• 9.369.996 stemmen

Oorsprong: Zwitserland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Freddy Macdonald

Met onder meer: Eve Connolly, Calum Worthy en K Callan

Plot Sew Torn

Barbara heeft het moeilijk om met haar stoffenwinkel het hoofd boven water te houden. Wanneer ze een verloren knop van een klant wil vervangen, stuit ze onverwachts op een drugsdeal waarbij twee motorrijders worden neergeschoten. Het is het begin van vele kruispunten waarop Barbara keuzes moet maken die elk andere gevolgen met zich meebrengen. Om te beginnen besluit ze een koffer te stelen.

avatar van Seam

Seam

Nog geen berichten, dan zal ik maar de eerste zijn.

Relatief weinig aandacht voor toch een inventief filmpje. Let wel op: Dit is vooral een zwarte komedie. Ja er zit wat misdaad en spanning in, maar dat is maar een klein gedeelte van de focus. De film ontrafelt (sorry voor de grap) zich geleidelijk en iedere keer op een totaal bizarre, maar wel inventieve manier. Ik kon er wel om lachen, behoorlijk origineel gevonden. Technisch is het ook aangenaam om naar te kijken en de muziek verraad al dat het niet al te serieus bedoeld is. Muzikaal is het terugkerende thema namelijk met een komische ondertoon.

Toch wist het me niet helemaal te pakken, het had nog wel íets gekker gekund en de uiteindelijke conclusie was ook iets te makkelijk. Desalniettemin wel een lichte aanrader als je een iets ander wil kijken.

avatar van Collins

Collins

“Choices, choices, choices”, klinkt het om de zoveel tijd verzuchtend uit de mond van protagoniste Barbara in deze elliptische film van Freddy Macdonald. Sew Thorn vertelt een surrealistisch getint verhaal dat draait om de geringe invloed van persoonlijke beslissingen op de wegen die het lot voor iemand heeft voorbestemd. Barbara ervaart het als zij op een regenachtige dag weer eens bezig is om als naaister in haar noodlijdende bestaan te voorzien en opeens met de hoop op rijkdom wordt geconfronteerd. Diverse keuzes en diverse scenario’s volgen in deze vermakelijke allegorie die speelt met het butterfly effect.

De film is geïnspireerd door de korte film met dezelfde titel. In die korte film is er één verloop naar aanleiding van een gebeurtenis. In de lange versie varieert Macdonald met verschillende scenario’s rondom hetzelfde uitgangspunt. Die insteek levert absurde en zeer vermakelijke verhaallijnen op. Leuk is dat met elk nieuw scenario de personages meer contouren krijgen. Leuk ook is de macabere humor die voortkomt uit de onfrisse handelswijze van de personages die is doorspekt met zelfzucht, minachting en gewetenloosheid.

De film speelt zich af tegen het decor van de Zwitserse Alpen. Een achtergrond die de film een wat dreigende en sombere sfeer verschaft. En omdat de personages Iers-Engels spreken komt deze achtergrond tamelijk misplaatst en potsierlijk over. Het is absurd en dat past wel in deze misdaadkomedie waarin het titulaire naaigerei in onwaarschijnlijke richtingen wordt afgewikkeld. Tot slot nog even de curieuze rekwisieten noemen waarvan Barbara gebruik maakt om haar opponenten te overmeesteren. Hilarisch.