• 9.371.913 stemmen

Bassie & Adriaan: Een Schat aan Herinneringen (2023)

Documentaire | 69 minuten / 45 minuten (ingekorte tv-versie) / 55 minuten (nieuwe ingekorte tv-versie)

Genre: Documentaire

Speelduur: 69 minuten / 45 minuten (ingekorte tv-versie) / 55 minuten (nieuwe ingekorte tv-versie)

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jelmar Hoekstra

Met onder meer: Bas van Toor, Aad van Toor en Hans Beijer

Releasedatum: 23 november 2023

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Bassie & Adriaan: Een Schat aan Herinneringen

Ode aan de glansrijke carrière van Bas en Aad van Toor. Wat ooit begon als een spectaculaire acrobatenact, The Crocksons, groeide uit tot de beroemdste kinderact van de afgelopen 50 jaar: Bassie en Adriaan. De documentaire is grotendeels samengesteld uit archiefmateriaal en oude en recente interviews met Bas en Aad, evenals gesprekken met bekende namen zoals Paul de Leeuw, Gert Verhulst, Danny Verbiest en Hans Beijer (B100).

avatar van neo

neo

Ehm, dus bij een lange documentaire is er enigzxins begrip voor knippen, maar bij een kortere is het krankzinnig... Het is in beiden gevallen even erg.

Joy4ever schreef:

Ach, dat meen je niet. Ik heb net de film/docu via de NPO gekeken en had niet in de gaten dat dit niet gelijk was aan de bioscoop versie. Welke clown heeft dit bedacht? Erg suf. .

Dat is bij zo ongeveer elke bioscoopdocu die op tv komt.

Mr. Chiel

Bewust nog niet gekeken, want 20/25 minuten is uit de film gehaald. Als je het om 19.10 uitzend en het journaal om 20.00 begint snap ik het. Want anders past het daar niet. Niet dat ik het er mee eens ben, maargoed... Van docu´s om 23.00 uur wordt ook gewoon een korte versie van uitgezonden. Sowieso gebeurt dat al sinds 2011 (Alles van waarde, Frans Bromet). Echt belachelijk... De film zal heus wel (via B en A) te bekijken zijn, in zijn geheel.

884.000 kijkers overigens. Zonder uitgesteld kijken.

En De Baron/van Gorcum wordt ook in deze geknipte versie gewoon besproken hoor...

Verder echt een nietszeggende en oppervlakkige docu. Wat doodeenvoudige gesprekjes met beide broers (eentje vooral in archiefbeelden) en een paar aanverwanten maar nergens gaat het ook maar een klein beetje de diepte in.

Het enige leuke was de charmante, lekker amateuristische self-made manier van de producties maar zelfs dat had veel beter belicht kunnen worden.

Typische AVRO/TROS zondagmiddag opvulling waar ik echt niet van snap hoe ze het als bioscoopdocu durven uitbrengen.

Hmm. Niet op NPO site te bekijken?

Ze moeten sowieso kijkers online de keus geven de volledige film te bekijken.

Die geknipte versies zijn belachelijk.

Crazyboy

Is er iemand die de bioscoopversie heeft gezien en gister ook op tv heeft gekeken, en zich kan herinneren wat er mist/of er belangrijke dingen weg zijn gelaten? Of dat het vooral opvulscenes zijn die eruit zijn gehaald? Ook zonde en niet zou moeten gebeuren, maar ben benieuwd of je alle échte info uit de docu gewoon mee kreeg.

Ik bedoel, dat er in geknipt is weten we nu wel (met alle respect). Ik ben veel benieuwder naar wát er geknipt is. Zelf geen Pathé in de omgeving dus heb hem in de korte biosperiode gemist, en baal daarvan. Het lijkt erop dat we voorlopig niet meer krijgen dan deze versie buiten de bios, dus wie niet wil wachten heeft hier dan misschien toch genoeg aan tot de rest beschikbaar komt...

Mr. Chiel schreef:

884.000 kijkers overigens. Zonder uitgesteld kijken.

Komt ook niets meer bij denk ik, want uitgesteld kijken is dus helaas niet mogelijk. Staat geblokkeerd in de gids van de NPO en is niet beschikbaar op uitzending gemist. Inmiddels wel via minder legale bronnen dmv tv-opnames waar ik hier niet naar zal linken, maar dat telt natuurlijk sowieso niet mee. En mogelijk bij bepaalde providers dmv terugspoelen.

Crazyboy schreef:

Als je het opneemt en terugkijkt. Bij ziggo kan ik het ook gewoon bij Gemist terugkijken zonder opname.

Zal heus nog op Youtube of zelfs DVD komen. Zijn ze commercieel genoeg voor.

avatar van The Oceanic Six

Wou zeggen, bij Ziggo valt het gewoon terug te kijken.

