Genre: Actie / Thriller
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 11 april 2024
Bekijk via CANAL+
Plot Invasie
Als buurland Veragua plotseling Curaçao en Aruba aanvalt, wordt de Nederlandse regering hierdoor compleet verrast. Het conflict escaleert al snel. Na een kettingreactie van onverwachte gebeurtenissen moeten drie jonge rekruten van de marine uitzoeken wat het juiste is om te doen.
De Blauwe Rijder
Wat een waardeloze film. Werkelijk iedereen acteert ronduit slecht (misschien kunnen ze wel niet beter). Deze film is een belediging voor elke serieuze filmkijker op alle fronten. Waarom kan het wel in de Scandinavische landen? Waarom hebben ze geen gebruik gemaakt van militaire adviseurs? Er klopt helemaal niets van. Snel vergeten deze film....
hader
Een zeer verrassende film van Nederlandse bodem. Een prestigieus film maar die je niet moet (zoals velen dat doen) vergelijken met een big budget films uit Hollywood. Voor een Nederlandse filmbegrippen zelfs goed te noemen en dat komt niet alleen door de acteurs.
De naam van het fictieve land Veragua en het invasie verhaal van Curaçao en Aruba doet veel denken aan het huidig conflict tussen Venezuela en Suriname. Venezuela heeft illegaal geboord in Surinaamse wateren en daar een rijk olieveld gevonden. Tegen die achtergrond moet je de hele reden voor deze film ook zien. Nu is het dus niet Suriname maar de wateren van Curaçao en Aruba. "Venezuela" valt dus beiden eilanden binnen om hun olie belang veilig te stellen. (Iets wat kan gebeuren met Suriname) Op Curacao zijn 2 militaire basissen en op Aruba 1. De Nederlandse militaire aanwezigheid daar is minimaal en is meer gefocust op drugstransporten, illegale visserij en milieudelicten. Totaal onvoorbereid als een grote troepenmacht ineens die eilanden zouden binnenvallen.
De film valt op door ondanks het lage budget ze toch een redelijk overtuigende film van wisten te maken. Wordt voor een deel gedragen door de militairen die daar aanwezig zijn en de volledige medewerking van de Koninklijke marine. Doen dat niet voor niets. Je kan dat zien als propaganda maar het heeft meer weg van een recruitment reclame voor de Koninklijke marine. Verre exotische oorden en de dagelijkse taken waar ze steeds mee te maken krijgen. Met name de drugssmokkel naar Amerika. Spannend. Beter dan de hele dag in de kazerne te zitten.
De opzet is meer dan geslaagd. Totale chaos in het begin omdat ze aangevallen worden totaal onvoorbereid door een grotere troepenmacht. En zoals altijd in films weten ze het toch tot een goed einde te brengen. Voor een Nederlandse film wel indrukwekkend. (ondanks de kromme situaties in het script "Den Haag" krampachtig.) De hele film was onmogelijk geweest zonder de medewerking van de Koninklijke marine, manschappen en hun materieel. Actiescenes zitten redelijk goed in elkaar zelfs; het shellen van de kust, neerstorten van een helikopter is overtuigend. De Koninklijke marine heeft geen cent bespaard in dit film project wat enorm scheelt in het budget wat weer besteed kan worden aan andere zaken. Deze nauwe samenwerking is voor zover ik weet de eerste die ik ken. Het resultaat was een verrassende en verfrissende film van Nederlandse bodem. Nooit gedacht dat we zoiets konden maken.
bjerik76
leuk als je op Curacao woont of er geweest bent een paar (kleurrijke) locaties te zien, maar daar was ook alles mee gezegd.
het acteerwerk is niet al te best, verder een hoop hysterisch achtergrondmuziek en meer een promo / werving film voor de Marine.
Nast het acteerwerk waren er hier en daar wel goede special effecten, maar ook wel wat mindere.
