• 9.381.228 stemmen

Gesproken taal: Engels, Arabisch en Italiaans

• Prime Video Bekijk via Prime Video
  • HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot The Covenant

"A bond. A pledge. A commitment."

'The Covenant' volgt sergeant John Kinley tijdens zijn laatste dienstplicht in Afghanistan. Tijdens de dienst staat John onder andere in nauw contact met een lokale tolk, Ahmed genaamd. De tolk blijkt eigenzinnig te zijn, maar dat heeft zo zijn reden.

Sgt. John Kinley

Steve Kersher

Charlie Crowther

avatar van WB

WB

Sterke film, keurig gefilmd, boeiend tot het eind en Gyllenhaal in de hoofdrol. De beste man is altijd goed! Niet echt een typische Guy Ritchie-film, maar wel net zo goed naar mijn mening. Aanradertje.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

De nieuwste film van Ritchie, ditmaal een oorlogsfilm, een genre waar hij zich nog niet eerder aan gewaagd heeft.
Ik heb me er al jaren bij neergelegd dat hij het niveau van z'n eerste films (Lock Stock + Snatch) nooit meer zal halen. Van beide films enorm fan, de laatste jaren is het eigenlijk pure middelmaat wat hij heeft gemaakt, the Gentlemen uitgezonderd.

De eerste drie kwartier van de film zijn ontzettend sterk. De situatie in Afghanistan wordt goed weergegeven, de gevechten lijken levensecht en zitten vol spanning.
Vanaf het moment dat ze weer terug zijn in de VS en daarna de tolk gaan ophalen wordt het wat gehaaster en is het allemaal wat minder sterk. Dit verhaal had misschien wel een miniserie verdiend.

Jake Gyllenhaal doet het, zoals meestal wel, gewoon prima en komt overtuigend over. De rest van de cast is wat onbekender maar doet het ook goed.
Eindelijk weer eens een goede film van de hand van Ritchie, aanrader om eens op te zetten!

avatar van flaphead

flaphead

Dat dit geen typische Ritchie is zal al veelvuldig gezegd zijn; het was wel de reden deze te kijken, samen met de aanwezigheid van Gyllenhaal. Ik ben niet van oorlogsfilms, wellicht mede daarom dat ik niet zo onder de indruk ben. Of ja, misschien meer omdat het helaas toch wat cliché en rechtlijnig is. En omdat het nergens op slaat dat je iemand op 100km door de woestijn draagt zonder dat "honderden" Talibanstrijders je zien, en dat soort onzin.
Shots, editing en acteerwerk zeer prima in orde. Wel zo fijn dat we geen Amerikaanse knuffel tussen de heren krijgen, maar gewoon een knikje.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Eén van de beste films over de oorlog in Afghanistan met speciale aandacht voor de rol van de tolken. Top!

Gisteren Kandahar (2023) gekeken die er met moeite 2,5 ster uit wist te persen. Deze film heeft eigenlijk alles wat ik in de vorige miste. Hier voel je de spanning, de film ademt één en al realisme uit, er is aandacht voor karakterontwikkeling. De film wordt gedragen door de twee hoofdrolspelers die een prima chemie hebben en het beide erg goed doen. Zeer overtuigend spel! Ook mooi dat ik iets heb geleerd over de oorlog in Afghanistan waar ik nog weinig van wist: de belangrijke rol van de tolken. Dat plaatst ook in perspectief hoe we collectief gefaald hebben om deze mensen een veilig onderkomen te bieden. Overigens, is dit zeker geen typische Ritchie film zoals eerder aangegeven. Ik ben bepaalt geen fan hem: vaak te complex met te veel verhaallijnen en te veel karakters waardoor ik halverwege afhaak. Daar heeft deze film absoluut geen last van: één verhaallijn, twee hoofdrolspelen, drie delen. That's it!

Eigenlijk valt er weinig tot niets op aan te merken. De film heeft drie episodes: eerst de aanloop naar de hinderlaag, de weg terug en dan de laatste episode (die ik niet zal spoilen). Toen episode 3 aanbrak moest ik even schakelen (was ik niet op ingesteld), maar ook dat deel voegt waarde toe en is goed uitgewerkt. Als je echt voor 100% actie gaat, zal je misschien niet volledig aan je trekken komen. Zoals aangegeven: de film probeert een realistisch beeld te schetsen. En het einde is misschien niet het sterkste deel: het gaat hier misschien iets te gemakkelijk.

De film volgt bijna hetzelfde stramien als Kandahar. Als je beide wilt zien: ga dan eerst Kandahar kijken. Als je het in omgekeerde volgorde doet, zal deze laatste namelijk tegenvallen nadat je The Covenant hebt gezien. Voor mij één van de betere films van het laatste jaar. 4 sterren en misschien nog wel meer waard.

avatar van movie freak84

movie freak84

Eerste helft zeer sterk. Middenstuk was opzich ook wel boeiend. Het einde was goed maar iets wat snel afgewerkt voor mijn gevoel Maar desondanks zeker een aanrader. acteerwerk uitstekend , Jake Gyllenhaal altijd sterk en ook de tolk deed het geweldig. Tijd geleden dat ik zo'n goede oorlogsfilm heb gezien.

avatar van Fisico

Fisico

Inderdaad een sterke oorlogsfilm ten tijde van de strijd tegen de Taliban in Afghanistan enkele jaren terug. Een sterke Jake Gyllenhaal die ik eindelijk nog eens zie schitteren in een prima film. Het is niet voor het eerst dat een film wordt gedraaid over soldaten op de vlucht voor de vijand.

Prima in beeld gebracht en best spannend te noemen. In het tweede gedeelte van de film wordt de omgekeerde beweging gemaakt, nog steeds erg goed, misschien net iets minder interessant. Zie je ook meteen dat de oorlog op het veld een totaal andere oorlog is dan die achter de administratieve bureaus.

Fijn om de vele lokale tolken die geallieerden helpen onder de aandacht worden gebracht. Voor een bepaald deel worden ze door hun landgenoten als verraders bestempeld. Prima evenwicht tussen actie en drama. Knap in beeld gebracht.

avatar van Shadowed

Shadowed

De inmenging van regisseur Guy Ritchie is slechts gematigd voelbaar, maar dat neemt niet weg dat The Covenant een zeer professionele en intrigerende oorlogsthriller blijft. Jake Gyllenhaal is bovendien perfect gekozen voor de hoofdrol en Dar Salim versterkt zijn aanwezigheid overtuigend, maar de scenaristen hadden niettemin iets meer tijd mogen stoppen in de relatieopbouw tussen deze twee. Het loopt allemaal te snel van stapel en de spanning wordt enkel laat in de tweede helft effectief opgevoerd, maar de kundige regie zorgt gelukkig voor extra vermaak en snelheid. De cinematografie ziet er goed uit en de inhoud is boeiend, waardoor de speelduur van 123 minuten snel voorbij is. Na een aantal kleine missers doet Ritchie zich weer tegoed aan betere werkjes en ik zie hem graag in deze lijn doorgaan.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed.

Volwassen film van Guy Ritchie. Zijn frivole, hippe films uit z'n beginjaren lijken verleden tijd. Met The Covenant maakt hij een film die ik in ieder geval niet direct van hem had verwacht. 't Is nogal serieus, Amerikaans en bombastisch. Inhoudelijk ook iets wat ik eerder van de hand van een Peter Berg of zelfs Michael Bay zie komen.

Maar Ritchie komt er goed mee weg. Strak geschoten, met enkele toffe actiescènes en genoeg spanning, zowel in het eerste als het tweede deel. Jake Gyllenhaal en z'n tegenspeler zijn goed. Ook muzikaal zeer oké, al begrijp ik diegenen wel die het net té emo vinden.

3,5

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Hmms tsja. Keek op zich allemaal wel redelijk weg, maar de film zat ook een beetje in m’n irritatiezone doordat het zichzelf zo serieus neemt terwijl het voortdurend belachelijk onrealistisch is. Boel vals sentiment en overschot aan slowmotions met een viooltje eronder. Dertien in een dozijn Hollywood meuk. Oppervlakkig. Simpel. Van Guy Ritchie verwacht je toch op zijn minst iets aan originaliteit, maar helaas. Prima standaard oorlogsfilmpje voor een brakke zondagmiddag dat ik snel zal vergeten.

avatar van sportfan27

sportfan27

Uitstekend!

The Convenant is een zeer geslaagde sprong zijwaarts van Ritchie.
Deze keer geen bij elkaar geraapt zooitje Engelse gangsters met scherpe dialogen maar een spannende nagelbijter die geen seconde verveeld.

Wat het meeste opvalt aan The Convenant zijn de werkelijk prachtige beelden en shots van het Afghaanse landschap. (Althans, dat moet het voorstellen) Doodzonde dat ook dit land het zoveelste in de rij is wat ten prooi is gevallen aan de radicale Islam met al zijn achterlijke middeleeuwse gruwelijkheden maar dat is weer een andere discussie.
De twee hoofdrolspelers spelen ijzersterk. Gyllenhaal is in topvorm en Salim doet daar geen seconde voor onder.
De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal zo las ik ergens op het web wat het toch net iets specialer maakt.
De locaties waar een aantal actie scènes zich afspelen (de mijn en dam bijv) worden ook subliem in beeld gebracht.
Ook schuwt Ritchie de kritische noot niet dat ook deze oorlog (net als Vietnam bijv) totaal nutteloos is gebleken. Men kwam daar om de Taliban te wippen maar dat is nooit gelukt, integendeel...
Wij kunnen vast de beelden van de laatste vertrekkende vliegtuigen nog wel herinneren waarbij wanhopige Afghanen zich aan de landingsgestellen vast hielden omdat men wist dat de Taliban iedere Afghaan die hun medewerking hadden verleend aan de Amerikanen zou worden vermoord.

Het enige mindere deel van de film zijn de 20min nadat Gyllenhaal gewond is geraakt. Het met de houten slede en later de kar verslepen van Gyllenhaal door Salim over en door bergkammen met de Taliban op hun hielen gaat wel erg makkelijk en snel. Fysiek lijkt mij dit redelijk onmogelijk en moet dagen geduurd hebben aangezien het over meer dan 100km afstand ging. Met twee schotwonden had Gyllenhaal allang leeggebloed moeten zijn mijn inziens maar goed...
De (flitsende) montage van deze scènes helpt daar ook niet mee en valt een beetje uit de toon met de rest van de film.

Ritchie was blijkbaar nogal zeker van zijn zaak aangezien zijn naam direct aan de titel verbonden is en op alle posters etc prijkt, wellicht probeert ie zo meer een voet tussen de deur in Hollywood te krijgen.

Verder is dit gewoon een prima drama/oorlogs/actie/thriller waar Ritchie uitstekend in geslaagd is.

4****

avatar van des1

des1

Goed om te realiseren dat Afghanen hun leven riskeerden voor Westerse (ook Nederlandse) troepen. Die zouden een visum moeten krijgen. Spannend, maar wel weer dat eeuwige cliché dat enkelen in staat zijn tientallen Taliban krijgers af te schieten. Altijd raak.. Geef mij maar Ritchie's trademark gestileerde films over bad guys en misdaad.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Zaterdagavond met deze Guy Ritchie aan de slag waar dit qua onderwerp en stijl toch wel een behoorlijke stap buiten zijn normale metier ligt. Namelijk een dood serieuze oorlogsfilm en geen humoristische en schmierende gangsters. De film blijkt overigens een kern van waarheid te bevatten in de zin van dat het een mix is van verschillende ervaringen en belevenissen rondom tolken en leden van de Special Forces.

Om overigens meteen maar over de Special Forces te beginnen waar deze erg goed schieten en er vervolgens commentaar is dat zij altijd raak schieten en de Taliban niet. Uhm...joh, mischien dat je daarom Special Forces bent, een commando die uitblinkt in zuiver schieten en goed handelen terwijl de Taliban in die zin een opgetrommeld militie is? Ze weten hoe een wapen werkt en hebben wellicht eens geoefend en een primitief stormbaantje gelopen maar deze mensen zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. Buiten dat heb je de wapens en het wapengebruik nog, kijk naar het verschil tussen de beheerste salvo's en schoten van Kinley en de Taliban die letterlijk staat te sproeien. Niet te vergeten dat de AK een zwaar kaliber wapen is die hoogst wispelturig is tegenover het licht en preciezere kaliber van Kinley. Dus is het niet zo raar dat de Amerikanen beter schieten dan de Taliban. Tevens lees ik ook weer het gewraakte woord patriottisch. Uhm...ook daar zoiets van wat dan? Waar dan? Het is gewoon een verhaal van een Amerikaan en zijn vertaler met een behoorlijk nasleep. Dat het karakter uit Amerika komt is dan kennelijk alweer genoeg voor mensen omdat soort termen te bezigen.

Maar goed, Kinley, Achmed en het nietsontziende Afghanistan, en binnen een oogwenk zitten de Special Forces in de shit en zijn Kinley en Achmed als enige over waarop de vlucht door vijandig terrein kan beginnen waarop de film een beetje een Lone Survivor achtige vibe heeft. En zoals valt te verwachten wordt het toch nog vele malen zwaarder waar Achmed zich ontfermt over Kinley en zich al eerder behoorlijk streetwise toonde door zijn achtergrond maar in de vlucht zich andermaal onderscheidt als doorpakker. En het is heel wat dat de mannen mee maken. Maar wie denkt dat het daar op houdt komt bedrogen uit want er gebeurt nog heel wat meer in de vorm van een soort nasleep waar de PTSS van Kinley aangrijpend is net als de pogingen om op zijn beurt Achmed weer te helpen.

En in die zin is The Covenant in zowel positieve als negatieve zin een verrassende film want wie een lekkere oorlogsfilm verwacht komt toch enigszins bedrogen uit. Want eigenlijk vliegt het met The Covenant qua verhaal alle kanten uit met eerst een missie, de vlucht, thuis met de PTSS om vervolgens weer naar Afghanistan te gaan voor een soort van commando actie. Iets dat niet echt heel erg reëel aanvoelt maar daar lijkt The Covenant zich dan ook niet op te richten maar lijkt eerder te draaien op een collectief schuldgevoel rondom hulpvaardige mensen die daarna door bureaucratie aan hun lot overgelaten werden met alle mogelijke wraak en problemen tot gevolg.

En zo heeft The Covenant opzich de nodige pluspunten waar de film in overtuigd maar is er ook een ander niet helemaal definieerbaar gevoel dat de film een beetje teleurstelt en waar wellicht een tweede kijk beurt voor nodig is om over heen te raken en de film definitief in te schatten. Voorlopig een 3,5.

avatar van Man of Steel

Man of Steel

Goede film. Met strakke actie en prima cinematografie. Helaas nergens echt verrassend. De vergelijking met Lone Survivor wordt hier meermaals gemaakt en ook ik had af toe het gevoel dat ik dit allemaal al eens gezien had en moest ook aan Lone Survivor denken. Heel spannend werd het nooit want aan alles voelde je hoe de film zal aflopen. Toch drukte dat niet de kijkpret. Zoals gezegd een film met puike actie, mooie fotografie, goede soundtrack en goed acteerwerk van alle acteurs. De moeite waard om eens gezien te hebben.