• 9.380.122 stemmen

Geregisseerd door: Ric Roman Waugh

Met onder meer: Gerard Butler, Navid Negahban en Ali Fazal

Releasedatum: 8 juni 2023

Plot Kandahar

"The only thing more dangerous than the mission is the escape."

Tom Harris is een undercover CIA-agent in Afghanistan. Door een lek in de inlichtingendienst wordt zijn verborgen identiteit en geheime missie onthuld. Na de ontmaskering moeten Tom en zijn vertaler, vast in het hart van vijandig gebied, een weg uit de woestijn vechten en een verzamelpunt in Kandahar bereiken. Tijdens hun ontsnapping moet Tom vijandelijke elitetroepen en buitenlandse spionnen zien te ontwijken, die de jacht op hen hebben geopend.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 9 maart 2023 in de bioscoop (Dutch FilmWorks)

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Jotil schreef:

Vanaf 9 maart 2023 in de bioscoop (Dutch FilmWorks)

EDIT: vanaf 11 mei 2023 in de bioscoop.

Lijkt wederom een super cliché actor film van Gerard Butler, maar als hij voor eind maart in de bioscoop draait ga ik wel weer. Lijkt trouwens erg op zijn laatste Plane

avatar van Kondoro

Kondoro

Vierhetleven25 schreef:

Lekker man, laat Butler nog maar vaker in dat soort actiefilms spelen. Ik kijk wederom erg uit naar deze film, Plane was ook geweldig.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Heerlijk Hoe Gerard Butler maar van dit soort simpele actiefilms blijft uitpoepen. Niks mis mee: totaal niet pretentieus, maar altijd minimaal redelijk van kwaliteit. Een Oscar zal hij er niet mee winnen, maar van mij krijgt hij een dikke duim omhoog. Dat is de next best thing.

avatar van zoutzak

zoutzak

De geschiedenis van het Afghanistan fiasco wordt door Hollywood momenteel driftig herschreven lijkt het.

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Vandaag in de voorpremiere.

Een van de mindere films van Butler i.m.o.

Iets te langdradig verhaal die toch vol zit van matig onderbouwde scenes / acties.

Geloofwaardigheid is natuurlijk weer erg ver te zoeken, maar daarvoor ga je ook niet naar een dergelijke film.

Wel een groot pluspunt is de rol van Travis Fimmel (Ragnar Lothbrok). Geweldig acteertalent, die we vooralsnog iets te weinig voorbij zien komen op het witte doek.

avatar van MosquitoSmasher

MosquitoSmasher

Gewoon vermakelijk.

Butler doet het cool, zoals altijd wel eigenlijk. Ik vond die andere acteur ook tof die zijn vertaler speelt. Ook het feit dat je niet echt van typische bad guys kan spreken hier, ik waardeer dat wel. Niet super, maar vermakelijk.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

De film Greenland van het duo Waugh/Butler vond ik een verrassend sterke film. Vooral vanwege de focus, originele invalspunten en toonzetting. Hoewel deze Kandahar me niet per se aansprak wilde ik deze dan toch wel zien. En waar Greenland een vrij eigen touch heeft is Kandahar echt dertien-in-dozijn. Goed en sfeervol gemaakt (je waant je echt in die contreien, mede door het taalgebruik), dat zeker, maar op geen enkel punt verrassend. Actie is redelijk in elkaar gezet maar behoudens een scène in de nacht ook niet heel speciaal. Al met al duurt de film dan ook net iets te lang al gaat het tweede uur wel vlotjes voorbij nog. Her en der nog wat politieke statements maar veel naam mag dat niet hebben. Ook redelijk geacteerd met als warm middelpunt Negahban die ergens qua uiterlijk lijkt op Sean Connery. Prima film voor een middagje bios, maar dat is het dan ook. 3,0*.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Aardige actiethriller. Ikzelf houd niet echt van die Midden Oosten settings en films gerelateerd aan de oorlogen daar. Maar verder is het een aardige film, Butler doet het altijd wel prima. Verhaal is niet heel bijzonder, uiteindelijk gaat het om de actie, die ziet er wel prima uit.

avatar van Theunissen

Omdat ik het wel een beetje gehad heb met de films vanaf 12-jaar (zoals het kinderachtige en flauwe "Guardians of the Galaxy Vol. 3", welke ik een aantal weken gelden in de bioscoop zag) in de bioscoop, ben ik gisteren naar deze "Kandahar" geweest vanwege het meespelen van Gerard Butler en bij hem weet je meestal dat je een degelijke film voor de kiezen krijgt. En dat is nu ook het geval, want "Kandahar" is een degelijke Gerard Butler-actiefilm (wat je inmiddels een genre op zich kan noemen), maar wel eentje met een serieuze toon en niet eentje zoals Gerard Butler's vorige film "Plane (2023)".