Mr. Chiel schreef:

Zal heus nog op Youtube of zelfs DVD komen. Zijn ze commercieel genoeg voor.

The Oceanic Six schreef:

Wou zeggen, bij Ziggo valt het gewoon terug te kijken.

Thanks voor de aanvullingen, zeker weten inderdaad, maar vraag me af of die meetellen in de kijkcijfers voor uitgesteld kijken of dat enkel bepaalde bronnen daaronder vallen (zoals de officiële gemist apps van de zenders). Dat was vooral waar ik op reageerde, ging me minder om alle mogelijkheden maar vooral om wat telt. Ik gebruikte ook de woorden 'voorlopig' en zelf al het zinnetje over dat het op de boxxen bij bepaalde providers wel mogelijk is. Uiteraard was opnemen ook mogelijk, maar dan tel je zeker niet mee want dan nam je het live op en zal je niet worden geregistreerd als een uitgestelde kijker - de registratie van live kijkers is sowieso een verhaal apart. En terugkijken bij Ziggo is hetzelfde principe als terugspoelen alleen dan pakt die direct dat deel. Bij KPN etc niet anders, die nemen gewoon alles bij voorbaat op en stellen dat beschikbaar voor een X aantal dagen.

Wilde liever niet nog verder in detail treden dan ik al deed, maar nu toch maar even gedaan om dat af te sluiten aangezien er over wordt gevallen en mijn eigenlijke vraag nu onderspoeld raakt: wat waren de verschillen? Iemand een idee of opsomming? Ben daar nog steeds heel benieuwd naar.

Ter info:

De docu 'Bassie & Adriaan: Een schat aan herinneringen' zal worden herhaald op zaterdag 13 januari rond 11:00 uur op NPO1. Deze uitzending zal 7 dagen (online) terug te zien zijn via NPO Start.

Ter info:

Aan te nemen dat dit een herhaling van de korte versie is?

Crazyboy schreef:

Aan te nemen dat dit een herhaling van de korte versie is?

Ja daar ben ik wel bang voor.

avatar van stephan-0115

stephan-0115

Is een uitzending van 63 minuten (aldus de gids). Inclusief reclame zal het wel op de tv-versie uitkomen.

Hopelijk is de bioscoopversie nog een keer ergens te zien.

avatar van Theunissen

Voor de 69 minuten versie zal je wel moeten betalen, want Bassie ziet natuurlijk $$-tekens in de binnenkant van zijn ogen

Het waren natuurlijk ook geldwolven.

Ik vond de 45 minuten versie overigens prima. Dat was voor mij niet te kort en ook niet te lang.

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

Theunissen schreef:

Het waren natuurlijk ook geldwolven.

Zat bassie bij de SS nooit geweten.

avatar van The Oceanic Six

Wat ik wil weten is waarom de broers die 25 jaar als The Crocksons een internationale acrobatenact hadden en samen zo ongeveer als één lichaam optraden, waarom die in de laatste jaren van hun leven ruzie krijgen over coronavaccinaties. Antivaxer Bas wilde vaxer Aad niet meer over de vloer omdat hij besmettelijk zou zijn.

Kolere, wat een flutreview.

Die schrijver wil er weer een politiek riedeltje van maken.

De fans willen gewoon een leuke docu over het leven van Bassie en Adriaan en die kwam er, ieder geval in de bioscooprelease. En ongetwijfeld ook in de iets geknipte versie. Het is geen meesterwerk, maar daar is deze docu ook nooit voor gemaakt. Het is een fijne samenvatting van hun carrières samen als acrobatenduo en daarna als tv-duo en ook als broers.

Maar dat kos dit als ongeveer de enige een onvoldoende geeft verbaast me ook weer niets

stephan-0115 schreef:

Hopelijk is de bioscoopversie nog een keer ergens te zien.

24 fps bioscoop > 25 fps televisie (iets versneld afspelen) + kortere aftiteling + geen reclame = toch de lange versie?

Of misschien een iets minder verknipte versie? 45 minuten in een tijdslot van 63... dat zou wel héél veel reclame zijn.

The Oceanic Six schreef:

Kolere, wat een flutreview.

Die schrijver wil er weer een politiek riedeltje van maken.

Ik zou juist denken dat uitgerekend fans wel iets meer zouden willen van een docu over hun helden dan dit slappe aftrekseltje.

kos schreef:

Het kan beter, completer en kritischer inderdaad. Neemt niet weg dat dit ook gewoon een behoorlijk eindproduct is, zeker de langere versie. Alles zit er gewoon in.

Ik heb het even nagevraagd:

AVROTROS schreef:

De uitzending van a.s. zaterdag is een hermontage van 55 minuten. Er komt geen andere versie (meer).

