• 9.369.673 stemmen

Geregisseerd door: Chester Wong Chung-Gwong

Met onder meer: Chung Kwan, Yi-Chan Lu en Chen Hung-Lieh

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Fire Dragon

Geheim agent John van de ATA krijgt de opdracht om de Chinese nazipartij voor eens en voor altijd te vernietigen. Om hun leiders Sai-ichi en Wesley te vinden, moet hij eerst de malafide crimineel Lily en haar bende vinden, want zij zijn de enigen die weten waar de twee schurken zijn. John wordt op zijn avontuur vergezeld door Sandy, een jong meisje dat op wraak uit is, en zijn vriend Jesse, leider van een leger ninja's.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Mocht jaren duren, maar hij staat er eindelijk op. Deze Fire Dragon is en blijft wat mysterieus m.b.t. hoe het allemaal tot stand is gekomen. Jaren was deze film zelfs afwezig van IMDB. Als je de film dan intypte op Google werd je vaak verwezen naar de IMDB-pagina van Fantasy Mission Force. Heel begrijpelijk, want daar pikt deze film veel materiaal van om in het verhaal te monteren, een mix met uiteindelijk ook wat, door bovenstaande regisseur, zelf geschoten materie. Ook de soundtrack is gestolen, van stukken uit John Barry's "Man With The Golden Gun", Morricone's "The Thing”, Keith Emerson’s “Inferno” en zelfs het deuntje uit Hitchcock’s "Psycho". Het is jammer dat interviews met Jackie Chan niet uitgediept worden tot echt zijn vroegere carrière (dan tel ik ook films bij als Eagle Shadow Fist, Young Tiger, To Kill With Intrigue etc.). Oprecht vraag ik me af of de man bewust is van het bestaan van deze specifieke film. Hij zou er wel niet over willen praten….

Fire Dragon is slecht, maar wel heerlijk slecht. Vliegende ninja's, snelle brute kills, Chinese nazi's, lachwekkende Engelse dub, cheesy pijnkreten, bizar verloop van omstandigheden. Je hoeft van deze film geen realisme als absolute troefkaart te verwachten. Toen ik de film voor het eerst zag, vond ik hem, zeker voor een film met Chan (ook al zijn de stukjes met hem materiaal uit Fantasy Mission Force) het tamelijk wat gewelddadiger/morbide i.v.m. zijn andere films. De film focust zich vooral op agent John van de ATA die op zoek is naar de locatie waar de Chinese nazipartij zich schuilhoudt. Met name de nadruk wordt gelegd op Sai-ichi en Wesley. Maar onze held moet eerst Lily en haar maffe club zien te vinden. Van zijn opdrachtgever zou ene Bo wellicht kunnen weten waar Lily is. Hier even een opsomming van wat gebeurtenissen in de film:

Op het moment dat onze held een bar betreedt vangt hij een kort gesprek op van twee mannen: “Where’s Bo?”
“He is playing darts”.
Wat een geluk heeft die John.
Onder de omstandigheden ontmoet hij ook een meisje genaamd Sandy, die hoe dan ook wraak wil op Sai-ichi en Wesley voorde dood van haar vader en hoe ze haar verkracht hebben. Nadat ze dit betoogt komen er uit een rivier twee zwaargewonde dames die afkomstig zijn van een vrouwenkrijgers stam, waarvan hun locatie net is opgeblazen door Lily en haar mannen. Wat een toeval!
Op het moment dat agent John, Lily en haar mannen dood aantreft, zit er in de jaszak van Lily gelukkig een briefje met de exacte locatie van Sai-ichi en Wesley. Sandy weet precies waar die locatie is.
Wat een gelukkig man is onze John. Zo’n 007 doet daar langer over.

