• 9.377.350 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 11 april 2024

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Invasie

Als buurland Veragua plotseling Curaçao en Aruba aanvalt, wordt de Nederlandse regering hierdoor compleet verrast. Het conflict escaleert al snel. Na een kettingreactie van onverwachte gebeurtenissen moeten drie jonge rekruten van de marine uitzoeken wat het juiste is om te doen.

avatar van The Oceanic Six

Haha wat is dit voor idioot plot

Nou ja, het is weer eens wat anders dan een romkom met Sjim Bakkum.

De trainer is nog zo slecht niet, maar het eindproduct zal wel weer aanvoelen als oorlogje in een badkuip. Dat lijkt meestal nergens op in Nederlandse films.

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 28 maart 2024 in de bioscoop (Dutch FilmWorks)

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Wat een heerlijk ambitieuze film! Kijk, als persoon zeg ik: worden de Antillen aangevallen? Strikje erom en weggeven die boevennesten. Maar als filmliefhebber is dit natuurlijk een mooi scenario. Doet me denken aan de game "Operation Flashpoint" van meer dan 20 jaar geleden.

Anyway, de trailer lijkt te beginnen met wat stock footage van Nederlandse marineschepen, maar er lijken daadwerkelijk scènes zich af te spelen aan boord van die schepen dus dat valt mee. Die Raymond Thierry is ook een mooie karakterkop en ik zie ook Gijs Scholten van Asschat kort langskomen.

Ook al wordt dit wellicht een formulefilm met een dun plot, het verdient lof dat we zoiets maken in Nederland. Een keer wat anders dan slappe romkoms!!

Eens, meer van dit soort ideeen graag.

avatar van Fortune

Fortune

Een actiefilm is prima maar dit is tenenkrommende oorlogspropaganda.

Jotil (crew bioscoopreleases)

De poster doet me heel erg denken aan die van Midway...

Jotil schreef:

Vanaf 28 maart 2024 in de bioscoop (Dutch FilmWorks)

EDIT: vanaf 11 april 2024 in de bioscoop.

avatar van Kondoro

Kondoro

Kan best leuk zijn dit.

avatar van The Oceanic Six

Draait vanaf deze week. Ik had al wel reviews verwacht. Meestal geen goed teken dat ze er nog niet zijn. Het concept is echt tof, maar ik heb wel vaker een goed Nederlands concept een flutfilm op zien leveren, denk aan De Slag om de Schelde niet zo lang geleden nog. Of Redbad. Of nog veel afschuwelijker, Het Bombardement, een van de aller slechtste films ooit gemaakt. Zonder het budget en goede acteurs (beetje ons filmprobleem in het land) is het vaak middelmaat of erger bij bombastische films.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Lachen man. Deze film ga ik sowieso wel kijken. Curaçao en Aruba wordt aangevallen hahaha hoe verzinnen ze het. Maar het is inderdaad beter dan weer zo'n slappe romkom.

avatar van The Oceanic Six

Het AD geeft maar 2/5 en is weinig lovend...

Volgens regisseur Boermans is Invasie ‘een energieke actiefilm gericht op een jong publiek, bomvol spektakel en spanning.’ Vergeleken met Hollywoodproducties valt dat laatste wel mee, maar de film bezit toch een bepaalde jongensachtige bravoure.

Zonder het einde helemaal te verraden kan geconcludeerd worden dat het allemaal iets te gemakzuchtig met een sisser afloopt. Een spetterende finale had meer indruk achtergelaten.

avatar van Edmovie40

Edmovie40

The Oceanic Six schreef:

De slag om de Schelde was een behoorlijk goed film. Redbad vond ik ook best de moeite waard. Het bombardement heb ik niet gezien maar Jan Smid als hoofdpersoon kan ik niet serieus nemen dus daar had ik geen trek in. Deze film (Invasie) twijfel ik over.

Edmovie40 schreef:

Mag jij vinden, ik niet. Schelde was middelmatig. Redbad slecht en Bombardement een van de slechtste films ooit gemaakt.

Invasie leeft trouwens ook niet hier. Slechts 1 stem en 0 reviews.

avatar van Lakte

Lakte

Zeer geslaagde film! Het acteerwerk is misschien wat houterig maar de actiescènes zijn enorm goed! Bobby Boermans bewees met de serie Het Gouden Uur al dat hij een goede regisseur is. Gelukkig kan hij naast goede series ook goede films maken. Geen idee wat het budget van de film was maar het oogt allemaal erg duur.

Het verhaal is ook erg origineel! Zeker voor een Nederlandse film. Een fictieve invasie op de ABC-eilanden omdat er een diplomaat vastgehouden word. Het verhaal gaat in sneltreinvaart en is soms ook wel ongeloofwaardig maar wel erg vermakelijk. De actiescènes zijn echt enorm goed! Film is film. De scène waarin ze in de jungle zitten vond ik ook echt erg spannend.