Na de ontmaskering van zijn geheime missie waarbij hij een kerncentrale in Iran vernietigde, is undercover CIA-agent Tom Harris (Gerard Butler) de meest gezochte man in Afghanistan, waar hij bezig is met een nieuwe opdracht. Als de CIA hen laat vallen, zitten Tom en zijn Afghaanse vertaler Mohammad 'Mo' Doud (Navid Negahban) vast in vijandelijk gebied. De enige hoop op overleven is een Brits militair vliegtuig in Kandahar en dat is het begin van een race tegen de klok. Op de vlucht voor zowel de Iraanse geheime dienst, ISIS als de Taliban moeten ze 650 kilometer afleggen naar het veilige extractiepunt bij de stad Kandahar.

"Kandahar" is precies wat je verwacht van een Gerard Butler-actiefilm en wikkelt daar ook geen doekjes om. Het is een degelijke Actie / Thriller film, waarin onze held wordt opgejaagd door een leger schurken (per helikopter, motor en wagens) en hij moet ze samen met Mohammad constant te slim af zijn. Na het vernietigen van de kerncentrale in Iran, welke je vrijwel gelijk in het begin van de film te zien krijgt, duurt het eventjes voordat de film lekker opgang komt en krijg je ook wat te weten over Tom's achtergrondverhaal welke flinterdun is. Hij overweegt namelijk een scheiding, maar wil ook z’n tienerdochter Ida (Olivia-Mai Barrett, die je op het einde van de film heel eventjes in beeld ziet) terugzien in Londen.

Verder ontwikkelt zich ook een bijzondere band tussen hem en zijn vertaler Mohammad (Navis Negahban is de juiste man om de Afghaanse vertaler te spelen en hij lijkt inderdaad op Sean Connery), die om andere redenen zijn thuisland bezoekt en tijdens de vlucht net zoveel kogels moet ontwijken. Beide hebben kinderen (Mohamed heeft zijn zoon verloren door de Taliban) en hebben al snel een goede band met elkaar. Deze band wordt hechter naarmate de situatie uitzichtlozer lijkt.

Actie krijg je natuurlijk ook genoeg te zien en vooral in de tweede helft (oftewel na de pauze in de bioscoop) van de film. De beste scène hierbij is waar Tom en Mohamed in de nacht hard aan het rijden zijn met hun jeep in de woestijn en dat zonder de koplampen aan. Tom rijdt namelijk met een nachtvisiebril, waarmee hij alles kan zien. Plots verschijnt een helikopter met daarin de Iraanse geheime dienst, waarbij de piloot ook zo'n bril heeft, en volgt een origineel en spannend actiemoment in het holst van de nacht. Daarna volgen er nog verschillende andere actievolle scènes en spannende achtervolgingen.

Niet alleen de actie mocht er wezen in "Kandahar", ook de fraaie beelden van de woestijn mochten er wezen. Het is een hels maar oogstrelend landschap en het is op fraaie wijze in beeld gebracht. De omgeving is hierdoor een belangrijk element van de film geworden. Het landschap zit Tom en Mohamed dwars op sommige momenten en is behulpzaam op andere momenten. Ook de cast mocht er wezen en vooral natuurlijk Gerard Butler, die voor mij ook de enige echte bekende acteur was in deze film. Omdat het verhaal zich vooral in Iran en Afghanistan afspeelt, is de cast natuurlijk vooral exotisch getint en met name Navid Negahban, Bahador Foladi (als Farzad Asadi van de Iraanse geheime dienst) en Ali Fazal (als de Pakistaanse agent Kahil Nasir die ingehuurd is door machtige leden van de regerende Taliban en die vooral per motor achter Tom aanzit) speelden goed.