Gerlof78
Man wat een gedrocht van een promotiefilm van kom bij het leger is deze zeg. De makers moesten zich schamen hiervoor, 90min van mn leven die ik niet terug krijg
Leonvw
Wat slecht gespeeld tenen krommend
Verhaal is leuk bedacht uitvoering verschrikkelijk
De laatste 10 minuten is nog slechter
Acteurs alleen zegt blijkbaar niets
quator
Ik vond het een verrassende film van Nederland. Je moet deze film niet vergelijken met D-day, Rambo of Band of Brothers. Ik vond dit een goede film en kijk uit naar het vervolg.
Steven.
Na zien trailer in bioscoop al mijn bedenkingen.
Ik zag de film op Netflix gelukkig want ik vind het helemaal nix heb best veel Nederlandse films gezien maar dit is helemaal nix lachwekkend zelfs.
En de acteurs overtuigen ook niet echt en Fedja en Raymond hebben betere rollen gespeeld in hun carrière.
Gauw vergeten deze film voor mij.
schram101
Invasie is wel een heel erg matige film. Dikke marine promotie die een aardig budget lijkt te hebben gehad. Ondanks dat heb je iedere scène het idee naar slechts een handvol personages te kijken, zelfs in de figurantenrollen. Je ziet wel erg weinig poppetjes in beeld steeds. En in matig geedite scenes volgt er plots weer een gelikt helikoptershot van het eiland of een marineschip.
Verder weer ouderwets slecht Nederlands acteerwerk. Maar, ik waardeer de ambitie voor een lekker maf uitgangspunt als dit ook wel eigenlijk.
Eldam
Leuke gevechtsscenes enzo, maar qua verhaal nogal ongeloofwaardig. Het is allemaal wat te kleinschaligt, die 'invasie' enzo. De kazerne is bijna leeg, maar geen van de mariniers op verlof probeert aansluiting te zoeken bij het 'verzet'? Opstandelingen die niet weten dat er en Nederlands patrouilleschip in hun wateren ligt. De regering in Den Haag die daar ook pas heel laat achter komt. Zus of zo niet doen want dat is 'provocerend naar de opstandelingen', terwijl die nota bene Curacao hebben gebombardeerd en een inval hebben gedaan etc. En plotseling komen we er achter dat er toevallig ook nog een Nederlandse duikboot in de wateren rondvaart. Dat maakt dat ik niet hoger kom dan 3 sterren.
Emir038
Bagger film!
Je verspilt je tijd hiermee, geen inhoud, tuurlijk tis niet echt etc maar er is ook niet eens moeite gedaan om het een beetje echt over te laten komen.
Jammer!
De invasie blijkt te bestaan uit 1 vijandig oorlogsschip dat raketten op badgasten afschiet en daarbij de strandbar opblaast en een 50-tal soldaten die de marinierskazerne bestormen waar juist alle mariniers op verlof zijn op een stuk of 10 na.
Ik kan een hele lange review tikken, maar bovenstaand bericht geeft mijn gevoel ook wel weer. Dit is wel de slechtste film die ik dit jaar vermoedelijk ga zien, wat een ongelofelijke troep. Het leek wel een promotiefilm voor Werken bij Defensie, maar dan vreselijk dom uitgevoerd. Als je geen budget hebt voor een dikke actiefilm, maak 'm dan ook niet. Dit voelt wederom als zeeslag spelen in je badkuip vol met water, het weet geen moment grootschalig of episch te worden. Helemaal idioot was dat ze dit gingen releasen in dezelfde maand als soortgelijke Civil War die uiteraard wel sterk was. Een paar tientallen mannetjes vallen een strand en militaire basis aan en Nederland laat het maar gebeuren. Hoe verzin je het. Daarna volgt een slaapverwekkend saai actiefilmpje waarbij ik mezelf echt meerdere keren moest dwingen de film uit te kijken. Ow, en het acteerwerk en de dialogen, man man man. Ik heb ook geen zin meer hier nog meer woorden vuil aan te maken.
