• 9.372.789 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Jennifer Tiexiera en Camilla Hall

Met onder meer: Margie Ratliff, Valerie Complex en Davis Guggenheim

Plot Subject

"In the golden age of documentary, who benefits?"

Hoe ga je als documentairemaker om met het onderwerp van je documentaire? Subject neemt vijf documentaires die groot commercieel succes hadden onder de loep en bekijkt de impact van die documentaires op het leven van de mensen die er in beeld gebracht werden. Filmmakers volgen hun onderwerp soms tijdens de donkerste of meest traumatische periodes van hun leven. Hoe ga je daar als filmmaker mee om? En waar ligt je verantwoordelijkheid?

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Erg interessante docu om te zien hoe mensen achteraf kijken naar hun deelname aan een documentaire. Ik heb de getoonde docu's allemaal niet gezien, toch was het prima te volgen. Diverse personages/docu's ook.

avatar van mrklm

mrklm

Dankzij kassuccessen als Bowling For Columbine (2002), March Of The Penguins (2005) en An Inconvenient Truth (2006) en door de komst van streamingdiensten, zijn documentaires populairder dan ooit. Maar wat voor impact heeft een (succesvolle) documentaire op de mensen die erin te zien zijn? De filmmaker bepaalt tenslotte wat het verhaal is en hoe dat wordt verteld. Het startpunt is The Staircase, een dramatisering van een waargebeurd verhaal over de dood van Kathleen Peterson en de rechtszaak tegen diens echtgenoot Michael, die in 2003 schuldig werd bevonden aan moord met voorbedachten rade. De makers spreken ook met de ‘subjects’ van o.a. Hoop Dreams (1994), Capturing The Friedmans (2003), The Square (2013) en The Wolfpack (2015). Een absolute eyeopener waarmee je met andere ogen gaat kijken naar het genre, en vooral naar True Crime-documentaires. Documentaireliefhebbers dienen hun notitieboekje in de aanslag te hebben, want er komen nogal wat bezienswaardige titels voorbij!

Afgezien van 'The Staircase' had ik de besproken documentaires wel gezien en dat scheelt zonder meer.