De laatste heeft o.a. een sterke scène met een Afghaans jongetje (die explosieven op de weg heeft geplaatst) die hij onderweg op zijn motor in de woestijn tegenkomt (net zoals Tom en Mohammad) en die aan hem vraagt wat hij aan het doen is. Hij vraagt ook of de knul de koran wel gelezen heeft, waarna hij weer vertrekt. Verder deed Travis Fimmel (als Roman Chalmers die een CIA-handelaar is en die Tom een lucratieve opdracht aanbiedt in Afghanistan, die genoeg zal opleveren om de studiekosten van zijn dochter te dekken) het verdienstelijk, die een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft en die Tom en Mohammad komt helpen in Afghanistan en die daarbij zelf om het leven komt. Vrouwen komen nauwelijks aanbod (er wordt wel een journaliste gekidnapt door de Iraanse geheime dienst) in deze film, maar Elnaaz Norouzi (als Shina Asadi die de vrouw is van Farzad) was wel een mooie vrouw om te zien.

"Kandahar" duurt circa 120 minuten, maar is gedurende die tijd niet altijd boeiend, spannend of actievol. Wat dat betreft was het misschien beter geweest als er wat meer minuten uit waren geknipt en zeker m.b.t. het enigszins trage begin. Maar al met al is "Kandahar" gewoon een vermakelijke en vooral een degelijke Gerard Butler-actiefilm en dat met een serieuze toon. De spannende achtervolgingen en de wijze waarop Afghanistan in beeld komt, maken "Kandahar" zeker het kijken waard.

avatar van Master Blaster

Master Blaster

Deze film had beter gekund maar slecht is het ook niet te noemen.

2,5☆

avatar van Moviegooner

Moviegooner

Weer een uitstekende realistische actie film van regisseur Rik Roman Waugh. Zijn films hebben een gevoel dat je erbij bent en personages waar je omgeeft.

Gerard Butler krijgt te weinig erkenning als actie ster. Hij acteert beter dan Dwayne Johnson en kiest niet voor grote Hollywood producties. Maar moet hij dat wel gaan doen. Liever hem dan The Rock.

Ik mis hem in Expendebles 4 trailer. Waarom ze voor 50 cent en Megan Fox en niet Butler is mij een raadsel.

Na Plane weer een voltreffer voor The Butler

avatar van TMP

TMP

Net als zijn recente film Plane is dit weer een degelijke actiefilm van Gerard Butler. Het plot is niet erg hoogstaand of memorabel, maar wel onderhoudend genoeg. De setting is goed en de actiescènes zijn zeer behoorlijk. Vond Plane iets beter, maar ook deze film kijkt best aardig weg.

avatar van Waku

Waku

Prima vermaak.

De ingredienten van dit actie verhaal zijn van te voren bekend en je weet wat je voorgeschoteld krijgt.

En toch is ook deze Butler film wederom geslaagd.

knok, schiet en achtervolgingscenes volgen elkaar in rap tempo op.

Wat mij vooral opviel was dat de explosieve scenes er gelijkt uit zagen. Realistisch.

Een dag eerder gekeken naar "Fast X" die met een groter budget een stuk minder overtuigde hiermee.

avatar van schumacher

schumacher

Wat een slechte film zeg.

De 1ste keer dat ik een film met Gerard Butler echt niet goed vind.

Plane is veel beter dan dit gedrocht.

avatar van pamela200

pamela200

Na de vriendschapsbanden te hebben aangehaald tussen de vs en iran moet Tom Harris, na een klein ongelukje in een ondergrondse uranium fabriek, vluchten voor de revolutionere garda, jihadisten, talibans en andere Ali Babbas die met kogels, bommen en granaten hem een ontmoeting met hun opperwezen willen arangeren. Zo zijn er al vele films gemaakt van een vlucht van a naar b. De film is humorloos en spannend evenmin. De nachtelijke scene is alleen in een pikkedonkere bioscoop amper te volgen laat staan in een huiskamer. Butler doet zijn best met een volle baard om niet op te vallen tussen de Afghanen maar is net zo zichtbaar als een banaan tussen de kersen. 3 points

