Genre: Avontuur / Familie
6,0 (279)
Gesproken taal: Nederlands
Bekijk via Netflix
Plot Zeppos - Het Mercatorspoor
Op zijn 18de verjaardag erft digital native Benjamin Kurrel het nalatenschap van zijn vermiste vader Ben Kurrel: een doos oude artefacten. Wanneer hij een antiek boek aan Slien Sleyp schenkt, het meisje waar hij een oogje op heeft, zet hij onbedoeld een kettingreactie in beweging. Een oude man die zich voorstelt als Zeppos heeft grote interesse in het boek, dat ooit aan cartograaf Mercator zou hebben toebehoord. Met behulp van de geheime boodschappen in het boek van Mercator ontsluiert het drietal steeds meer van het mysterie, terwijl ze ook een geheimzinnige tegenstander een stap voor moeten blijven.
Benjamin Kurrel
Jonge Victor Barral
Notaris
Ben Kurrel
In Film > Nieuws > Zeppos - Het Mercatorspoor (2022):
Ik dacht dat hier vroeger een topic voor was aangemaakt, maar kan het alleszins niet meer terugvinden. Misschien dat het nog niet officieel was of het zou doorgaan. Ze zijn dan nu dus met een jaar vertraging toch van start gegaan met de opnames en de film zou in het voorjaar van 2022 te zien zijn in de bioscopen.
Opnames van Zeppos - Het Mercatorspoor zijn gestart | Showbizzsite
Hoewel ik persoonlijk liever een nieuwe serie had gezien dan een film, lijkt het me op zich wel een boeiend verhaal. Een (stok)oude kapitein Zeppos die niet meer mee kan met zijn tijd maar door de zoon van zijn beste vriend Ben Kurrel (die we als een half aangenomen zoon kunnen beschouwen) en diens vriendin wordt betrokken in een avontuur. Dit zou de fans van de serie en een nieuw jonger publiek moeten kunnen aanspreken.
Het is natuurlijk vreselijk jammer dat Raymond Bosschaerts die Ben Kurrel vertolkte net vorig jaar is overleden. Ook van de andere hoofdpersonages is er volgens mij niemand meer over tenzij misschien Truus Demedts die in het eerste seizoen bakkersdochter Rita (en potentieel liefje voor Ben) vertolkte. Over haar kan ik eigenlijk niets vinden. Ik veronderstel dat ze familie is van Jef Demedts (een zus of nicht). Het andere potentiële liefje voor Ben, Marleen (Jeannine Schevernels) in het derde seizoen leeft nog; het zou leuk zijn als zij een gastrolletje kreeg.
Waar ik verder nog op hoop, het amfibievoertuig de Zeppos en dat ook Ben Kurrel en Ariane (mevrouw Zeppos) een rol krijgen. Ze hebben de serie van weleer ook gedragen en mogen niet zomaar aan de kant worden geschoven in mijn ogen.
- 19677 berichten
Dank voor de update alexspyforever
Nieuwsgierig ben ik wel naar wat het gaat worden.
Bobbejaantje
- 2067 stemmen
Inderdaad bedankt voor de update alexspyforever en afwachten wat het gaat worden. Misschien ben ik vooral benieuwd hoe de rol van Zeppos zal worden neergezet door Carry, die fan van het eerste uur is. Het amfibievoertuig is inderdaad zeer welkom
al is de perceptie nu wel veranderd van 'gadget' naar 'retro-gadget', om niet te zeggen dat het me vrij onmogelijk lijkt om de sfeer van het origineel te gaan recreëren, met het verstrijken van de tijd. Maar dat lijkt niet de bedoeling aangezien ze volop gaan inzetten op het digitale tijdperk. Het wordt iets anders, en hopelijk wordt het iets goed.
- 19677 berichten
Misschien zien we Zeppos zelfs wel weer te paard voorbij galopperen op het witte doek .
Het zal bekend zijn dat Carry Goossens een groot westernliefhebber en gedegen ruiter is.
