• 9.377.617 stemmen

Met onder meer: Ahmed Mohammed Abdullah, Zahraa Ghandour en Atheer Adel

Gesproken taal: Arabisch

Releasedatum: 3 augustus 2023

Plot Baghdad Messi

De getalenteerde Hamoudi (11) leeft voor voetbal en zijn grootste droom is om op een dag net zo goed te zijn als zijn voetbalheld Messi. Wanneer Hamoudi op een dag betrokken raakt bij een gruwelijke zelfmoordaanslag wordt hij zwaargewond wakker in het ziekenhuis. Terwijl zijn ouders er alles aan doen om het gezin in veiligheid te brengen, vecht Hamoudi om zijn droom alsnog te kunnen bereiken.

‘Baghdad Messi’ is de nieuwste film van gelauwerd Belgisch-Koerdisch regisseur Sahim Omar Kalifa (’Zagros’), gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen. De gelijknamige kortfilm won 60 internationale awards en werd in 2015 geselecteerd voor de Academy Awards.

avatar van Fisico

Fisico

Ik zag de "samenvatting" (kortfilm) een paar jaar geleden al, dus twijfel of het wel de moeite is om deze volledige film nog te zien.

avatar van Fisico

Fisico

Voor zover ik me de kortfilm nog herinner hebben beide producties weinig of niets met elkaar gemeen. Deze langspeelfilm staat volledig op zichzelf. De eerder uitgekomen short is geen ingekorte versie van dit.

We volgen weliswaar de kleine Hamoudi die Messi adoreert. Voetbal is zijn grote passie, maar zijn voetbaldroom wordt aan diegenen geslagen als hij zijn been verliest. Voetbal overheerst de film zeker niet. De film biedt ook andere thema’s aan waarbij de situatie van de vader ook centraal staat. Ook de spanningen tussen sjiitische en soennitische moslims komt voorbij (zonder verklarend te zijn).

De scène in het begin waarbij tijdens een operatie een bellende (vrouwelijke) passant hardhandig wordt ontsluierd zei symbolisch veel over het hoe en waarom de Amerikanen werden gehaat. Het verklaart ook hoe mensen als Hamoudi’s vader werden bekeken als ze de Amerikanen hielpen. Baghdad Messi is een tedere doch rauwe film, maar echt vrolijk word je er niet van.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 3 augustus 2023 in de bioscoop (The Searchers)

avatar van mrklm

mrklm

Speelfilmversie van Kalifa’s gelijknamige en veelvuldig bekroonde korte film uit 2012 over de 10-jarige Hamoud [Ahmed Mohammed Abdullah], die zijn linkerbeen heeft verloren door een aanslag in Baghdad. Wat hem overeind houdt, is de liefde voor voetbal (en voor Messi in het bijzonder), dus wanneer de krakkemikkige televisie het begeeft in de week van de finale van de Champions League, waarin Barcelona (met Messi) en Manchester United (met Ronaldo) het tegen elkaar opnemen, moet hij geld bijeen zien te sprokkelen om de wedstrijd met zijn vrienden te kunnen zien. Interessant verhaal heeft een werkelijk zenuwslopende scène, maar lijdt onder het zwakke spel van de kinderen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Het idee van de film is boeiend, ook enkele thema's die aan bod komen en de sfeer en beelden van Irak zijn ook stuk voor stuk prima. Maar de losse scènes zelf weten vaak de aandacht er niet echt bij te houden. De kindacteurs zijn niet heel geweldig maar elke scènes verzandt in een wat trage bedoening en zo is de film een opvolging van zulke scènes die samen er nog wat van maken maar ook maken dat de anderhalf uur best lang duren, ook omdat de film nergens verrast en redelijk veilig binnen de lijntjes kleurt. 2,5*.