• 9.376.444 stemmen

The Fifth Thoracic Vertebra (2022)

Fantasy / Horror | 62 minuten

Genre: Fantasy / Horror

Alternatieve titel: 다섯 번째 흉추

Oorsprong: Zuid-Korea

Geregisseerd door: Park Sye-young

Met onder meer: Mun Hye-in, Ham Seok-young en Ham Seok-young

Gesproken taal: Koreaans

Plot The Fifth Thoracic Vertebra

Geboren in een achtergelaten matras, verlangt de schimmel ernaar vrij te komen in plaats van te vegeteren. Het nieuwsgierige organisme reist en groeit mee van eigenaar naar eigenaar. Deze zijn voornamelijk ongelukkige koppels en eenzame zielen. Het wezen voedt zich via de vijfde borstwervel in hun ruggengraat.

Delivery Cargo Worker 1

Delivery Cargo Worker 2

Office worker 1

Office worker 2

Office worker 3

(stemrol) Song Hummer

Gaaf filmpje.

Doet wat denken aan het vroege werk van Ishii & Tsukamoto, iets minder hectisch, iets kleurrijker, maar wel lekker abstract en conceptueel. Indie fetishcinema met een stevige genreinjectie dus, het soort film waar ik altijd wel voor wil gaan zitten.

Park pakt het ook wel slim aan. We volgen een matras, waardoor het enerzijds wat fragmentarisch is, anderzijds geeft het hem de ruimte om verschillende settings te verkennen. HIj hoeft zich ook niet teveel zorgen te maken over narratieve coherentie, want het pad van deze film ligt eigenlijk al vanaf het begin vast.

Dit is toch vooral een film die het van z'n sfeer moet hebben, en daar zit het wel goed. Visueel uitmuntend, de soundtrack iets braver maar wel erg passend, en de mix van drama and horror/fantasy is ook sterk uitgevoerd. Komt er ook nog eens bij dat de film het niet nodeloos rekt. En dat uit Zuid Korea, over verrassingen gesproken.

4.5* en een uitgebreide review

De regisseur was ook zo vriendelijk een interview toe te staan: Park Sye-young