Terrore nello Spazio (1965)
Genre: Horror / Sciencefiction
Alternatieve titels: Planet of the Vampires / The Demon Planet / Planet of Blood / Space Mutants / Terror in Space / The Haunted Planet / The Haunted World / The Outlawed Planet / The Planet of Terror / The Planet of the Damned
Italië / Spanje
Geregisseerd door: Mario Bava
Met onder meer: Barry Sullivan, Norma Bengell en Ángel Aranda
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot Terrore nello Spazio
"This was the day the universe trembled before the demon forces of the killer planet!"
In de toekomst moeten twee ruimteschepen, Argos en Galliot, de duistere planeet Aura onderzoeken. Als de Galliot op de planeet landt begint de crew elkaar plotseling aan te vallen. De crew ontdekte de gecrashte Argos, en ontdekt dat de crew van dat schip overleed door onderlinge gevechten.
Captain Mark Markary
Dr. Karan
Eldon
Carter / Dervy
Keir
Echte cult. Moet echt meer van die Bava zien. (DVD's zijn besteld.)
Quentin
Coole no-budget film, zit visueel leuk in elkaar en is duidelijk inspiratie geweest voor Alien. Prachtig trouwens hoe Bava die tv-beelden maakt door gewoon mensen achter een glazen plaat te zetten.
euroburger
Cultlovers, Je kunt ze hier gratis streaming zien: http://www.jonhs.net/freemovies/
Vinokourov
Geinig SF-filmpje van de Italiaans bekendste horror-regisseur Mario Bava. Lekker knullig en nogal traag in tempo, maar de kleurrijke, gaaf vormgegeven decors van een buitenaardse planeet zijn geen straf om te zien. Een ruimtecrew landt op een vreemde planeet, waar ze elkaar te lijf gaan. Een stel vampieren (een eerder gelande ruimtecrew) gaat zich dr ook mee bemoeien. Als dat maar goed afloopt dus!
Metalfist
Bava in de ruimte
Het was een combinatie waar ik eerlijk gezegd wel naar uitkeek. Mario Bava heeft een aantal interessante films gemaakt, al heb ik nog maar een fractie van zijn oeuvre gezien, en ik ben sowieso wel fan van zijn stijl. Daar komt dan nog eens bij dat ik altijd wel te vinden ben voor zo'n ouderwets jaren '60 science fiction filmpje. Vaak nogal knullig, maar altijd wel leuk.
En dat kan dus ook gezegd worden van deze Planet of the Vampires. Hoewel de mythologische wezens er eigenlijk gewoon niet aan te pas komen (vind ze meer op een zombie lijken) en de film traag is en vol steekt met vreselijke dialogen, is hier toch wel weer wat leuks te beleven. Iets wat vooral te wijten is aan de visuele stijl van Bava. De Italiaan haalt weer alles uit de kast en weet met zijn sfeervolle sets, dito kleurgebruik en vooral een aantal erg inventieve shots indruk te maken. Op gebied van visuele spielereien blijft Bava toch werkelijk heer en meester, zeker op een groot scherm is dit fantastisch. Op gebied van verhaal daarentegen, daar mist hij toch wat. Planet of the Vampires is een film die blijkbaar wel voor wat inspiratie heeft gezorgd (Alien onder andere), maar voor de rest weinig voorstelt. Wat mij echter wel aansprak was het feit dat Bava de stijl van de oude pulpromans goed weet te benaderen. Zeker wanneer er nog eens zo'n twist zoals hier (de astronauten zijn helemaal niet van de aarde!) aan te pas komt. Erg tof in ieder geval.
Jammer dan ook dat de cast niet al te degelijk was. Italiaanse films worden wel vaker nadien gedubt waardoor een internationale cast soms in verschillende talen tegen elkaar staat te spreken (Barry Sullivan in het Engels, Norma Bengell in het Portugees, Evi Marandi in Italiaans en Ángel Arandain in het Spaans) en dat voel je hier wel. Het is allemaal nogal houterig en stroef te noemen. Al ligt dit volgens mij ook wel in zekere zin aan de cast zelf die hun uiterste best doen in het vertonen van spastische bewegingen. Iets wat meteen wel voor een komische noot zorgt, maar ik betwijfel of dat de bedoeling was.
De originele Italiaanse titel kun je eigenlijk het best vertalen naar Terror in Space, hetgeen een veel betere titel is dan Planet of the Vampires. Deze linkt namelijk naar wezens die überhaupt niet meedoen in de film. Een film met echt wel wat hekelpunten, maar liefhebbers van Bava en/of sci-fi kunnen hier wel wat mee volgens mij.
