• 9.370.299 stemmen

Oorsprong: België / Frankrijk

Geregisseerd door: Michiel Blanchart

Met onder meer: Jonathan Feltre, Natacha Krief en Jonas Bloquet

Gesproken taal: Frans

• myLum (Lumière) Bekijk via myLum (Lumière)

Plot La Nuit Se Traîne

De student Mady klust 's nachts bij als slotenmaker en helpt zijn volgende klant, de enigmatische Claire die de sleutels van haar appartement is kwijtgeraakt. Zij blijkt uiteindelijk te hebben gelogen over haar identiteit en steelt van een gevaarlijke man. Gedurende deze nacht dient Mady zijn onschuld te bewijzen, dit in een stad die in rep en roer staat vanwege protestacties omtrent Black Lives Matters.

avatar van Fisico

Fisico

Ijzersterke misdaadfilm van Belgische makelij! Ik vermoed niet in de Nederlandse zalen en dat is jammer. De filmtitel doet de film alle eer aan. "Se traîner", zich voortslepen, maar avec grande vitesse.

Probeer je als kleine zelfstandige je kost te verdienen, krijg je te maken met de plaatselijke maffia. Mady wordt na een routineklus erin geluisd en wat volgt is een heuse rollercoaster doorheen de straten van Brussel.

Op de achtergrond heb je manifestaties voor BLM en onrechtstreeks hebben die invloed gehad op de keuze van Mady. Sterk en overtuigend acteerwerk en bovenal knap verfilmd. Je vindt in dit genre niet veel beter op lokaal vlak. Aanrader!

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Wauw, deze film moet je gezien hebben. Hij draait momenteel ook in de Vlaamse zalen, maar dan eerder onopgemerkt. Onterecht, want dit is een wel heel sterk gemaakte thriller in de straten van Brussel.

Mady is een slotenmaker die 's nachts werkt, en meer vertellen zou al meteen te veel van de plot weggeven. Van bij de eerste seconden weet je dat er iets zal mislopen, dat hij ergens een deur zal openen die hij beter gesloten had gelaten. Dan zijn we vertrokken voor een helse nachtrit. La nuit se traîne sleept ondanks zijn titel nergens aan en verliest geen tijd aan expositie: meteen worden we meegesleept in het hachelijke avontuur van Mady. Ieder detail, iedere close-up heeft zijn betekenis.

Ik hou enorm van verhalen die zich in één tijdspanne afspelen en zoiets krijgen we hier dus ook voorgeschoteld. Van anonieme straten in Sint-Joost-ten-Node en schimmige steegjes waar de georganiseerde misdaad zich ophoudt over kolkende pleinen waar een betoging tegen politiegeweld passeert tot een spannende scène in de lift aan het Justitiepaleis en een climax in het Noordstation, nergens verliezen we Mady uit het oog.

De regisseur mag binnenkort naar de andere kant van de oceaan om een Amerikaanse remake van zijn eerste kortfilm te regisseren, geproduceerd door Sam Raimi. La nuit se traîne zou het ook niet slecht doen in New York of Los Angeles, maar kijk nu maar gewoon naar dit intense origineel.

avatar van Wouter

Hoe deed deze film het in eigen land?

Wat een film! Spannend van begin tot einde, snel van tempo en beresterke vertolkingen! Een echte aanrader, gefilmd in Brussels by night! Hoeft niet onder te doen voor een Hollywoodfilm!! Zien als je de gelegenheid hebt! In Belgie zelf wat weggemoffeld tussen de kaskrakers, onterecht trouwens!!

avatar van Fisico

Fisico

Wouter schreef:

Hoe deed deze film het in eigen land?