Pim72
Waardeloze onrealistische graffilm!
Een OPV marineschip kan ongehinderd blijven ronddobberen in de regio vlakbij het vijandelijk land wordt niet uitgeschakeld of aangevallen in realiteit worden dit soort platformen als eerste uitgeschakeld door de vijand.
Een strand vol toeristen zonder enige militaire aanwezigheid wordt gebombardeerd geen enkele militaire winst dus onzin.
Een militaire basis wordt bestormd door infanterie zonder vooraf te worden gebombardeerd door artillerie of andere middelen complete waanzin.
Geheel Curaçao weet dat het masaal wordt aangevallen vanuit zee behalve de militaire basis die zonder artilleriesteun uit het niets wordt bestomt.
Heli kan vanaf een marineschip die totaal niet wordt aangevallen in het crisisgebied ongehinderd het vijandelijke land binnenvliegen?
Na al deze onrealistische strategische militaire missers de film afgezet, niet om aan gluren deze grafbagger! Geen B-film zelfs geen Z-film..
Haha, dit was inderdaad zeer droevig, wel afgekeken om te zien of er nog wat lol kwam , maar helaas. Zelfs dat niet.
Peter Pan
Er zijn veel slechte Nederlandse films, maar zo slecht als deze heb ik ze zelden gezien...
Het verhaal kan bij de makers onmogelijk zelf verzonnen zijn. Diverse spannende verhaallijnen van andere (goede) films gebruikt, gemixt en uitgekotst tot deze bagger.
In een rap tempo worden de diverse gebeurtenissen afgeraffeld als of het nooit gebeurd is.
Zo plotseling als de troepen van Veragua verschenen, zo verdwenen ze ook als sneeuw voor de zon.
Een invasie, maar geen echte reden genoemd waarom.
Wat vage beelden uit de verte van een groepje soldaten die zich onderscheiden door een band om hun arm met de kleuren van hun vlag (dat is denk ik voor de kijker gedaan?).
Een ambassadeur moet geëvacueerd worden door maarliefst een "2-tal" mariniers in opleiding, die op hun beurt weer opgepikt moeten worden door "1" andere recruit, die dan uiteindelijk weer worden opgepikt door de marine.
Het hele "invasie" verhaal is hierbij verdwenen.
Noem de film dan "ophalen". Heel apart allemaal.
Het acteerwerk was van een bijzonder laag niveau en emotieloos.
Huêt en Thirty zijn toch goede acteurs, maar ook deze passen zich moeiteloos aan dit niveau aan.
Het enigste wat enigszins realistisch was, was het taalgebruik.Een redelijke afspiegeling van de maatschappij:
Alle stoere praat, schelden en de leger termen moesten in het Engels.
Zelfs halve conversaties moesten in het Engels (belabberd Engels overigens).
Waarom is dat toch? Is Nederlands niet meer goed genoeg?
Het is uiteindelijk toch gelukt om de film af te kijken, maar meer uit nieuwsgierigheid.
Zou het echt of zo slecht zou blijven? Ja dat is gelukt!
Eigenlijk zou er in de beoordeling, voor de sterretjes, ook een kruisje moeten staan, voor zeldzame exemplaren als deze.
MrHorror
Van Invasie - ikruikversemosterd:
"Kwam het door de amateuristisch ogende filmposter? De povere score op IMDb en Letterboxd? Of toch de honende commentaren op sociale media? Nog voor ik een scène van Invasie had gezien (Curacao en Aruba worden aangevallen door Veragua) bereidde ik mij voor op een fenomenale miskleun. Een film waar de betrokkenen zich achteraf voor zouden schamen.
Ik had hem daarom even voor mij uitgeschoven. Niet omdat ik hem over wilde slaan (integendeel), maar sommige films hebben het juiste moment nodig. In dit geval een rustig avondje waar anderhalf uur aan stupiditeit meer dan welkom was.
Dat ging dus net even anders. Ik wachtte af op het moment dat deze oorlogsthriller zijn dieptreurige niveau zou bereiken, maar dat viel dus hartstikke mee.
Invasie is het beste te vergelijken met de gemiddelde thriller van Amerikaanse makelij. Te mager voor de bioscopen, goed genoeg voor een avondje bankzitten. Drie van de vijf sterren. De moeite waard. Als je zin hebt in gewoon wat lekker onzinnige actie, redelijke effecten en prima spelende acteurs dan is dit wel te doen.
Als je het mij vraagt is Invasie in ieder geval lang niet zo beroerd als de sociale media hebben doen voorkomen."
Captain Pervert
Ik voel mij toch wel even geroepen om hier een lans te breken voor Invasie, hoor. Bij het zien van de trailer had ik er zin in, maar na het lezen van jullie recensies op deze website zakte de moed me in de schoenen.
Dan kun je nog maar één ding doen: met een maat op de bank met een biertje in de hand een slechte film afzeiken. Ook leuk. We zaten er klaar voor. Maar na een kwartier hadden we nog maar bitter weinig afgezeken. Afgezien van het vijandelijke schip dat niet een militair doel, maar argeloze strandgangers onder vuur neemt, dan.
Wat was er aan de hand? Hoe kon dit? Was het het bier? Of was het misschien toch niet zo slecht?
Flarden van jullie recensies schoten door mijn hoofd. Maar die bleken allemaal eenvoudig te weerleggen. Dat zal ik hieronder dan ook doen. Veel ergernissen komen voort uit onkunde of gewoon niet opletten. Dat laatste merk ik wel vaker: generatie Z figuren met de aandachtsboog van een WC-rol die het verhaal niet meekrijgen en het dan waardeloos vinden.
Onderwijl zaten er een paar hele aardige scènes in die kundig zijn uitgevoerd. Denk aan die nachtelijke scène in de jungle, dat is gewoon heel mooi belicht. De helikopter crash was voor een Nederlandse film buitengewoon goed gedaan. Verder natuurlijk fantastisch dat ze gebruik mochten maken van de ZrMs Groningen om op te filmen en op het laatst op geweldige wijze een cameo van de Dolfijn.
De acteurs persen het uiterste uit hun platte rolletjes. De aanwezigheid van oudgedienden Huet, Thiry en Scholten van Aschat haalt het geheel omhoog.
Is dan niks echt slecht? Vooruit: het vuren zonder dekking met een zwaar machinegeweer vanaf de heup hoort thuis in de jaren 80, waarin niks en niemand zichzelf serieus nam. Moet je nu niet meer doen.
Maar verder de meevaller van 2024. Dit is echt drie sterren meer dan waard. Niet alleen de prima uitvoering met minimale middelen, maar ook het idee om eens iets anders te maken dan een romkom. Als je dat niet inziet en niet waardeert, moet je echt nooit meer een Nederlandse productie gaan kijken, want beter wordt het niet.
Qua plot, intrige, spanning en militair realisme had er nog wel meer ingezeten, maar het is qua regie, belichting enz. een heel knap gemaakte film.
3 sterren.
P.S. en hoezo is "een commercial voor de marine" een minpunt? Wat maakt het uit waar het geld vandaan komt. Daarnaast is de marine gewoon tof.
Captain Pervert
De dictator van Veragua was slachtoffer van een staatsgreep, georkestreerd door de Amerikanen met hulp van die kerel die gevangen zat op Curacao.
Alle stoere praat, schelden en de leger termen moesten in het Engels.
Zelfs halve conversaties moesten in het Engels (belabberd Engels overigens).
Waarom is dat toch? Is Nederlands niet meer goed genoeg?
Ik ben geen fan van de verengelsing van de samenleving, maar het is bij ons leger gebruikelijk om Engels in te burgeren om zo internationale samenwerking te vergemakkelijken. Zoals je weet hebben wij een klein leger en kunnen we internationaal alleen iets voorstellen door samenwerking, wel zo handig als iedereen dan Engelse termen gebruikt voor veel gebruikte dingen en situaties.
