• 9.374.138 stemmen

Skywalkers: A Love Story (2024)

Documentaire | 100 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Jeff Zimbalist en Maria Bukhonina

Met onder meer: Angela Nikolau en Ivan Beerkus

Gesproken taal: Engels en Russisch

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Skywalkers: A Love Story

Angela en Ivan zijn afkomstig van Moskou en hebben beiden de hobby om wolkenkrabbers en elk ander hoog gebouw te beklimmen. Door hun gedeelde passie zijn ze elkaars rivalen, tot ze besluiten om de krachten te bundelen en samen de wereld rond te reizen. Ze willen hun sport verheffen tot een kunstvorm en nemen daar de levensgevaarlijke risico's er graag bij. Hun samenwerking mondt stilaan uit in een romance.

avatar van riverflop

riverflop

Een pakkend verhaal waarin 2 Russische waaghalzen met een voorliefde voor het beklimmen van hoge bouwwerken, verliefd op elkaar worden en samen de hele wereld om reizen op zoek naar de meest indrukwekkende uitzichten in een poging om van hun passie hun werk te maken. Mooi in beeld gebracht en een interessante kijk achter de schermen van de wereld van het roofen.

avatar van Eric001

Eric001

Ongelooflijk, ik voelde allerlei vreemde sensaties in mijn lichaam, alleen al door het zien wat deze twee deden. Als jong jochie beklom ik ook allerlei gebouwen, een flat van 13 verdiepingen, een klim naar de klok in een kerk, en nog wel meer taferelen. Nu ik ouder ben moet ik er niet meer aan denken, en begrijp ik niet meer wat ik als jong jochie allemaal durfde.

avatar van tbouwh

tbouwh

In de Spaanse thriller The Vault verzint een groepje Casa de Papel-achtige lui een ingenieus plan: als ze hun absolute droomoverval uitvoeren tijdens de WK-finale van 2010, bedienen ze zichzelf op voorhand al van de ideale afleidingsmanoeuvre. In Skywalkers: A Love Story nemen twee zogenoemde 'rooftoppers' (gevorderde dakbeklimmers) deze tactiek dankbaar over, maar dan tijdens de WK-finale van 2022. Hun doel: een torenpiek beklimmen die tot de hemel reikt. Een missie die voor het affiche van een documentaire haast te gevaarlijk voelt om waar te zijn.

Verder lezen

avatar van The Oceanic Six

Een interesse kijk op een bizarre hobby of sport, want zo zien mensen die rooftoppers zijn zichzelf. We volgen een Russisch stelletje (mooie vrouw hoor!) die graag in hoge torens klimmen en hun leven in gevaar brengen. De beelden zijn om zweethandjes van te krijgen, ook al heb ik al wel meer van dit soort beelden gezien. Ik zal nooit snappen dat mensen hun leven op het spel zetten voor een adrenalinekick of internet-likes. Want ook al zeggen zij dat ze er heel goed in zijn, als je een foutje maakt ben je weg.

Ik vind het alleen te lang duren en ook de persoonlijke issues van het stel boeien me niet zo. Dit had van mij best ingekort mogen worden met alleen de volle focus op het klimmen. Verder een behoorlijke docu.

avatar van james_cameron

Visueel overdonderde documentaire over 'rooftoppers' Angela en Ivan, een verliefd stel uit Rusland met een passie voor het illegaal beklimmen van hoge gebouwen overal ter wereld. De relatieperikelen zijn niet overal even interessant, maar de hachelijke avonturen bovenop allerlei bizar hoge constructies zijn adembenemend. Met name de climax, op de prestigieuze wolkenkrabber Merdeka 118 in Kuala Lumpur, is een echte nagelbijter. Niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees.

avatar van mrklm

mrklm

Harold Lloyds klassieke komedie Safety Last (1923) en de iconische foto ‘Lunch Atop A Skyscraper’ (1932) tonen aan dat het onbeveiligd beklimmen van hoge gebouwen niets nieuws is. Angela Nikolau en Ivan Beerkus behoren tot de vele moderne durfals die sociale media gebruiken om publiciteit voor hun halsbrekende toeren te genereren en kunnen van de inkomsten rondkomen. Op initiatief van Tatiana ontmoeten de concurrenten elkaar. Het resultaat is een samenwerkingsverband en (zo moeten we aannemen) een liefdesrelatie. Deze documentaire volgt het tweetal tijdens het voorbereiden en uitvoeren van wat hun magnum opus mo/et worden: een eerbetoon aan Dirty Dancing op de top van de zwaarbeveiligde Merdeka 118 in Kuala Lumpur. Vol duizelingwekkende beelden (gefilmd met drones en bodycams) die ook het p het kleine mensen met hoogtevrees nachtmerries kunnen bezorgen, maar we zien slechts flarden van de klimpartijen., terwijl ze daar soms uren mee bezig zijn. In tegenstelling tot het Oscarwinnende Man On Wire is er nauwelijks aandacht voor de voorgeschiedenis of de fysieke training. Vooral Angela’s obsessie met de perfecte foto maakt duidelijk dat het bij haar vooral gaat om geld en het bevredigen van haar ego. Het liefdesverhaal doet gekunsteld aan en versterkt alleen maar de indruk dat dit vooral een egoproject is ter meerdere eer, glorie van (en likes voor) de twee protagonisten.

avatar van filmkul

filmkul

Mooie documentaire. De capriolen op hoogte worden fraai in beeld gebracht en zal voor veel kijkers voelbaar in de maag zijn. Ook de voorbereidingen die getroffen worden en het verboden gebied betreden zonder gesnapt te worden, zorgen voor extra spanning. De relatieproblemen zijn wat minder boeiend. 3.5