avatar van macrobody

macrobody

Ook Gerard Butler is nu voor het karretje gespannen van de department of defense en Hollywood om de nodige propaganda van Amerika te tonen aan het nog altijd in slaap gesukkelde publiek. Het is uiteindelijk een film geworden met alleen maar bad guys (op Mo na waarschijnlijk). Zo staat men te juichen als de CIA weer eens een actie uitvoert ergens op de aardkloot waar ze helemaal niets te zoeken hebben. Iran heeft ook gewoon nucleaire energie nodig net als de rest van de wereld. Puur en alleen omdat die slettebakken in Israel al tientallen jaren roepen dat Iran een bom aan het maken is hoeft dat nog niet zo te zijn. En als ze dan al een nucleaire bom willen maken is het om zich te verdedigen tegen Israel die wel nucleaire bommen heeft en ze niet zal schuwen om ze te gebruiken aangezien het land tot de tanden toe is bewapend door Amerika en niet zelden is te vinden bij een bombardementje op de buurlanden want niemand durft er wat van te zeggen. Anyway, na dat stukje flauwekul gaat de film verder en heeft de CIA nog wel een andere vies klusje wat moet worden opgeknapt. En Butler is de best of de best dus dat kan hij wel even doen, maar helaas, zijn identiteit is bekend gemaakt op tv en iedereen in Afghanistan en Iran is nu op zoek naar hem. Hij doet dan een poging om met een hoofddoekje onherkenbaar te blijven maar hij is al gauw gevonden. Dan moet hij naar een extractiepunt en het einde is dan redelijk origineel, ware het niet dat de Amerikanen nog even hun vuurkracht willen tonen. Kan er niet meer dan 2 sterren voor geven.

avatar van Phantasm

Phantasm

Soms wat te langdraderig, voor de rest de moeite van het bekijken waard.

avatar van The Oceanic Six

macrobody schreef:

avatar van The Oceanic Six

Matige film die nooit lekker los komt ondanks dat ik de setting prima vond. Allemaal iets te serieus en te rommelig getoond. Gelukkig zit het qua actie aardig in elkaar maar dan nog duurt dit allemaal te lang. Ik zie Butler liever terug in zijn quasi-serieuze rollen zoals de Has Fallen reeks. Mijn score zit in de buurt van een kleine voldoende, maar dan toch net niet.

avatar van Kondoro

Kondoro

"You must go home to remember what you are fighting for.”

Na het zien van de toch wel geweldige en verassende ‘Plane’ (die ik eerder dit jaar al heb gezien) werd deze nieuw aangekondigde film van Butler door mij toch wel gelijk in het kijk-lijstje gezet. Als Butler de film door zet zoals hij deed met Plane zou dit echt wederom een fantastische zit zijn geweest. Maar je leest het inderdaad al goed; was geweest. Want achteraf valt deze film toch wat tegen, en kwam eigenlijk niks van de eerder benoemde film echt naar boven in deze film. De film is gewoon spanningsloos, er is maar weinig echte actie te vinden en het allemaal maar rommelig en vooral toch wat saai. Ik hoop Butler zeker nog wel vaker in actiekrakers te zien, als ze het niveau van Plane of zijn eerdere werkjes wel gewoon maar halen, en niet deze rommel.

Wat me eigenlijk het meeste stoorde en me ook gelijk op viel, is dat de film veertig minuten nodig heeft om een beetje op gang te komen. In die tijdsspanne is de film gewoon echt saai en langdradig te noemen, en vooral ook niet boeiend genoeg. En daar kan Butler eigenlijk ook maar barweinig aan veranderen als ik heel eerlijk moet zijn. Ik vond zijn acteerwerk wel prima, en ik vond het vooral leuk om te zien dat Travis Fimmel hier in mee speelde, al mocht die in mijn ogen toch wel wat meer speeltijd krijgen want nu was het ook niet heel beisterend veel.

En je ziet het misschien al wel aan de meeste recensies, en ook aan die van mij, die zijn behoorlijk aan de korte kant. En dat komt vooral omdat er niet zoveel over deze film te vertellen valt, en dat is eigenlijk ook niet zo'n heel goed teken. Je ziet een bepaald kat en- muisspel tussen Harris (CIA) en bepaalde strijders uit het land Afghanistan. Harris wordt namelijk opgejaagd omdat ze erachter waren gekomen dat hij een nucleaire plant heeft laten exploderen, althans hij heeft ervoor gezorgd dat men het konden hacken en zo laten ontploffen. Ik kon er niet altijd even goed dingen uithalen omdat het Arabische stuk niet altijd even goed was ondertiteld bij mij, daar baalde ik wel van want ik denk dat ik veel nuttige informatie heb misgelopen.

Wanneer er actie komt is het leuk maar, het is gewoon echt nietszeggends over het algemeen. Zoals het moment dat ze in de nacht vluchten en er een helikopter hun gaat achtervolgen is allemaal leuk en aardig, was ook een heel lang stuk best vermakelijk maar, het mocht van mij toch wel echt een heel stuk extremer.