Ik vermoed onbekend is onbemind. Geen reclame, niet gekend bij het grote publiek. En dat is zoals gezegd doodjammer.

avatar van Fortune

Fortune

Spannend filmpje dat helaas ook niet heel veel speciaals doet verder. Eigenlijk doet het niks speciaals. Het is voor mij leuk dat het in Brussel afspeelt want ben daar veel geweest maar voor de rest heeft het niet veel om het lijf. Wordt er echt veel gebruik gemaakt van Brussel? Nee, nou ja een beetje maar het kan ook net zo goed in een andere stad afspelen. Ik houd wel van misdaadfilms in de grote stad dus dan ben ik snel tevreden. Jammer genoeg zitten er teveel Hollywood clichés in deze film en dan vooral de bad guys maar ook dat einde is vreselijk. Teveel Hollywood elementen in deze Franse/Belgische film. Dat zorgt ervoor dat het toch wel middelmatig is maar alsnog vermakelijk. De hoofdrolspeler zelfs is niet cliché en best een goede acteur maar alle andere acteurs en situaties is allemaal Hollywoodesque en dat is saai en voorspelbaar.

avatar van filmkul

filmkul

Aardige thriller. Het verhaal is eenvoudig maar prima voer voor genoeg spanning. De uitwerking is redelijk. De introductie is goed en al snel wordt de spanning opgebouwd. De film bevat een aantal heerlijke spannende scenes. Helaas wordt het wel wat langdradig waardoor de rollercoaster van de eerste helft van de film wel wat in vaart afneemt richting het einde. Het theatrale einde had niet gehoeven. Visueel lekker rauw en passend bij de hele sfeer en setting van de film. Het acteerwerk is verder goed te doen. 3.0/3.5

avatar van Seam

Seam

Inderdaad niet zo bijzonder als het bizar hoge gemiddelde hier doet vermoeden.

Maar wél beter dan menig Hollywood thriller/misdaad. Brussel als locatie helpt ook wel, is natuurlijk toch wat leuker als je de locatie en omstandigheden zelf wat beter kent.

Plot is redelijk standaard, maar het script is gelukkig interessant genoeg. Filmisch ook nét wat beter dan de standaard, met een mooie filmgrain, aantal geweldige shots en mooie achtervolgingsscene's. Acteerwerk van de meesten is ook prima, hoewel er niet veel ruimte is om echt iets veelzijdigs neer te zetten. Persoonlijk vond ik het erg fijn hoe BLM in het script verwerkt was zónder daarbij politiek commentaar te leveren. Dat is wel verfrissend om eens te zien.

Maar als ik dan toch voor misdaad van dichtbij ga, zie ik liever Les Misérables (Film, 2019)

avatar van boemboem27

boemboem27

ondanks de voor mij onbekende acteurs is dit een ijzersterke misdaadfilm die va de eerste tot de laatste minuut spannend blijft.

einde ook prima

een must see.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Sterke thriller van Franse bodem die helaas net 20 minuten te lang duurt, maar je vooral het eerste uur bij de keel grijpt en niet meer loslaat.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Vakmanschap. Alweer een kwaliteitsvolle Belgische film die niet breed gepromoot werd in eigen land. Een nachtelijke Brusselse thriller waarin een slotenmaker terechtkomt in het misdadig milieu. Het is formulewerk op zijn Amerikaans maar je moet het dan nog doen ook. Een scène in een discotheek en een finale in een treinstation zeggen genoeg. Aan actie geen gebrek en het tempo zit er goed in. Er is niks om op af te dingen. Hoewel het verhaal niks nieuws is, is dit anderhalf uur onversneden entertainment. Verrassend was de aanwezigheid van Romain Duris als gangster. Moet nog ontdekt worden en zal het hier zeker goed doen denk ik. Kleine 4*

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Fijne thriller van Belgische makelij.

Mady is een slotenmaker en probeert zo zichzelf in leven te houden, totdat hij de verkeerde tegenkomt. Claire om precies te zijn. Vanaf dat moment is de film bij vlagen erg spannend, maar ook wat voorspelbaar. Ook zitten er een aantal slordige continuïteits-fouten in, maar goed, de film pretendeert dan ook niet een meesterwerk te zijn. Speelt zich af in Brussel, een stad waar ik vaak ben geweest, dus is het wel leuk om sommige dingen te herkennen. Leuke film voor tussendoor, jammer van het einde. 3,5*