• 9.373.533 stemmen

Met onder meer: Daniel Giménez Cacho, Ilse Salas en Cassandra Ciangherotti

Gesproken taal: Spaans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Familia

Leo is eigenaar van een olijvenboerderij in de Guadalupe-vallei. Hij woont samen met zijn zoon Benny, een tiener met het syndroom van Down. Eén keer per maand komen zijn dochters Rebeca, Julia en Mariana langs om bij te praten over het leven. De laatste bijeenkomst heeft onverwacht nieuws gebracht: een voedingsbedrijf heeft een bod gedaan op de familieboerderij. Leo en zijn dochters hebben maar een paar dagen de tijd om te beslissen of ze de plek waar ze allemaal zijn opgegroeid wel of niet willen verkopen.

avatar van tbouwh

tbouwh

Een peinzende pater familias wendt zijn blik tot de woonkamer van een huis dat al generaties meegaat. Zijn dochters en enige zoon wonen er al lang niet meer, maar morgen komt de volledige familie weer bij elkaar. Alleen de vader weet dat hij de verhoudingen tijdens de gezamenlijke maaltijd flink op scherp zal moeten zetten. Wat volgt is een verbaal steekspel van ongeloof, teleurstelling en verwijt, dat ironisch genoeg pas weet te overtuigen als Familia eigenlijk al over zijn hoogtepunt is.

Verder lezen

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Schitterende film, aanstekelijk op alle gebieden: scherpte van de interacties, acteerprestaties, persoonlijkheden, setting, ... Alleen de allerlaatste scène was er voor mij misschien net iets teveel aan...

avatar van lang pee

lang pee

Vond dit een schitterende film over het geluk maar ook de problemen van familie. Het zal voor veel families zeer herkenbaar zijn. Hoeveel families zijn er eigenlijk hecht met elkaar. Het is absoluut niet omdat je familie van elkaar bent, dat je graag veel tijd met elkaar doorbrengt en dat je elkaar als vrienden beschouwt. Er zijn veel familiefeesten en bijeenkomsten die eindigen in ruzie, ik heb er in ieder geval genoeg meegemaakt....

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Graag gezien. Zoals de titel reeds aangeeft gaat de film over een bijeenkomst van een familie. De patriarch is een koppige, rechtlijnige, norse man doch met liefde voor zijn familie. Regisseur Garcia neemt mooi het plattelands leven in beeld (patriarch heeft een olijf producerend bedrijfje op een ranch) en het is vooral het script dat de film maakt. Oprecht en knap geschreven over gevoelens (haat, liefde, ontrouw, rouw, ambitie, generatiekloof ... het zit er allemaal in) waarbij elk familielid mooi wordt omschreven. Ik leefde mee met hun ruzies en met hun verzoeningen, met hun gebroken dromen en met hun dilemma (ranch verkopen of niet) met dank aan de acteerprestaties van de ganse cast. Voor mensen die ooit al een familiaal kerstmaaltijd uit de hand hebben zien lopen door een zatte nonkel of door een oplaaiende oude wonde zullen dit zeker herkennen. Vergeten en vergeven is steeds een illusie op dit soort bijeenkomsten. Maar bij Familia komt dit bij een zonovergoten landschap toch iets gemoedelijker over zonder echt sentimenteel te worden. De scene waarin de dienstmeid vertelt dat haar vader vakbondsmilitant was, een grote liefde voor zijn land had en werd vermoord. Zo achteloos en toch zo indringend wat Mexico is. Ook het feit dat de link met USA (een zus is getrouwd met een Amerikaan en moeten regelmatig de grens over) is een subtiele kaakslag naar de vooroordelen van Mexicaanse immigranten volgens het Trump beleid.

Familia vertelt een familiekroniek en bloeit open als een krachtige studie van menselijk gedrag en schildert op de achtergrond een genuanceerd Mexico.