Daarmee heeft hij dan een streepje voor op Senne Rouffaer, want hoewel die regelmatig die te paard steeg in de Zeppos series kon hij absoluut niet rijden
Het lijkt me sterk dat Carry die kans voorbij zal laten gaan.
Bobbejaantje
- 2067 stemmen
Wel Brix, daar had ik geen idee van zie ... als Carry te paard gaat, hebben ze voor mij al heel goeie punten gescoord
dat zou inderdaad geweldig zijn.
alexspyforever
Brix ik hoop dat ook van harte dat ze toch rekening gaan houden met de klassieke Zeppos figuur die graag paard reed en ook liever de strijd met de vijand aanging met het floret dan met een schietwapen. En ja het amfibievoertuig is natuurlijk erg retro Bobbejaantje maar ik ben er zeker van dat de jeugd van tegenwoordig dit nog steeds cool zal vinden. Wie wil er nu niet eens in een auto over het water varen!
- 19677 berichten
Aan de kleding die Carry Goossens draagt op de foto (staat hem goed) en de 2CV, heeft Zeppos wel iets met de retro look.
Dat zijn al pluspunten
Ook ik hoop op een, c.q. hét amfibievoertuig.
alexspyforever
Je vroeg om wat nieuws Brix. Wel vorige week is er nog wat bekend geraakt oa wanneer deze in de bios zal te zien zijn.
Koen De Bouw schittert in eerste beelden Kapitein Zeppos-fil... - Het Nieuwsblad
Februari zal vlug zijn. Nora Gharib doet ook mee, een toppertje. Te bedenken dat zij een K3-lid had kunnen zijn toen Kathleen opstapte.
En ja hoor de 'Zeppos' wordt wel degelijk ingezet!
Ook nieuws voor Bobbejaantje natuurlijk.
- 19677 berichten
Zeer bedankt voor de update alexspyforever
Toe maar!
Koen de Bouw (favoriet van mij) en de talentvolle Nora Gharib.
Carry ziet er goed uit.
Leuke trailer ook, met een Zeppos die deze keer écht kan paardrijden!
Ik kan niet wachten!
Ik kan niet wachten!
Nu in Nederland te zien op Netflix!
alexspyforever
Ik heb Brix beloofd om al eerste te laten weten wat ik van deze film vond eens dat ik deze had gezien. Aangezien de voorstellingen op hun einde lopen was dit weekend nog de enige mogelijkheid voor mij om deze alsnog op het grote doek te zien. Een biosbezoek om 2 uur in de namiddag op een zondag, doet me denken aan mijn kindertijd toen er nog eens bios was in mijn stad en de jeugd allemaal de nieuwste animatiefilm (meestal van Disney ofwel van de troetelbeertjes) wilde zien. Dat was meestal 1 animatiefilm, als ik zie dat men keuze heeft tussen 5 of meer...
Goed over naar de film, ik nam aan dat de meeste mensen die de film wilde zien (de echte Kapitein Zeppos fans vooral) deze al hadden gezien en dat de opkomst niet groot zou zijn. Ik had mijn moeder dit voor haar moederdag en verjaardag cadeau. Al heeft ze veel van die oude Vlaamse jeugdseries net als ik pas op latere leeftijd heeft gezien, wist ik dat dat dit haar wel ging bijkomen. We zien ook graag Carry Goossens en Nora Gharib spelen. Verder waren er nog twee moeders en een vader telkens met hun dochter (of dat veronderstel ik toch) dus rustig met 8 personen een namiddagje film. Ik vroeg me af of die kinderen kapitein Zeppos kenden of wat hun trok. Maar na het zien van de film kan ik begrijpen waarom ze dit een leuke film vonden. De film is een goede mix van avontuur en actie, en biedt een interessante mix van modern (technologische snufjes, digitale tijdperk) met het oude vertrouwde waar kapitein Zeppos bekend om werd (het schermen, de paarden en natuurlijk het Zeppos -amfibievoertuig zijn allemaal aanwezig alsook herkenbare settings zoals de windmolen, het knusse huisje van Zeppos).