De badguys zijn zeer gemeen. Onze opper-nazi Sai-ichi is vrij meesterlijk gecast. Op het eindevermoordt hij mede kompaan Wesley omdat hij het gewonnen geldbedrag, waar Lily achteraanging, uiteindelijk niet met hem wil delen. Om vervolgens, terwijl Wesley in een beschonken bui bevindt, hem met een smerige glimlach een paar keer met lood beschiet. Hierna wordt hun nazi-kamp snel aangevallen door agent John, Sandy en Jessie met zijn leger ninja’s. Granaten, kogels en zwaardvechten komen aan bod. Wesley wordt, nadat hij nog gewond weet op te staan, overhoopgestoken door Sandy, die zelf na haar daad ook het loodje legt door rondvliegende kogels. Op het einde zijn er al zoveel mensen dood, dat het lot nu is tussen agent John en Sai-ichi. John heeft al dapper gestreden zonder een kogel te schieten en enkel voor te bewegen met zijn zwaard. Wanneer de kogels voor Sai-ichi op zijn weet hij natuurlijk perfect een mes in zijn rechterarm te werpen. John attendeert onze vijand om hoe dan ook op te geven. Sai-ichi attendeert John dan weer dat hij een sukkel is als ie denkt hem levend te pakken zal krijgen. Sai-ichi rent gemakkelijk weg. Wat volgt zijn rommelige seconden waar we moeten attenderen dat Sai-ichi zichzelf heeft opgeblazen. Agent John staat beteuterd bij en legt zijn zwaard neer. Om uiteindelijk, als enige overlevende, terug te lopen langs het zwaar gevochte slagveld. Met een tragisch muziekje op de achtergrond. Agent John leefde nog lang en gelukkig. Heerlijk zo’n happy ending…….

Fire Dragon is een film waar ik wel met een dikke glimlach naar omkijk. De speelduur is ook niet al te lang en dat komt uit in zijn voordeel. Film heeft wat mij betreft een prima entertainments gehalte. Sterker nog, het materiaal van Fantasy Mission Force, wat hier allemaal in het verhaal is verwerkt, vind ik persoonlijk zelfs leuker dan hoe het allemaal zat in Fantasy Mission Force zelf. Een arthouse film met een diepgaande boodschap kan mij ook bekoren, alleen is het dat je zo af en toe ook behoorlijk toe bent aan simpel vermaak. Voornamelijk gewelddadig en uit de jaren 80. Het jaartal van deze film is ook altijd een raadsel. IMDB meldt dus 1983 terwijl ik jarenlang heb begrepen dat dit afkomstig was uit 1986/87. Er ontstaan zoveel onduidelijkheden dat het begrijpelijk is dat deze film überhaupt jarenlang niet op IMDB heeft gestaan.

Hoewel ik wel een filmposter uit Thailand wist te vinden, heb ik naar mijn weten nog nooit een poster van deze film gezien uit Taiwan, Hong Kong of dergelijke. Jackie Chan is puur marketing geweest om deze film te laten verkopen. De film is zelfs in Nederland uitgebracht op een uitgave van “The Young Jackie Chan Collection”. Wat mij betreft, mag deze film op Blu-ray uitkomen.

De hele achtergrond van deze film. Ikzelf ben er eerlijk gezegd nog steeds behoorlijk benieuwd naar. Het is dat ik niet zo gauw acht dhr. Chan zelf te spreken. Maar als ik hem zelf zou mogen interviewen zou ik serieus nog vragen of hij deze film überhaupt kent.
Mijn hoge beoordeling is wellicht wat absurd. De film is slecht, maar wel heerlijk slecht.
4,5 kan ik echt niet laten.

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

movie acteurs schreef:

“He is playing darts”.
Wat een geluk heeft die John.
Op het moment dat agent John Lily en haar mannen dood aantreft, zit er in de jaszak van Lily gelukkig een briefje met de exacte locatie van Sai-ichi en Wesley. Sandy weet precies waar die locatie is.
Wat een gelukkig man is onze John. Zo’n 007 doet daar langer over.

4,5 kan ik echt niet laten.

Yep soms is slecht bere goed,ook al ben jij dan de enige dit dit dan ziet.