• 9.372.770 stemmen

Geregisseerd door: Frederikke Aspöck

Met onder meer: Anna Neye Poulsen, Sara Fanta Traore en Claus Riis Østergaard

Gesproken taal: Deens

Plot Viften

St. Croix, Deens West-Indië, 1848. Anna en Petrine zijn onwaarschijnlijke vriendinnen. Want hoewel ze allebei vrouwen van kleur zijn, zijn hun levensomstandigheden heel verschillend - Anna is vrij en bezit de tot slaaf gemaakte Petrine. De gemoederen in Anna’s landhuis lopen op wanneer er geruchten over een opstand de ronde doen. Aan welke kant staan Anna en Petrine echt?

avatar van Hannibal

Hannibal

Een "satire" over de slavernij. Bevinden we ons hier op glad ijs of is het toch subtiel genoeg? Ik zeg dat laatste. Het is goed dat er geen directe gewelddadigheden van witte lichamen jegens zwarte lichamen te zien is (dat is al vaak genoeg verbeeld en weten we intussen wel), maar het wel degelijk wordt geïmpliceerd en aanwezig is. Misschien maakt dat het juist nog wel schokkender. De absurditeit in de film blijkt niet eens zo absurd te zijn, want we hebben natuurlijk met een absurde en vooral afschuwelijke geschiedenis te maken. Door middel van prenten wordt je als kijker af en toe even met de neus op de feiten gedrukt. Er zaten extreem pijnlijke momenten in zoals het op een rijtje zetten van mensen met als eerste een beeldje van een aap, vervolgens twee zwarte vrouwen, en helemaal vooraan een witte man om de evolutie uit te beelden waar duidelijk moet worden dat ook de "vrije" zwarte vrouw, die zo haar best doet om bij de 'witten' te horen ook maar "gewoon" een zwarte vrouw (n-woord) is.