Het verhaal speelt zich af in 2021 hetgeen betekent dat we even moeten vergeten dat het originele Zeppos epos zich afspeelde in de jaren 1960. Dat zou betekenen dat Zeppos een leeftijd van 90+ zou moeten hebben en dat zou natuurlijk niet meer geloofwaardig zijn om nog zo een avonturen te gaan beleven. Dus de samenwerking van Zeppos en Ben Kurrel gaan terug naar eind jaren 90 en wordt abrupt stopgezet in 2003 als Ben verdwijnt zonder enig spoor bij een zoektocht naar het gulden vlies en een mogelijke formule voor het maken van goud. Ben was op dat moment getrouwd en zijn vrouw (haar naam wordt nooit genoemd, misschien Rita of hoe heette de bakkersdochter ook weer?) in verwachting van een zoon. Het is Ben junior, Benjamin 18 jaar (Nathan Naenen) die we volgen. Hij lijkt in weinig opzichten op zijn vader. Hij is een echte geek op vlak van IT constant met zijn bril waarmee hij kan gamen, foto's maken, op het internet surfen en verplaatst zich het liefst op een 1-wieler dat wegheeft van een skateboard. Hij vertrouwt dan voor praktisch alle informatie op Wikipedia en lijkt niet de minste interesse te hebben in oude dingen ook niet in de originele Mercator atlas uit 1539 die zijn vader hem had nagelaten. Zijn vriendin Slien/Céline (Britt Scholte) is het tegenovergestelde. Zij houdt van archeologie en wordt helemaal blij van oude spullen zoals de atlas en in haar vrije tijd doet ze aan...schermen. Het is dus geen verrassing dat er tussen Zeppos en Slien meteen een klik is. Benjamin voelt er aanvankelijk niet veel voor dat avontuur maar uiteindelijk wil hij toch graag weten wat er mijn zijn vader is gebeurd.
En dan zijn er natuurlijk nog de slechteriken met voorop Victor Barral (Koen de Bouw) die aan het hoofd staat van een technologiebedrijf maar er eveneens louche nevenpraktijken op nahoudt. Als ik me niet vergis is de naam van een van de slechteriken uit de oude serie ook Barral, dus ik neem aan dat dit zijn zoon is. Hij beschikt over twee handlangers die soms het vuile werk moeten opknappen (vooral dan saboteren of stoppen van Zeppos en zijn twee nieuwe helpers). Eentje ervan is een echte kleerkast (denk dat de acteur Carlos Schram heet) en de andere de aalvlugge spring-in-het-veld Monica (Nora Gharib). Telkens als zij in actie komt is het genieten geblazen. Zo is er ook een achtervolgingsscène met de handlangers helemaal in het zwart gehuld op een zware motorfiets en dat kwam volgens mij ook wel voor in de oude serie (zwartjekker?).
Ik moet echt zoeken naar minpunten. Als ik er dan toch eentje moet noemen is dat mevrouw Zeppos (Ariane) niet aanwezig is, er wordt zelfs niet over haar gesproken. We kregen heel even op een moment wel een foto van haar (Vera Veroft) te zien op een kast in het huisje van kapitein Zeppos. Maar voor de Zeppos fan jong of oud een must see. En ja wie weet triggert dit de jeugd van tegenwoordig om ook eens te grasduinen in de oude reeks of andere jeugdreeksen. Na een gedeelte van de eindcredits is er ook even een korte scène die verwijst naar een andere populaire jeugdserie. Vond ik een leuke knipoog.
Stiekem hoop ik nu op een film gebaseerd op andere jeugdreeksen? Bijvoorbeeld eentje over 'De Kat' is ook wel een hot topic nu.
- 19677 berichten
De film heb ik helaas nog niet kunnen zien (al ben ik een Zeppos fan) maar van je recensie heb ik in ieder geval zeer genoten alexspyforever
Zeer bedankt!
Helemaal wat ik van de film gehoopt had

De IMDb score mag er ook wezen, 9,2 !
Zeer bedankt!
Helemaal wat ik van de film gehoopt had

De IMDb score mag er ook wezen, 9,2 !
