• 8.899.335 stemmen

Geregisseerd door: Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk

Met onder meer: Oleksandr Yatsentiuk, Stanislav Potiak en Solomiia Kyrylova

Gesproken taal: Oekraïens

Plot Pamfir

Pamfir verdient zijn brood door putten te graven aan de grens tussen Oekraïne en Roemenië. Zijn vrouw Helena werkt dan weer in de lokale fineerfabriek. Voor de oogoperatie van hun tienerzoon Nazar hebben ze geld nodig dat ze niet hebben. Hierop besluit Pamfir in het buitenland te gaan werken, maar door het geldgebrek krijgt hij zijn visum niet in orde. Zijn jongere broer Viktor die in de smokkelhandel zit, biedt hem werk aan in de illegale business. Pamfir stemt toe.

avatar van Woland

Woland

Uitstekend drama over Leonid (bijgenaamd Pamfir), een familieman die als gastarbeider werkt maar weer even terug is bij zijn familie in een grensstadje in de Oekraïense Karpaten. Hij probeert het juiste te doen en op een eerlijke manier het beste voor zijn familie te betekenen, maar dat valt niet mee in een regio waar er niet veel te verdienen is en zeker niet als door hun tienerzoon Nazar die brand sticht ze in de schulden komen. Dit klinkt nu misschien een beetje als een braaf familiedrama, en vooruit, misschien is het dat op momenten ook wel een beetje, maar het is ook een best rauwe film zodra de ruzie met de smokkelaars escaleert met een naargeestig einde, regelmatig grappig, en daarnaast is het ook een mooi portret van een uithoek van de Oekraïne. De folkloristische kostuums van het Malanka-festival waren ook echt tof. En uiteindelijk vond ik het erg geloofwaardig overkomen, met sterk acteerwerk (Oleksandr Yatsentiuk die Leonid speelt is een beest) en visueel een plaatje. Ik was onder de indruk.

avatar van Richardus

Richardus

Ja, deze was wel sterk. Meest in het oog springend de laaaange takes, en dat van een debutant, goed geregisseerd. En ook de hoofdrolspeler, ongelooflijk genoeg een debutant. Een solide klassiek plotverloop, met in de apotheose een dubbele boodschap met wenk naar de situatie in Oekraïne qua huidige en toekomstige generaties, zo lichtte een producente op iffr toe.

Zou jammer zijn als deze niet in circulatie komt.