Richard_Voorhees
Ik heb nooit veel met scifi gehad en tijdens het kijken merkte ik wederom dat mijn tenen kromden van de leren pakjes en de lazerstralen. Het verhaal is nog redelijk origineel bedacht. De parasiet achtige aliens waren voor die tijd nog niet veel gebruikt denk ik (al zou ik het me kunnen voorstellen dat een van die lowbudget scifi's uit de jaren '50 dit ook al gebruikte).
Visueel gezien mag de film er nog wel zijn. De sets, ook die op de planeet, zien er nog best mooi uit.
De personages zijn alleen weer zo plat als wat en het wordt dan pas ook wat interessanter wanneer het geheimzinnige buitenaardse ras zich ermee gaat bemoeien.
Een erg cheesy scifi/horror filmpje dat moeilijk vergelijkt kan worden met het overige werk van Bava.
alexspyforever
Beetje bizar om Mario Bava een sci-fi horror te zien regisseren. Dit is totaal andere koek dan de gotische sfeervolle filmen zoals I Vampiri en Black Sunday. Toegegeven de sets zijn indrukwekkend en heel kleurrijk zowel binnen de ruimteschepen als op de planeet waarop de bemanning landt. In het begin is het nog allemaal vrij mysterieus, mensen die zichzelf niet meer in de hand kunnen houden, mysterieuze verdwijningen en moorden. Maar al snel begint het te slepen, langdradig te worden. De term vampieren is hier dan ook figuurlijk te interpreteren, ze leven dus niet van het bloed van anderen, maar gebruiken het dode lichaam van de aardbewoners. Het deed me denken aan Invisible Invaders waarbij de aliens op dezelfde wijze te werk gingen. Dus bij deze Richard_Voorhees is je vraag beantwoord of er eerdere films waren met dit concept
Invisible Invaders was zeker op vlak van verhaal en uitwerking van personages een stuk beter dan deze die op deze punten erg vlak bleef.
baspls
Vreemde eend in Mario Bava's oeuvre. Al was hij natuurlijk gewoon een van de regisseurs uit de Italiaanse exploitatie industrie en niet perse een Horror-regisseur, wat natuurlijk wel zijn specialiteit was. In de jaren '50 en '60 was Sciencefiction mateloos populair en Italiaanse producenten zagen uiteraard potentieel in de populariteit van de Hollywood-producties.
Terrore nello Spazio, in het Engels voornamelijk bekend als Planet of the Vampires, verteld het verhaal van twee ruimteschepen die op een noodsignaal reageren in een uithoek van het heelal. Eenmaal daar aangekomen krijgen ze technische problemen en beginnen crewleden zich vreemd te gedragen...
Eigenlijk is dit zo'n beetje wat ik verwachte van Forbidden Planet. Een lekker sfeervol oud filmpje met een mysterieus plot. De briljante cinematografie en het kleurgebruik van Mario Bava geven de film een erg sterke uitstraling. Daarbij was het interieur van het ruimteschip en het oppervlak van de planeet best indrukwekkend. De planeet deed een beetje denken aan een kleurrijke variant op het maanlandschap in zoals Hergé dat in het Kuifje-album Mannen op de Maan getekend had. De soundtrack bestaat uit een sfeervol sounddesign van Themerins en Moog-synthesizers.
De gelijkenissen met Alien vallen meteen op, Terrore nello Spazio was dan ook een grote inspiratiebron voor die film. De opzet van het verhaal is het zelfde en er zijn erg veel overeenkomsten in het plot als je erover nadenkt. Visueel zijn shots van het schip ook bijna identiek en zitten er in beide films skeletten van grote mensachtige aliens die eerdere slachtoffers.
De miniaturen waren net niet realistisch genoeg, de kostuums behoorlijk fout en het verhaal uiteindelijk toch een beetje afgezaagd (het zijn namelijk geen echte vampiers). Het tempo was ook eigenlijk net wat te traag. Toch best een vermakelijke SF-film van Bava.
Woland
Mario Bava - in space. Deze film is duidelijk op een budget van nul gemaakt, ondanks dat Mario Bava er met kundige trucjes en goed filmwerk alsnog wat van probeert te vermaken. De mistmachines staan vol aan zodat er zo weinig mogelijk van de planeet daadwerkelijk in beeld hoeft, en de aliens zijn een soort van ruimtevampieren die de crew geestelijk gaan bezitten, en zodoende er dus gewoon uit kunnen zien als elk ander crewlid. Maar desondanks blijft het er op momenten toch wel erg goedkoop eruit zien, ook met de ontzettende cheesy ruimte-uniformen waarin men rondloopt, al doet Bava nog zo z'n best. En, toegegeven, op andere momenten heeft hij duidelijk wel succes: soms ziet de wereld er dan ook wel weer interessant en onaards uit. Het verhaal doet wel wat aan The Thing denken, en schijnbaar is er ook door Ridley Scott goed naar deze film gekeken. Het is verder best wel leuk gedaan, maar de bedoelde paranoia kwam bij mij toch niet helemaal over en het was wel erg traag. Maar een voldoende, dat wel.