Kandahar is daardoor toch wat geflopt, en daar baal ik toch wel wat van omdat ik er wel veel van verwachtte. Neemt overigens niet weg dat ik uit kijk naar de volgende actieflicks op de naam van Butler, want ik weet zeker dat hij nog wel een keer weer met een paar leuke actieprenten gaat komen, en van mij mag het!

avatar van filmkul

filmkul

Redelijke actiefilm. Het verhaal is eenvoudig. De uitwerking kan er net mee door. De opbouw is aardig en spanning en actie worden al snel afgewisseld. De film blijft boeiend tot het eind. De film bevat een aantal spannende momenten maar echt nagelbijtend wordt het niet. De geldt ook voor de actie. Aardig actiescenes maar niet heel spectaculair. Verder ziet de film er verzorgd uit. Het acteerwerk is in orde. 3.0.

avatar van boemboem27

boemboem27

toch best weer een vermakelijke actiefilm met Gerard Butler.

duurt even voordat hij interessant wordt

maar dan heb je op gegeven moment echt een goede film

aanrader

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Het is niet een film die iets nieuws laat zien, want dit hebben we al eens vaker gezien en ook wel beter, maar het was best een aangenaam filmpje. Het kijkt best lekker weg. Het is niet een topper maar om een keer te kijken kan helemaal geen kwaad. Het is prima om een saaie avond mee door te komen.

avatar van james_cameron

Hier en daar een paar aardige aktiescenes en visueel ziet de film er bijzonder aantrekkelijk uit, met vooral prachtige opnamen van het woestijnlandschap, maar inhoudelijk schiet Kandahar herhaaldelijk tekort. De opbouw duurt te lang, de personages weten niet te overtuigen en de dialogen zijn afwisselend cliché en moralistisch. En het gebruik van stemmige popmuziek onder bepaalde scenes slaat de plank volledig mis. Al met al een gemiste kans voor regisseur Ric Roman Waugh en hoofdrolspeler Gerard Butler, die samen eerder toch best een paar aardige films hebben gemaakt.

avatar van Luudje10

Luudje10

Een ouderwetse Gerard Butler in een redelijk goede actiefilm.

Uit deze film blijkt dat je never nooit naar dat soort landen moet gaan

avatar van weerwolf79

weerwolf79

Luudje10 schreef:

Een ouderwetse Gerard Butler in een redelijk goede actiefilm.

Uit deze film blijkt dat je never nooit naar dat soort landen moet gaan

Alleen blijkt dat helemaal nergens. Je moet naar geen een land in oorlog gaan.

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

De film begint goed en spannend.

Maar wordt daarna iets langdradig en de aktie had ik spectaculairder verwacht.

De climax hersteld de film zich,dan wordt hij weer wat spannender.

De film muziek is best mooi.

Best een goede film, maar niet een hoogstandje.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1988 stemmen

MosquitoSmasher schreef:

Gewoon vermakelijk.

Dat viel mij dus ook op, geen van de zogenaamde bad guys wordt helemaal als slecht geportretteerd. Tenslotte is bijna niemand helemaal goed of slecht te noemen in een oorlogssituatie. Ik ben het met de overige recensies eens dat dit een goede maar geen opmerkelijke film is. Mooie beelden van Afghanistan, dat zeker. De spanning is er wel maar niet in overvloed en de actie is ook maar matig. Waarschijnlijk wou men met deze film voor realisme gaan en niet voor overdreven actie en spectakel, maar dat maakt de film ook niet heel bijzonder. Wat mij ook bij deze film weer stoort is het montagewerk. Zo komt bijvoorbeeld een soldaat een kamer binnen en hij wordt van drie kanten gefilmd, enkel om door de deuropening te lopen. Waarom is dit toch nodig? Ook lijkt de cameraman die de handheld hanteert aan het carpaal tunnel syndroom te lijden. Elnaaz Norouzi (als Shina Asadi, de vrouw van Farzad) is inderdaad een mooie vrouw om te zien. Maar dat Navid Negahban op Sean Connery zou lijken, dat vind ik een leuke grap. Hij heeft eveneens enorme wenkbrauwen, dat wel, maar voor de rest is er geen vergelijking tussen beide acteurs mogelijk.