Kos (2023)
Polen / Zweden / Duitsland
Geregisseerd door: Paweł Maślona
Met onder meer: Bartosz Bielenia, Jacek Braciak en Jason Mitchell
Plot Kos
De lente van 1794. Generaal Tadeusz 'Kos' Kosciuszko keert terug naar Polen. Hij is van plan om een opstand tegen de Russen te beginnen en mobiliseert daarvoor de Poolse adel en boeren. Hij wordt vergezeld door een trouwe vriend en voormalige slaaf, Domingo en een meedogenloze Russische kapitein, Dunin, die de generaal koste wat het kost gevangen wil nemen voordat hij een nationale opstand veroorzaakt. Tegelijkertijd droomt een jonge boer, Ignac ervan zijn wapen en eigendom te krijgen van zijn buitenechtelijke adellijke ouder, Duchnowski, die hem vlak voor zijn dood opneemt in zijn testament.
Ignac Sikora
Tadeusz Kościuszko "Kos"
Domingo
Captain Iwan Dunin
Maria Giżyńska
Wąsowski
Jodła
MisterPink
Grote winnaar van het Poolse filmfestival in bijna alle categorieën en wat mij betreft nu al de film van het jaar! In de kritieken wordt hij de Poolse Tarantino genoemd. De link is qua tijdvak, het geweld en de personages snel gemaakt. Het hoofdpersonage generaal Tadeusz Kościuszko net teruggekeerd als held van de Amerikaanse Revolutie en zijn maatje, de ex-slaaf Domingo, opereren als het ware als een Dr.Schultz en Django. Alleen dan nog bruter en vastberadener. Historisch gezien klopt het niet helemaal. Zo was Kościuszko al in 1784 terug in Polen en was hij al betrokken bij eerdere opstanden. But who cares...
De oproep van regisseur Pawel Maślona vlak voor de parlementsverkiezingen om ook in opstand te komen tegen het repressieve PiS-regime en de kennelijk subtiele verwijzingen in de film zijn mij ontgaan.
MisterPink
Film draait alleen nog maar in de bioscoop in Polen en gebruikerPaul_PeeWee heeft hem al gezien. Stemfraude?
MisterPink
Ik denk wel dat hij de film kan waarderen als ik zo zijn profiel bekijk
Film draait ook al in Griekenland en binnenkort ook wel in Nederland en België. Dan wordt de 0,5 van het trolletje ook ongedaan gemaakt. Waar maak ik me eigenlijk druk over? Een stijve plasser, ja
Graaf Machine
Er zijn ook mensen die wel eens in Polen komen. Sommigen wonen er zelfs.
MisterPink
Er zijn ook mensen die wel eens in Polen komen. Sommigen wonen er zelfs.
Een troll ruik ik van afstand beste Graaf. Dat zie je al aan het profiel. Geen filmliefhebber met zijn 7 berichtjes, Hollywoodfilms en lage stemgemiddelde.
Het trolletje heeft ook een drol achtergelaten bij de lievelingsfilm van mijn vrouw. Daarom was ik even boos. Een oubollige jaren 60 film die bijna niemand heeft gezien. Maar het zij zo.
Graaf Machine nu ik je toch spreek. Als Tarantino liefhebber zal deze film jou ook wel aanspreken. Grote kaskraker in Polen en net even gecheckt, film draait sinds kort ook in Tsjechië, GB en VS en mogelijk zelfs in Hengelooo.
MisterPink
Enschede, pardon. Wanneer de film ook in Nederland in de bioscopen te zien zal zijn laat ik het wel weten. Kan Paul_PeeWee hem ook zien. Een film over bevrijding uit onderdrukking met een knipoog naar de huidige tijd.
Zin in.
Kos is op 18 mei te zien in filmhuis Lumen te Delft met Engelse ondertiteling