Ook zitten er in de film twee broers die de naam Lanshof dragen, dat is natuurlijk een verwijzing naar Soldaat van Oranje uit 1977 van Paul Verhoeven waarin het personage van Rutger Hauer ook Lanshof heet. Even later zien we in de film ook nog een personage die de naam Verhoeven draagt. Toeval kan het niet zijn! Soms ligt het er wel erg dik bovenop, één van de gebroeders Lanshof word met een boot onder de rader naar het strand gebracht. Dit gebeurd ook in Soldaat van Oranje.

Of de film mij thuis ook zou pakken weet ik niet. Ga hem zeker in de bioscoop zien!

avatar van jordandejong

jordandejong

Ambitieus Nederlands product en eigenlijk daarom alleen al de moeite waard om naar toe te gaan.

Openingsscène is tof: vlot & spetterend met mooie locaties en goed gefilmd. Daarna komen wel de valkuilen voorbij die je geregeld in Nederlandse producties ziet: dramatisch geschreven dialogen en een cast die aan amateurtoneel doet. True, de cringey dialogen maken geloofwaardig acteren niet makkelijker. Maar werkelijk geen enkele acteur haalt hier een voldoende. Dat is ook wel een prestatie op zich.

De actie is wel keurig. Enorm veel goed gefilmde vuurgevechten, die tegelijkertijd het flinter dunne plotje moeten overschaduwen. Dat lukt ook aardig, want het is behoorlijk tof. Maar op een gegeven moment verliest de actie toch wat aan kracht, waarna alle minpunten nog eens pijnlijk blood worden gelegd. Dit resulteert bijvoorbeeld in een vluchtige, slecht geschreven einde met als kers op de taart een laatste onderonsje van 3 personages waarbij je echt even wat dieper in je bioscoopstoel kruipt om de cringe factor te trotseren.

Als hersenloos Nederlands vermaak is het best te doen. Zoals gezegd een flinke dosis actie. Nooit realistisch want de mariniers doen een wedstrijdje ongedekt rondrennen maar het heeft zn charme.

Als ik zo rond keek in de zaal ben ik bang dat dit zn (wat toch haast een aanzienlijk budget moet zijn) kosten niet gaat terugverdienen.

jordandejong schreef:

Ook niet zo snugger van de producers dat ze deze film gelijktijdig lanceren met Civil War, dat ook over oorlog gaat en een veel hoger budget heeft.

avatar van Defilmkijker

Defilmkijker

De invasie blijkt te bestaan uit 1 vijandig oorlogsschip dat raketten op badgasten afschiet en daarbij de strandbar opblaast en een 50-tal soldaten die de marinierskazerne bestormen waar juist alle mariniers op verlof zijn op een stuk of 10 na. De rest van de film gaat over het evacueren van de ambassadeur waarbij de enige Nederlandse helicopter neerstort. Uiteindelijk lukt het met hulp van een lokaal sportvliegtuigje en door met bootvluchtelingen mee te liften. Als het vluchtelingenbootje zinkt worden ze door een duikboot opgepikt, de bootvluchtelingen worden blijkbaar aan hun lot overgelaten. Aan het eind worden de 3 Nederlandse doden met militaire eer begraven. Voelt toch een beetje als we willen wel maar kunnen niet

avatar van pierre18

pierre18

Gewaagd project waarbij de actie geregeld de boventoon voert. Dat is jammer was het geheel komt wat gehaast over en is echt niet overal duidelijk en goed. Persoonlijk had er wat meer rustpunten en suspense in gemogen, wat wel in de jungle dan weer erg geslaagd was. En gezien de lengte van de film was er nog ruimte over. De Nederlandse taal leent zich ook niet zo goed voor actiefilms dus gooien we er maar veel Engelse termen in en dat komt dan wel weer erg blasé over. Verder is het verhaal wel grappig, interessant en popcorn gericht. Maar dan ook weer nergens gelijkwaardig. Leuk voor in de bios, maar zal het ook wel goed doen op tv.

avatar van The Oceanic Six

Dit gaat een flop worden. Een weekje terug hadden ze 119.000 Euro box office. Zal nu misschien 2 ton zijn.

Ik sla 'm denk ik over. Het is te hopen dat Amazon of Netflix deze gaat vertonen, dan kan het misschien nog een bescheiden hitje worden.

avatar van wwelover

wwelover

Nederlandse films verdienen sowieso zelden hun geld terug. Ook niet als ze het goed doen in de bioscoop. Maar inderdaad domme zet om hem gelijk met Civil War uit te brengen, al betwijfel ik het of het veel verschil gemaakt zou hebben gezien de reacties.

avatar van Lucyb

Lucyb

Waar het acteren soms wat punten laat vallen pikt het filmwerk dit weer op. De cinematografie is zeer goed en de belichting van de film maakt het heel prettig om naar te kijken. Voor iemand die het werk achter een film kan waarderen is dit zeker een aanrader. De film is zoals bijna alle films tegenwoordig redelijk voorspelbaar, maar nog steeds komen er onverwachte dingen in voor. Als je je een beetje kan meeleven en graag veel actie ziet in een film zou ik deze zeker aanraden.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

The Oceanic Six schreef:

Ik mis ook een beetje de marketing. Puur toevallig pikte ik een online trailer op die erg aansluit bij wat ik leuk en interessant vind. Maar ik heb de cast niet bij Beau van Erven Dorens in de show zien zitten, geen dikke TV commercial campagne, niks.

avatar van The Oceanic Six

Dit is zoals verwacht natuurlijk een flop geworden, maar ik wil de film wel een keer zien.