Jammer van de absurd lage beoordeling.
Enorm ambiteuze film. Helaas rammelt het script net wat te veel, zelfs voor een action-driven film zijn de drijfveren van de karakters en grote beslissingen niet altijd overtuigend. Waarom is die luie ambassadeur zo belangrijk dat ze een heli en mariniers naar vijandig gebied sturen?
Wederom een gevalletje opletten. Hij zou als wisselgeld voor die andere kerel gebruikt gaan worden door de dictator.
In Scandinavië maken ze alleen murder mystery's met somber kijkende mensen in lelijke truien. Nog nooit een film uit die contreien gezien die poogt wat ze met deze film poogden te doen.
TerryA
En dan deze film is ook gewoon slecht! Ze hebben duidelijk niet de behoefte gehad om militaire adviseurs te gebruiken voor de zogenaamde combat scenes, en de hele verhaal klopt van geen kanten als geloofwardig over te komen. Wie gaat nu als eerste actie burgers of touristen aanvallen? Of ze hadden die stuk van het verhaal uit die incident in Tunisia gejat uit 2020? Maar waarom? Want een terrorist aanval is toch anders in opzet dan een staadsgreep of een aanval op een andere land? In andere worden een slordig script dat gewoon bergafwarts gaat.
TerryA
..De naam van het fictieve land Veragua en het invasie verhaal van Curaçao en Aruba doet veel denken aan het huidig conflict tussen Venezuela en Suriname. Venezuela heeft illegaal geboord in Surinaamse wateren en daar een rijk olieveld gevonden. Tegen die achtergrond moet je de hele reden voor deze film ook zien. Nu is het dus niet Suriname maar de wateren van Curaçao en Aruba. "Venezuela" valt dus beiden eilanden binnen om hun olie belang veilig te stellen. (Iets wat kan gebeuren met Suriname)...
Hier ben ik het totaal niet mee eens. Het is mogelijk dat ze deze 'idee' wilde gebruiken voor hun screenplay of verhaal, maar dat verhaal heeft natuurlijk helemaal niks met Suriname te maken, want die dispute van Venezuela over die olievelden is tussen Venezuela en Guyana. Absoluut niks met Suriname te maken. Die olievelden zijn zo'n 500+ km verder op de kust waar NL belangen of Suriname zit
Er is geen huidig conflict tussen Venezuela en Suriname.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
mee eens. De realiteit is dat bij die Scandinavische series, en valt me ook op in de meeste Vlaamse series, hebben ze gewoon veel betere acteurs. Misschien ligt het aan opleiding en 'tutors' binnen de film industrie? NL heeft nooit echt acteurs geleverd die buiten eigen land iets echt presteren..
Ik moet hierbij altijd denken aan een vernietigende review volgens mij een Noor of een Zweed die - met ditzelfde argument, "ze kunnen bij ons gewoon acteren" - de Millennium reeks afbrandde, terwijl die acteurs juist geroemd worden. Ik blijf erbij dat dit te maken heeft met dat het je eigen taal is.
Maar buiten dat: Famke Janssen, Michiel Huisman, Sigrid ten Napel, Rutger Hauer, Gaite Janssen - in elk geval al vijf acteurs die het ver buiten de landsgrenzen gemaakt hebben.
Peter Pan
Misschien was je toen even schijten, of was je schamele brein reeds op andere wijze gepreoccupeerd, maar de dictator van Veragua was slachtoffer van een staatsgreep, georkestreerd door de Amerikanen met hulp van die kerel die gevangen zat op Curacao.
Jammer van de absurd lage beoordeling, voortaan even citroensap in je ogen doen, paar keer knipperen en beter kijken hoor.
Bedankt voor de vriendelijke en wijze woorden.