Vreemd dat ze 2 versies maken en op dit vrije tijdstip niet gewoon het origineel vertonen.

Ik heb het even nagevraagd:

Waarom hermonteren ze iets dat origineel net een klein kwartiertje langer duurt? Dan heb je wel heel weinig liefde voor je content.

avatar van wess16

wess16

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

wess16 schreef:

Is gewoon via NPO Start terug te kijken. In reactie op ergens hieronder.

pfffff wat een gedoe zeg over bassie en adriaan

wess16 schreef:

Is gewoon via NPO Start terug te kijken. In reactie op ergens hieronder.

Ah mooi, nu wel weer. Hij stond er eerst kort op en werd toen snel verwijderd.

kappeuter schreef:

Ah mooi, nu wel weer. Hij stond er eerst kort op en werd toen snel verwijderd.

De versie die er nu op staat, is al de hermontage van 55 minuten zo te zien.

Mr. Chiel

De docu komt uit op dvd. Bron: Facebook Bassie en Adriaan.

avatar van Waku

Waku

Leuke herkennismaking met het duo waarin menig 50er ( en jonger) mee is opgegroeid. Puur sentiment dus. Alle personages komen voorbij uit de zo populaire tv series. Maar ook het ontstaan van dit succesvolle acrobaten duo wordt belicht. Want acrobaten talent hadden Bassie en Adriaan absoluut. Ook wordt het creatieve brein van met name Adriaan duidelijk zichtbaar. Veelzijdige man. Het laatste shot in Spanje anno 2023 was best even schrikken. 3*/3.5*

avatar van El ralpho

El ralpho

Reis door de tijd

Er zullen weinig Nederlanders zijn die niet met Bassie en Adriaan zijn opgegroeid, en dus de meeste zaken uit de documentaire wel zullen herkennen. Wat voor mij met name nieuw was waren de beelden van Bas en Aad als de Crocksons, omdat dit na het eindigen van hun optredens niet helemaal op de televisie werd grijs gedraaid. Ik vond het interessant om het leven van de heren van vóór en na Bassie en Adriaan te zien. Al lag in de documentaire uiteraard de focus op de bekendste clown en acrobaat van Nederland.

Ik lees her en der dat er een verkorte versie zou zijn uitgezonden en dat deze dus zou verschillen van de bioscoopversie. Helaas kan ik beide versies niet met elkaar vergelijken omdat ook ik de opgenomen televisie-uitzending (nu pas) terug gekeken heb. Het gaat dan om de uitzending van 7 januari, waar een totaaltijd van 65 minuten voor stond. Dus ik neem aan dat het dan met het voor -en na opnemen om de versie van 55 minuten gaat. Ik weet niet goed wat ik mis ten op zichtte van de bioscoopversie, maar het viel mij wel op dat de documentaire voorbij was voor ik er erg in had. Ik vroeg mij daarom ook af of er niet nog veel meer te vertellen was. Maar goed, of de speeltijd van de bioscoopversie mij per definitie een ander gevoel zou hebben gegeven..

Gebaseerd op wat ik nu gezien heb vond ik het heerlijk om vanuit een volwassen oogpunt achter de schermen van alle series te kunnen kijken. Het voelde als een tafelgesprek waar Bassie en Adriaan zelf, en een aantal mede betrokkenen herinneringen aan het ophalen waren. Dit voelde vertrouwd en knus aan omdat iedereen het duo wel kent, en mede hierdoor voelt de documentaire denk ik ook zo aangenaam. Daarnaast laat de documentaire duidelijk zien hoe sterk het product Bassie en Adriaan was, en ook nog steeds voor veel generaties is.

De documentaire had wat mij betreft wel een half uur langer mogen duren en bijvoorbeeld ook de partners van Bas en Aad nog wat meer in beeld mogen brengen. Ik was wel benieuwd geweest hoe hun levens als “de vrouwen van” eruit hadden gezien. Ook had ik graag meer beelden van achter de schermen voorbij hebben zien komen. Ik schrijf deze review nu een behoorlijk dagen later na het bekijken ervan, maar volgens mij waren deze beelden niet, of meer heel beperkt aanwezig. De focus lag met name op archiefbeelden en interviews. En hoewel deze mij geen moment verveelden, vroeg ik mij af of er niet nog veel meer beeldmateriaal beschikbaar geweest was. Al zaten de meest interessante beelden wellicht al in de docu verwerkt. Wie zal het zeggen. Wat ik nu gezien had vond ik ondanks de behoefte aan meer, al een prima eindresultaat opleveren.

Flitskikker

De documentaire staat nu op Videoland, maar ook dit is weer de ingekorte versie van 55 minuten: