• 9.375.090 stemmen

Gesproken taal: Engels, Arabisch en Italiaans

• Prime Video Bekijk via Prime Video
  • HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot The Covenant

"A bond. A pledge. A commitment."

'The Covenant' volgt sergeant John Kinley tijdens zijn laatste dienstplicht in Afghanistan. Tijdens de dienst staat John onder andere in nauw contact met een lokale tolk, Ahmed genaamd. De tolk blijkt eigenzinnig te zijn, maar dat heeft zo zijn reden.

Sgt. John Kinley

Steve Kersher

Charlie Crowther

avatar van willemfilm

willemfilm

Amerikaanse patriottische film maar waar de werkelijke held van de film een Afghaan is. Mij is niet duidelijk geworden of het een verzonnen verhaal is of op basis van vergelijkbaar waar gebeurde geschiedenis. Het is een meeslepende goed geacteerde film waar de Taliban wel heel dom overkomt en een leven onbelangrijk lijkt. Maar zelfs in dat enge land wil je ook liever in leven blijven.

avatar van sportfan27

sportfan27

Uitstekend!

The Convenant is een zeer geslaagde sprong zijwaarts van Ritchie.
Deze keer geen bij elkaar geraapt zooitje Engelse gangsters met scherpe dialogen maar een spannende nagelbijter die geen seconde verveeld.

Wat het meeste opvalt aan The Convenant zijn de werkelijk prachtige beelden en shots van het Afghaanse landschap. (Althans, dat moet het voorstellen) Doodzonde dat ook dit land het zoveelste in de rij is wat ten prooi is gevallen aan de radicale Islam met al zijn achterlijke middeleeuwse gruwelijkheden maar dat is weer een andere discussie.
De twee hoofdrolspelers spelen ijzersterk. Gyllenhaal is in topvorm en Salim doet daar geen seconde voor onder.
De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal zo las ik ergens op het web wat het toch net iets specialer maakt.
De locaties waar een aantal actie scènes zich afspelen (de mijn en dam bijv) worden ook subliem in beeld gebracht.
Ook schuwt Ritchie de kritische noot niet dat ook deze oorlog (net als Vietnam bijv) totaal nutteloos is gebleken. Men kwam daar om de Taliban te wippen maar dat is nooit gelukt, integendeel...
Wij kunnen vast de beelden van de laatste vertrekkende vliegtuigen nog wel herinneren waarbij wanhopige Afghanen zich aan de landingsgestellen vast hielden omdat men wist dat de Taliban iedere Afghaan die hun medewerking hadden verleend aan de Amerikanen zou worden vermoord.

Het enige mindere deel van de film zijn de 20min nadat Gyllenhaal gewond is geraakt. Het met de houten slede en later de kar verslepen van Gyllenhaal door Salim over en door bergkammen met de Taliban op hun hielen gaat wel erg makkelijk en snel. Fysiek lijkt mij dit redelijk onmogelijk en moet dagen geduurd hebben aangezien het over meer dan 100km afstand ging. Met twee schotwonden had Gyllenhaal allang leeggebloed moeten zijn mijn inziens maar goed...
De (flitsende) montage van deze scènes helpt daar ook niet mee en valt een beetje uit de toon met de rest van de film.

Ritchie was blijkbaar nogal zeker van zijn zaak aangezien zijn naam direct aan de titel verbonden is en op alle posters etc prijkt, wellicht probeert ie zo meer een voet tussen de deur in Hollywood te krijgen.

Verder is dit gewoon een prima drama/oorlogs/actie/thriller waar Ritchie uitstekend in geslaagd is.

4****

avatar van des1

des1

Goed om te realiseren dat Afghanen hun leven riskeerden voor Westerse (ook Nederlandse) troepen. Die zouden een visum moeten krijgen. Spannend, maar wel weer dat eeuwige cliché dat enkelen in staat zijn tientallen Taliban krijgers af te schieten. Altijd raak.. Geef mij maar Ritchie's trademark gestileerde films over bad guys en misdaad.

avatar van Toontje G

Toontje G

Spannende actiefilm met een mooi verhaal en heel mooie scènes.

avatar van SergioMalick

SergioMalick

sportfan27 schreef:
Uitstekend!

The Convenant is een zeer geslaagde sprong zijwaarts van Ritchie.

4****

Ik raad je aan om de documentaire Bitter Lake eens te bekijken. De recente geschiedenis (afgelopen 60 jaar) van Afghanistan is veel meer dan alleen maar de Taliban.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Zaterdagavond met deze Guy Ritchie aan de slag waar dit qua onderwerp en stijl toch wel een behoorlijke stap buiten zijn normale metier ligt. Namelijk een dood serieuze oorlogsfilm en geen humoristische en schmierende gangsters. De film blijkt overigens een kern van waarheid te bevatten in de zin van dat het een mix is van verschillende ervaringen en belevenissen rondom tolken en leden van de Special Forces.

Om overigens meteen maar over de Special Forces te beginnen waar deze erg goed schieten en er vervolgens commentaar is dat zij altijd raak schieten en de Taliban niet. Uhm...joh, mischien dat je daarom Special Forces bent, een commando die uitblinkt in zuiver schieten en goed handelen terwijl de Taliban in die zin een opgetrommeld militie is? Ze weten hoe een wapen werkt en hebben wellicht eens geoefend en een primitief stormbaantje gelopen maar deze mensen zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. Buiten dat heb je de wapens en het wapengebruik nog, kijk naar het verschil tussen de beheerste salvo's en schoten van Kinley en de Taliban die letterlijk staat te sproeien. Niet te vergeten dat de AK een zwaar kaliber wapen is die hoogst wispelturig is tegenover het licht en preciezere kaliber van Kinley. Dus is het niet zo raar dat de Amerikanen beter schieten dan de Taliban. Tevens lees ik ook weer het gewraakte woord patriottisch. Uhm...ook daar zoiets van wat dan? Waar dan? Het is gewoon een verhaal van een Amerikaan en zijn vertaler met een behoorlijk nasleep. Dat het karakter uit Amerika komt is dan kennelijk alweer genoeg voor mensen omdat soort termen te bezigen.

Maar goed, Kinley, Achmed en het nietsontziende Afghanistan, en binnen een oogwenk zitten de Special Forces in de shit en zijn Kinley en Achmed als enige over waarop de vlucht door vijandig terrein kan beginnen waarop de film een beetje een Lone Survivor achtige vibe heeft. En zoals valt te verwachten wordt het toch nog vele malen zwaarder waar Achmed zich ontfermt over Kinley en zich al eerder behoorlijk streetwise toonde door zijn achtergrond maar in de vlucht zich andermaal onderscheidt als doorpakker. En het is heel wat dat de mannen mee maken. Maar wie denkt dat het daar op houdt komt bedrogen uit want er gebeurt nog heel wat meer in de vorm van een soort nasleep waar de PTSS van Kinley aangrijpend is net als de pogingen om op zijn beurt Achmed weer te helpen.

En in die zin is The Covenant in zowel positieve als negatieve zin een verrassende film want wie een lekkere oorlogsfilm verwacht komt toch enigszins bedrogen uit. Want eigenlijk vliegt het met The Covenant qua verhaal alle kanten uit met eerst een missie, de vlucht, thuis met de PTSS om vervolgens weer naar Afghanistan te gaan voor een soort van commando actie. Iets dat niet echt heel erg reëel aanvoelt maar daar lijkt The Covenant zich dan ook niet op te richten maar lijkt eerder te draaien op een collectief schuldgevoel rondom hulpvaardige mensen die daarna door bureaucratie aan hun lot overgelaten werden met alle mogelijke wraak en problemen tot gevolg.

En zo heeft The Covenant opzich de nodige pluspunten waar de film in overtuigd maar is er ook een ander niet helemaal definieerbaar gevoel dat de film een beetje teleurstelt en waar wellicht een tweede kijk beurt voor nodig is om over heen te raken en de film definitief in te schatten. Voorlopig een 3,5.

avatar van Capablanca

Capablanca

Niet heel diepgaand, soms ook wat ongeloofwaardig. Maar geeft wel de actie die je verwacht.

avatar van Man of Steel

Man of Steel

Goede film. Met strakke actie en prima cinematografie. Helaas nergens echt verrassend. De vergelijking met Lone Survivor wordt hier meermaals gemaakt en ook ik had af toe het gevoel dat ik dit allemaal al eens gezien had en moest ook aan Lone Survivor denken. Heel spannend werd het nooit want aan alles voelde je hoe de film zal aflopen. Toch drukte dat niet de kijkpret. Zoals gezegd een film met puike actie, mooie fotografie, goede soundtrack en goed acteerwerk van alle acteurs. De moeite waard om eens gezien te hebben.