Gelukkig zijn er nog mensen zoals jij, die op een nette manier, andere met een afwijkende mening of een mening die niet de jouwe is, terecht kunnen wijzen.
Jemmen
Als de film het genre comedy heeft zou die nog 1 ster van me krijgen. Wat een aanfluiting. De marine wordt volkomen belachelijk gemaakt. Verder volkomen domme en ongeloofwaardige scenario’s. Er spelen best grote namen in. Die moeten zich toch ook schamen?
Tip, zet een hoop drank klaar, neem de Nederlandse filmindustrie niet te serieus en lach je rot!
Shadowed
Ambitieus project van eigen bodem en zeker voor die maatstaf een best grootse productie, maar regisseur Bobby Boermans valt over dezelfde punten waar zijn internationale collega's ook mee kampen. Daarmee wordt bedoeld dat Invasie struikelt met een overvloed aan personages die te weinig aan het verhaal toevoegen en actiescenes die eigenlijk te kleinschalig zijn voor het epische concept. Er wordt daarnaast te weinig spanning en/of intensiteit betrokken en het acteerwerk is zeker niet best, maar de visuele effecten zijn redelijk en de explosievere momenten boeiend. Het duurt bovendien allemaal nergens te lang en verveelt absoluut niet, daarvoor uiteraard bonuspunten. Liever dit soort vergezochte concepten dan de zoveelste romcom zonder enige vorm van ambitie.
Petina
Vervolg!!!!
Ik mag het toch hopen van niet!
Petina
Wat een een ongelofelijke miskleun is dit. Er zitten zoveel fouten in, ik zou dit monster nog een keer moeten zien en alle fouten benoemen. Maar dat doen we niet, hè.
Ik heb nu al anderhalf uur van mijn leven weggeflikkerd door dit, dit, dit, dit gedrocht te hebben gezien.
Jammer, het had zo mooi kunnen zijn...
mrklm
Met een scenario dat doet denken aan een ruwe versie van een verlaat vervolg op Hot Shots is het moeilijk te begrijpen dat Boermans een poging deed om er een serieuze actiefilm van te maken. Een eenheid die bestaat uit rekruten van het Nederlandse korps mariniers wordt de laatste hoop van de ABC-eilanden wanneer president Cruz [Fidel Garcia Cortez] van Veragua (in feite een provincie van Panama) een invasie van Curaçao beveelt vanwege een diplomatieke rel rondom Hector Lagarto [Oscar Foronda]. Onze premier [Hugo Haenen] weigert in te grijpen, commandant Stan Bot [Fedja van Huêt] loopt te commanderen, terwijl hij doelloos heen en weer loopt over zijn schip, majoor John Brouwer gaat de vijand te lijf met een pistool en rekruut Andy Lanshof [Tarik Janssen] vraagt verlof aan omdat zijn vader in het ziekenhuis ligt. Vaderlandsliefde, patriottisme en heldhaftigheid zijn ver te zoeken in deze vaak onbedoeld hilarische actiethriller (de rip-off van Jaws is zo slecht dat hij leuk is) die alle kansen om een campklassieker te worden verpest met de opdringerige, irritante percussiegedreven score van Daan Nieuwenhuijs. Grote namen als Jonas Smulders, Carine Crutzen, Matteo van der Grijn en Gijs Scholten van Aschat zetten zichzelf te kijk in één van de slechtste Nederlandse films aller tijden.
mcdaktari
Dit is best wel slecht, zelfs voor een Nederlandse film want ze kunnen veel beter dan dit flauw kinderachtig actie filmpje. Ik wist al meteen toen in het begin die één marinier niet durfde te abseilen, dat hij de held ging uithangen op hety eind van de film. Nee dit moeten ze niet meer doen en zelfs niet proberen want dat kunnen ze hier blijkbaar niet. Of ze moeten er een komedie van maken zoals de New Kids bijvoorbeeld, maar niet een serieuze actie film proberen te maken. Echt heel belabberd dit.