• 9.376.609 stemmen

Berichten voor Zara (2023)

Documentaire | 57 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Hans Fels

Plot Berichten voor Zara

In 2012 werd Hans Fels op een laat moment in zijn leven vader van een dochter, Zara. Hij wil haar vertellen over het lange leven dat hij leefde voordat ze werd geboren. Wat is er eigenlijk relevant in de 63 jaar dat Zara er niet was? Hoe vat je die jaren samen? Door deze vragen te stellen, door anderen om advies en raad te vragen en door te zoeken naar wat er echt toe doet, legt Hans zijn familiegeschiedenis in elkaar. Elke gebeurtenis tekent hij op een vel papier, dat hij vervolgens samen met Zara bekijkt.

avatar van mrklm

mrklm

De in 1948 geboren filmmaker Hans Fels doet een poging zijn familieverleden te vertellen aan zijn 10-jarige dochter Zara. Vader Cornelius overleefde 3 jaar in een concentratiekamp, moeder Annetje zat 9 maanden in Auschwitz en verloor haar eerste echtgenoot tijdens de Holocaust. Vanzelfsprekend heeft dat hoofdstuk diepe sporen achtergelaten. Meer een podcast dan een film, want Fels is constant aan het praten en laat nooit de beelden of do foto’s die hij gebruikt voor zich spelen. Hij slaagt er ook niet in zijn verhaal een universeel karakter te geven. Gezien de titel was dat mogelijk niet eens de bedoeling, maar dat neemt niet we dat deze documentaire vooral interessant is voor Zara en niet voor de argeloze filmliefhebber.

avatar van Anke M

Anke M

Prachtige en ontroerende documentaire die ook laat zien hoe onbetrouwbaar ons geheugen is..