• 9.375.400 stemmen

Met onder meer: Anamaria Vartolomei, Matt Dillon en Giuseppe Maggio

Gesproken taal: Frans, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 oktober 2024

Plot Maria

"The true story of Maria Schneider behind the making of Last Tango in Paris."

In het jaar 1969 dartelt de jonge Maria Schneider wild en vrij door het leven. Ze krijgt de kans om aan de zijde van de Amerikaanse filmster Marlon Brando en regisseur Bernardo Bertolucci in Last Tango in Paris te acteren. De film katapulteert haar tot het sterrendom, maar Maria was niet voorbereid op de roem noch de schandalen rondom het project. Daarnaast weet ze het seksuele imago niet van zich af te schudden.

avatar van Film Pegasus

Een biopic over Maria Schneider, de actrice die vooral bekend is door film Last tango in Paris, tegenover Marlon Brando. En de veel besproken en beruchte scène in die film die haar hele leven zou bepalen. En vooral een last zou zijn die ze moest dragen. Vooral een verhaal dat het wel verdient om te vertellen, maar evengoed best goed gedaan. Met in de titelrol Anamaria Vartolomei, die al eerder prijzen won met het nog betere L'Événement.

De film neemt ook de tijd om te laten zien hoe het zover gekomen is bij die ene filmscène. Matt Dillon is best overtuigend Marlon Brando, geen evidente rol om te spelen. De echte impact blijft uit, maar het verhaal zegt genoeg. En van Vartolomei gaan we ongetwijfeld nog veel meer horen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Goede halve film. Tot het moment van die ene scène is de film boeiend en vooral strak wat betreft script. De film werkt duidelijk ergens naar toe. En langzaamaan wordt de spanning opgebouwd maar ook wordt Schneider daar als klein onervaren meisje gebracht bij de grote namen Brando en Bertolucci. Ook visueel gebracht met boeiende shots van Maria die achterblijft in de badkuip en niemand zich om haar bekommert of een shot van haar tussen de beide grote mannen door. Erg goed gedaan. Mede geholpen door een geweldige Anamaria Vartolomei. Ze weet met haar blikken enorm veel te bereiken. Verdriet en eenzaamheid nog het best.

Maar dan is de koek een beetje op. Dan wordt in hele grote penseelstreken nog een half leven verteld waar weliswaar een link is met de boterscène (de film suggereert dat die éne scène haar leven kapot maakte) maar toch voelt dat deel als los zand, vooral door het episodische karakter (ineens zijn we eind jaren 70 aangekomen met Talking Heads op de geluidsband). Ook speelt mee dat het dramatisch hoogtepunt dus al geweest is. Hier had veel mee gedaan kunnen worden, als de boterscène de katalysator was geweest om dan pas het eigenlijke verhaal te vertellen maar dan was nog minstens 50 minuten aan film nodig geweest om echt en karakterschets te maken zonder die losse episodische structuur waar veel te grote tijdsprongen in zitten om echt connectie te houden. 3,0*.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Recensie 'Maria': opgeklopt boterschandaal rond Marlon Brando | FilmTotaal

Ik las deze review en dacht: dit stuk is geschreven door een man van middelbare leeftijd. Even zoeken, en ja hoor inderdaad.

Compleet in de verdediging door iemand die duidelijk moeite ermee heeft dat vrouwen gewoon mensen zijn met een mening en net zoveel rechten als mannen en ook is hij iemand die wel lijkt te vinden dat aanranding gewoon moet kunnen en mevrouw moet d'r waffel houden. Deze man heeft de boodschap van de film in ieder geval niet begrepen. Absurd.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Niet slecht, maar nogal rommelig.

Vooropgesteld: ik ken Last Tango in Paris niet, en die beruchte 'boterscene' heb ik vooraf even moeten googlen, maar veel indruk op me maakte de opbouw daarnaartoe ook niet. Het begint al met gedoe over haar vader, waar mams niet blij mee is, dan de beginstappen van de acteercarrière, dan *de scene*. En wat daarna komt is ook vooral veel van 'en toen, en toen, en toen'.

Niet dat het een vervelende film is, en met name Anamaria Vartalomei en (vooral ook) Matt Dillon spelen behoorlijk overtuigend, maar ik heb niet het idee dat ik nu weet hoe het leven van Maria Schneider er in grote lijnen uit zag.

avatar van scorsese

Goeie film over een jonge vrouw die een rol in een film weet te strikken met een bekende Hollywood-acteur. Niet echt een standaard biopic over de actrice Maria Schneider, maar meer hoe één scene haar leven heeft veranderd. En die ene scene is aangrijpend in beeld gebracht. Anamaria Vartolomei weet de film goed te dragen en Matt Dillon weet te overtuigen als Marlon Brando. Een kleine 3.5 sterren.