• 9.371.113 stemmen

The Return (2024)

Historisch | 116 minuten

Genre: Historisch

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk / Italië / Verenigd Koninkrijk / Griekenland

Geregisseerd door: Uberto Pasolini

Met onder meer: Ralph Fiennes, Juliette Binoche en Charlie Plummer

Releasedatum: 27 maart 2025

Plot The Return

"Some legends are more than myths."

Na twintig jaar afwezigheid spoelt Odysseus aan op de kust van Ithaka, haveloos en onherkenbaar. De koning is eindelijk weer thuis, maar er is veel veranderd in zijn koninkrijk sinds hij vertrok om te vechten in de Trojaanse Oorlog. Zijn geliefde vrouw Penelope is nu een gevangene in haar eigen huis, opgejaagd door haar vele ambitieuze vrijers om een nieuwe echtgenoot en koning te kiezen. Hun zoon Telemachus, die vaderloos is opgegroeid, dreigt te worden gedood door de vrijers die hem als een obstakel zien. Odysseus is ook veranderd. Getekend door zijn oorlogservaringen is hij niet langer de machtige krijger die zijn volk zich herinnert. Maar hij wordt gedwongen zijn verleden onder ogen te zien om de kracht te hervinden die nodig is om zijn familie te redden en de liefde die hij verloren heeft terug te winnen.

Odysseus (Ulisse)

Eurymachus (Eurimaco)

Elatus (Elato)

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Aangekocht door The Searchers. Release in 2024.

avatar van Waku

Waku

Trailer oogt niet al te best. De settings, kostuums...het allemaal een beetje te gemaakt.

Ik wacht hier nog even mee.

avatar van schumacher

schumacher

Wtf was dit haha.

En dat krijgt op imdb hoge scores e.

Speciale mensen zeker voor een speciale film?

avatar van MovieMind

MovieMind

Wat een vervelende saaie zit was me dit!

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Slecht onwaarschijnlijk script met slechte dialogen. En ik heb een hekel aan dat inclusieve gedoe tegenwoordig. Zoveel zwartwe afrikanen tot in de hoge rangen op Ithaca hoe verzin je het. tweetje.

avatar van AC1

AC1

schumacher schreef:

Wtf was dit haha.

En dat krijgt op imdb hoge scores e.

Speciale mensen zeker voor een speciale film?

6,3/10 is niet zoooooo hoog. Op IMDb is alles onder een 7/10 een risico.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

breedbeeld schreef:

Vanwaar onwaarschijnlijk?

Ik ben normaliter bijzonder allergisch voor diversiteitsgeneuzel, maar ditmaal vond ik het niet heel erg storend. Waarschijnlijk omdat er genoeg andere zaken waren die me niet zinden, haha!

avatar van Woland

Woland

Verbazend lage score, al zie ik aan de stemmers dat ik dat misschien met een korreltje zout moet nemen. Het is geen meesterwerk, maar toch een alleraardigste verfilming van het einde van de odyssee. Het is een film die voor zover ik kan zien het bronmateriaal juist vrij direct volgt. Ralph Fiennes is wel erg veel moeilijk aan het kijken als de getormenteerde Odysseus, maar de film ziet er fraai uit en weet zeker op het grote doek wel te overtuigen als Grieks epos. Met een fraaie setting en een hoop bloedvergieten zoals dat naar goed oud-Grieks gebruik erbij hoort. Verwacht geen onverwachte wendingen of komische interludes, het is een film die de gehele duur lang bloedserieus naar het einde toewerkt. Maar dat werkte voor mij alsnog prima.

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

De grootste handicap voor de film is dat het Homerus verhaal vrij nauwkeurig gevolgd wordt. Dat maakt de film zo af en toe traag en ook te lang.

De nadruk in de film is door Pasolini op oorlogstrauma's gelegd (hij heeft hiervoor ook allerlei gesprekken gevoerd met Vietnamveteranen). Die focus vond ik sterk gedaan.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Jotil schreef:

Aangekocht door The Searchers. Release in 2024.