joolstein
Zeker, ondanks schaarste middelen zijn er soms wat visueel weelderig scenes. Helaas neemt de spanning snel af wanneer de opeenvolging van gebeurtenissen een cyclus van heen en weer lopen tussen de twee ruimteschepen werd. Met deze twee ruimtevaartuigen, de Galliott en de Argos, die een planeet naderen waarvan een noodsignaal komt, begint het verhaal. Een landing, G-krachten en moorddadige bemanningsleden verder zijn ze op de planeet waarna het eindeloos wandelen van plek naar plek is. Onderbroken door een paar leukere scenes zoals bv. de "zombies" (géén vampieren te zien in de ze film) verpakt in cellofaan die weer tevoorschijn komen uit hun graf Ja soms heeft het zeker wat charme door Bava's typisch oog voor productieontwerp, kleur, belichting en ook het wel of niet van invloed zijn op Ridley Scott's Alien. De kapitein en een vrouwelijke officier gaan op verkenning naar een veel ouder neergestort ruimteschip gevuld met gigantische skeletten van een oud buitenaards ras. Dit was mij meestal te traag, hier en daar wel een beetje geamuseerd maar niet veel meer.
Brix
- 19677 berichten
Vooral het sfeertje van deze meuk vind ik leuk.
De cast zal wel flink hebben gezweet in die outfits
Bobbejaantje
- 2062 stemmen
In het boek The Haunted World of Mario Bava (van Troy Howarth) wordt de link gelegd tussen deze film en moderne navolgers (The Thing, Alien). Mij deed het echter vooral denken aan Star Trek al is me niet duidelijk of de serie hierdoor effectief beïnvloed is (die werd voor het eerst uitgezonden in 1966).
Knap dat Mario Bava met praktisch geen budget deze film in mekaar gebokst heeft. Vanuit zijn professioneel verleden stond hij naast de regie zelf in voor de spectaculair sfeervolle settings met ook weer zijn typerend gebruik van primaire kleuren.
Het is science fiction maar dan wel met een gothic kantje: ondoden die opstaan, de rookmachine die overuren draait en sound effects die gierende wind suggereren alsof we ons in een tochtig kasteel bevinden. Het is een dubbelaflevering van Star Trek met een tikkeltje horror en donkerte in verwerkt. Al met al gebeurt er niet zo heel veel in en moeten we het vooral doen met de (geslaagde) sfeerzetting. De ironische twist op het einde is een hoogtepunt.
Fisico
Oei, toch een beetje een miskleun. Dit ziet er op hopeloos verouderd uit. Alles ziet er ongelooflijk nep uit. Het decor, de belachelijke kostuums met die hoge opstaande kragen, de planeet, de ruimte ... Ik had ook een soort Star Trek gevoel, maar die franchise trek ik ook niet zo.
Het karige budget zal zeker zijn invloed gehad hebben op het geheel. In dat opzicht wat bewonderingswaardig soms, maar ik kon hier desalniettemin erg weinig mee aanvangen. Ik had ook verkeerde verwachtingen wellicht. Ik dacht Dracula in space te zien, maar die bleef in zijn kist. In de plaats krijg je wat vreemde metamorfoses van de crew en wat oude gevonden skeletten. Ik moest wat denken aan Invasion of the body snatchers, maar dan wat flauwer.
Vrij traag allemaal en helemaal niet spannend. Laat staan eng. Mysterieus was het wel, zeker in het begin. De slotscène vind ik wel altijd leuk, dat dystopische beeld dat de aarde the next big thing zal worden.
Brendanh29
Nou teleurstellend dit ik was gelokt vanwege de titel omdat het over vampieren zou gaan ben ik gek op maar daar is niks van waar, eerder iets van een soor parasieten want zelfs als ondode zombie stelt het ook weinig voor.
Maar als ik daarvoor bij kijk geef ik de degene boven mij gelijk, het is verouderd en ziet er allemaal nep uit. het is traag en niet spannend etc.. enige dat het nog beetje aanspreekt in het begin misschien hun pakken. en verder zodat het decor buiten het ship niet zo opvalt is de mist en de lichtjes en op zich de grote skeletten zodat het toch nog wel een stukje mysterieus is.
Ik kan overigens wel geloven dat hieruit andere films zijn uitstaan vooral de iconisch waar iedereen zo van houdt o.a alien.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Stir of Echoes
Thriller / Horror, 1999

Operazione Paura
Horror, 1966
vampierruimtereismind controlmoordalien planetzombiespace explorationalien civilization spaceshipzombies