• 9.375.219 stemmen

Met onder meer: Arawinda Kirana, Kevin Ardilova en Dimas Aditya

Gesproken taal: Indonesisch

Releasedatum: 7 september 2023

Plot Yuni

De intelligente zestienjarige Yuni weet nog niet wat ze wil aanvangen na haar laatste schooljaar. Wat ze wel weet, is wat ze absoluut niet wil: een tienerbruid worden. Haar leerkrachten zien voor haar een toekomst aan de universiteit weggelegd, maar haar liefdevolle, traditionele grootmoeder wil vooral dat ze trouwt. Wanneer de koppige jonge vrouw niet één maar twee mannen afwijst, begint de geruchtenmolen te draaien. Er bestaat immers een Indonesische mythe die zegt dat een vrouw die twee aanzoeken afwijst, nooit zal trouwen. Yuni raakt gefrustreerd door het beperkte pad dat ze als vrouw moet bewandelen en eist een betere toekomst.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 7 september 2023 in de bioscoop (MOOOV Filmdistributie)

avatar van Richardus

Richardus

Hey, de eerste Andini met een NL releasedatum! En ik maar een kaartje voor zaterdag in Assen kopen omdat ik dacht die zal wel weer in het niks verdwijnen net als haar eerdere films (Nana vandaag nog kunnen zien in Forum). Goed nieuws hoor, duimen dat het blijft staan. Ik mag haar stijl wel.

avatar van Richardus

Richardus

Hmm. Op zich een mooi realistisch beeld van de problemen van een opgroeiend moslimmeisje in Indonesië. Maar ik mis de magischrealistische en visueel betoverende aspecten van Sekala Niskala hoe langer hoe meer, terwijl het einde laat zien dat Andini er nog wel toe in staat is. En dat einde was me echt veel te ambigu, er kon een mooi statement gemaakt worden maar dat bleef in het luchtledige hangen en liet me flink onvredigd achter. Ik kan daardoor enkel met goede wil nog net tot een voldoende komen. Want een realistische culturele blik kan Andini wel goed geven, maar ik hoop dat ze narratief en visueel weer wat...avontuurlijker wordt, zoals voorheen.

avatar van mrklm

mrklm

Kirana schittert als Yuni, een intelligente, Indonesische tiener met een verlangen naar vrijheid en een obsessie met alles wat paars is. Haar mentor [Dima Aditya] gelooft dat Yuni een mooie academische toekomst tegemoet kan zien, maar Yuni’s dromen lijken in duigen te vallen wanneer ze dreigt te worden uitgehuwelijkt (als 2e vrouw ook nog eens) aan de veel oudere Iman [Muhammad Khan]. Vooral de scènes met Yuni en haar vriendinnen maken indruk, met dank aan Andini’s uitmuntende regie van de jeugdige cast.

avatar van Fisico

Fisico

Een sterke coming of age van een tienermeisje in het islamitische Indonesië. Uithuwelijking is nog steeds de norm en wordt beschouwd als een eer. Alleen ziet Yuni het geheel anders. Zij wil verder studeren. Niet dat haar ouders haar die kans niet willen bieden, maar ze zal moeten rekenen op een studiebeurs om haar kosten te betalen.

Ze is bijzonder knap en kan de huwelijksaanzoeken niet meer bijhouden. Het heeft toch een sterke impact op haar zelfvertrouwen. Ze ontdekt haar seksualisering en voelt zich gekneld tussen de tradities en haar eigen toekomst. Niet perse een zware film, al bij al vrij luchtig al zijn de thema's zeker voelbaar. Vandaar ook het label dat deze film voor iedereen geschikt is. Ideaal voor een schoolvoorstelling voor 14-16 jarigen.

Een film die voor zijn doelpubliek weinig verkeerd doet. Ook culturele en religieuze facetten worden aangeraakt. In zijn geheel zie je Yuni als een intelligente vrouw die droomt van een eigen toekomst en met dezelfde (seksuele) gevoelens als Westerse tienermeisjes. Alleen is zij elders geboren.

avatar van John Milton

John Milton

Fisico schreef:

Ja dat verbaast me enigszins, die AL kijkwijzer kwalificatie. Aangezien er toch een paar scènes met sex inzitten. Niet heftig ofzo, maar ik wilde deze net voor de buren op de USB stick zetten maar ze erbij vertellen dat hij vermoedelijk niet geschikt is voor hun meiden in groep 8. Zou je dat met me oneens zijn?

Goed gezegd.