Zijn er al geruchten dat een streamingdienst deze heeft aangekocht?

Weet jij meer, kappeuter?

The Oceanic Six schreef:

Zijn er al geruchten dat een streamingdienst deze heeft aangekocht?

Is mij nog niks over bekend. Ik verwacht zo'n titel eigenlijk wel bij Prime Video.

avatar van filmkul

filmkul

Matige actiefilm. Het verhaal is bijzaak en je voelt als kijker dat men echt probeert er een Hollywood actiefilm van te maken. Helaas slaagt men daar niet in, maar al met al niet super slecht. De vaart zit er lekker in, maar echt spannend wordt het nooit omdat het toch wel wat knullig aanvoelt allemaal. Maar je merkt dat iedereen zijn best heeft gedaan om er wat van te maken en dat moet je als kijker gewoon waarderen. Het acteerwerk kan beter. Visueel net voldoende. Leuk geprobeerd en gewaardeerd voor het lef. Nice try. 2.5

avatar van Waku

Waku

De lage verwachting van mijn zijde kwam ook daadwerkelijk uit, dus teleurstelling was er niet.

Deze "Invasie" is te vergelijken met een amerikaanse C film.

Alleen Raymond Thiry ( bijrol) zet een goed karakter type neer.

Maar verder verzuipt zelf Gijs Scholten van Aschat in het slappe script.

De rest van de cast ontstijgt het "Goede tijden, slechte tijden" niveau al helemaal niet.

De dialogen zijn bijna lachwekkend sneu.

Vooral als er stoere taal gesproken wordt werkt dit op de lachspieren.

Blijkbaar was het budget en de creativiteit ook op want het plot is gemakzuchtig en fantasieloos.

Dit had een Nijenhuis misbaksel kunnen zijn maar dan in een "actie" jasje

avatar van Waku

Waku

Lucyb schreef:

Wij van WC eend adviseren WC eend

avatar van WB

WB

Prima filmpje, niets meer niets minder. Verhaal is flinterdun en meer achtergrondwerk, het acteerwerk niet heel overtuigend, maar dat wordt goed gemaakt met de diverse actiescènes en de visuele stijl. Leuk om dit eens te zien vanuit een Nederlands perspectief. Uiteraard hangt de film van toevalligheden aan elkaar, en lopen de diverse operaties best wel gestroomlijnd, maar dat neem je op de koop toe. Je weet van tevoren ook wel hoe de film afloopt, maar ach... gewoon actievol vermaak.

avatar van Quentin

Quentin

Enorm ambiteuze film. Helaas rammelt het script net wat te veel, zelfs voor een action-driven film zijn de drijfveren van de karakters en grote beslissingen niet altijd overtuigend. Waarom is die luie ambassadeur zo belangrijk dat ze een heli en mariniers naar vijandig gebied sturen? Hij weet toch überhaupt niets dat de ABC-bezetting kan beëindigen? Dat had makkelijk met een MacGuffin opgelost kunnen worden.

Bovendien ontbreekt het aan budget om die paar extra shots te draaien die de opening geloofwaardig zouden maken (Hoe komen al die jeeps aan land? Je zou een landingsschip moeten zien dat voertuigen en manschappen aan land zet na de beschieting van de kustlijn. Twee of drie VFX shots die echt ontbreken. ).

Maar Bobby Boermans is by far de beste actieregisseur sinds Dick Maas. De actiescènes zitten bijzonder goed in elkaar, met een perfecte flow, uitgekiende decoupage en uitstekend camerawerk. Zoiets als dit hebben we nog nooit eerder uit Nederland zien komen, en overstijgt met gemak de rommelige actiescènes van een Roel Reine (die net zoveel ambitie als Boermans heeft, maar niet zijn talent).

Jammer van de futloze finale. Geen climax of confrontatie, zelfs geen uitleg waar al die Veraguaanse troepen zijn gebleven. Zijn ze zomaar verdampt na de staatsgreep?

Toch met veel lef en kunde gemaakt: 3.25*.

avatar van Luudje10

Luudje10

Ach was niet slecht en ook niet top. Verhaal flinterdun en aan het eind kwam er in 1 keer een onderzeeboot opdagen. Het keek weg met een zakkie chips en een biertje