Vanaf 27 maart 2025 in de bioscoop (The Searchers)

avatar van mrklm

mrklm

Tien jaar nadat de Grieken onder leiding van Odysseus hun Trojaanse vijanden versloegen met het legendarische Paard van Troje is geen enkel lid van deze heroïsche expeditie teruggekeerd naar Ithaka. Koningin Penelope [Juliette Binoche] weigert nog steeds te hertrouwen, zodat iemand formeel de plaats van de doodgewaande Odysseus kan innemen en dat zorgt voor toenemende spanning tussen de mannen die dingen naar hand en de bijbehorende macht. Dan verschijnt een zwaar gehavende drenkeling [Ralph Fiennes] die beweert dat hij lid was van Odysseus’ expeditie. Of zou hij Odysseus zelf kunnen zijn? Prachtig gefilmd door Marius Panduru en uitstekend geacteerd, maar ook traag en behoorlijk zwaar op de hand.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Vond dit wel een sterke film. Goed, kon misschien een kwartiertje korter maar storen deed de lengte me niet. Rustig werd het verhaal van Odysseus' terugkeer op Ithaka vertelt, en zonder magie werd eigenlijk het verhaal nauwgezet weergegeven. Wel was duidelijk een insteek van 'oorlogstrauma's' aanwezig, maar dat is eigenlijk ook niet gek. De slachtpartij voelde wel even lekker hoor.

Zelden zo oneens geweest met een lage score. Ik vond dit werkelijk een ware verademing ten opzichte van alle actuele films die leuk of luchtig moeten zijn om maar zo veel mogelijk bezoekers te trekken.

Dat gezegd hebbende is dit zeker geen meesterwerk, daar vond ik hem net iets te afstandelijk voor. Ondanks dat er mooi de tijd wordt genomen voor bepaalde scènes en we ook zeker zitten te kijken naar goed acteerwerk, wisten de gebeurtenissen mij nooit echt aan te grijpen.

Deze lange scènes hebben echter zeker hun meerwaarde. De eerste ontmoeting tussen Penelope en Odysseus kan zeker een top scène worden genoemd.

Ook de opbouw naar de climax is erg goed gedaan. Je weet waar het naartoe gaat, maar voor je daar bent… top! De climax zelf had van mij net iets langer mogen duren en nog vele malen bloederiger mogen zijn..

Het bitterzoete einde kon ik zeer waarderen. Je krijgt bij lange na niet het eind goed al goed gevoel, ondanks dat het einde daar wel aanleiding toe geeft.

Kortom: een zeer degelijke film die zeker niet perfect is maar wel een met goed acteerwerk en eindelijk weer eens een die zichzelf serieus neemt.

avatar van blurp194

blurp194

Een oud en overbekend verhaal, en gelukkig op de hoofdlijn zonder wijzigingen. Dat levert meteen natuurlijk de vraag op of precies dit stukje van de Odyssee nou zo’n spannende film kan opleveren - en in het begin vond ik dat ook wel wat twijfelachtig. Maar het wordt beter naarmate de helft gepasseerd is.

Hetzelfde met de beelden die in het begin vooral enorm lelijk zijn. Het zette me aan om te bedenken dat er een tegenhanger van mooifilmerij moet zijn, en dat is het dan ook wat Pasolini hier lijkt te doen. Geen idee wat daar het plan mee was, en zelfs niet of er zo’n plan was of dat het gewoon zonder opzet lelijk was. Dat kan tenslotte ook nog.

Fiennes is de hele film lang sterk, maar doet niet echt iets wat we hem niet al eerder hebben zien doen. Binoche wel, die lijkt al haar gewone maniertjes en trekjes uit te kunnen zetten - onherkenbaar haast. Erg knap, en ik hoop er dan maar op dat ze dat nog eens laat zien in een film waar het wat uitmaakt; hier speelt ze eigenlijk teveel een volgend en onbelangrijk karakter.

En vanzelf nog een vermelding van ‘onze’ ‘eigen’ Marwan Kenzari. Hij weet zich redelijk staande te houden tegenover de gevierde namen, en ontkomt met verve aan het stigma van een Hollands accent. Leuk om hem in dit soort productie te zien, er zijn niet zoveel Nederlanders die dat zouden kunnen. Eigenlijk weet ik er zo ongeveer géén.