• 9.371.211 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: België / Bosnië-Herzegovina / Kroatië / Nederland / Roemenië

Geregisseerd door: Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort en Els van Driel

Plot The Mind Game

Toen hij pas 14 was, vluchtte Sajid Khan Nasiri in zijn eentje uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen, die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera, arriveerde hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling.

avatar van mrklm

mrklm

De inmiddels 18-jarige Sajid legde in overleg met de Nederlandse filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel zijn poging vast om de EU te bereiken. Op aandringen van zijn moeder verliet Sajid op zijn 14e Afghanistan, omdat zowel hij als zijn vader anders mogelijk gefolterd en vermoord zouden worden door de Taliban. Meerdere pogingen om de EU te bereiken via Bosnië en Kroatië worden met geweld tegengehouden, maar dat weerhoudt Sajid er niet van om het te blijven proberen. Het om de tuin leiden van grensbewakers is in feite een ‘game’ en Sajid heeft vele ‘games’ moeten volbrengen om in de EU aan te komen. Maar dan begint ‘The Mind Game’: het eindeloze wachten onder primitieve omstandigheden en het wantrouwen van de autoriteiten maakt het extra moeilijk om mentaal overeind te blijven. Vanzelfsprekend eenzijdig, maar deze documentaire geeft de vluchtelingen die we ook in ons land opvangen een duidelijke stem en maakt bovendien duidelijk dat een zogenaamd “ontmoedigingsbeleid” geen kans van slagen heeft en de bestaande problematiek alleen maar versterkt.

Echt een kut film