Ok dat vind ik een wat overdreven score maar het zal dan ook vooral van Vlaamse Zepposfans komen. Ik kan er wel een dikke 7 aan kwijt. Er zijn niet veel stemmen voor deze film op MM maar kennelijk was de meerderheid hier niet zo erg enthousiast en zie ik ook enkele onvoldoendes. Jammer dat niemand van hen ook daadwerkelijk wil vertellen wat ze er dan niet of wel goed aan vonden. Dus hopelijk eens dat jij en oa Bobbejaantje de film hebben gezien dat we wat meer (bruikbare) recensies hebben.
- 19677 berichten
Eindelijk gezien (via de DVD)
Een bioscoopbezoek (in België ) was helaas niet gelukt.
Hoe dan ook, nog meer genoten van de film dan ik bij voorbaat al verwacht had.
Het respect voor de oorspronkelijke serie is overduidelijk aanwezig, en is voor een deel te danken aan de geweldige Carry Goossens, die zelf een Zeppos fan was in zijn jonge jaren, en nog steeds.
Heel knap hoe hij hier de rol vertolkt, en dat op zijn leeftijd.
Oké, de film is een wereld van verschil vergeleken met de originele TV serie, en dat is logisch.
Destijds ging het er wel een stuk gezapiger aan toe (wat ik wel fijn vond)
Nu is het een-en-al actie en dynamiek wat de klok slaat, en dat past naadloos in de beleving van een huidig jeugdig publiek.
Aan het begin van de film had ik wel even moeite met al die technische snufjes en de snelheid, maar het wende toch al gauw, mede door het tegenwicht dat Zeppos/Goossens wist te bieden.
De verwijzingen naar de originele serie zijn voor Zeppos fans hartverwarmend.
De jeugdige acteurs/actrices doen het ook heel goed.
Nora Gharib is (weer) een lust om aan het werk te zien.
Is er ook nog iets dat deze veelzijdig getalenteerde meid niet kan vraag ik mij af?
Koen de Bouw (Barral) speelt naar verwachting weer uitstekend.
Tegen het einde van de film gaat hij helemaal los, en ziet er werkelijk duivels angstaanjagend uit.
Die zou zelfs niet misstaan als Dracula m.i.
Wat ik absoluut niet verwacht had was dat er doden zouden vallen in deze film.
Ik was echt overrompeld mag ik wel zeggen.
De stunts werden verzorgd door het Nederlandse stuntteam De Beukelaer; en dan weet je dat het goed zit.
De kleine minpuntjes kwamen voor mij pas helemaal aan 't eind van de film.
De vliegende auto van Barral had van mij niet gehoeven, en de verklaring van de herkomst van de naam Zeppos was een breuk met de originele serie.
Ben Kurrel had daar niets mee te maken.
Dat vond ik echt wel spijtig.
Ik geef een heel dikke 3,5 * als waardering aan deze uitstekende jeugdfilm , al voelt het een beetje alsof ik 'm daarmee toch nog iets tekort doe.
De DVD krijgt een plaatsje naast mijn Zeppos DVD boxen
alexspyforever
Eindelijk gezien (via de DVD)
Een bioscoopbezoek (in België ) was helaas niet gelukt.
Hoe dan ook, nog meer genoten van de film dan ik bij voorbaat al verwacht had.
Heel knap hoe hij hier de rol vertolkt, en dat op zijn leeftijd.
Destijds ging het er wel een stuk gezapiger aan toe (wat ik wel fijn vond)
De verwijzingen naar de originele serie zijn voor Zeppos fans hartverwarmend.
De jeugdige acteurs/actrices doen het ook heel goed.
Nora Gharib is (weer) een lust om aan het werk te zien.
Koen de Bouw (Barral) speelt naar verwachting weer uitstekend.
Die zou zelfs niet misstaan als Dracula m.i.
Wat ik absoluut niet verwacht had was dat er doden zouden vallen in deze film.
Ik was echt overrompeld mag ik wel zeggen.
De kleine minpuntjes kwamen voor mij pas helemaal aan 't eind van de film.
Ben Kurrel had daar niets mee te maken.
Dat vond ik echt wel spijtig.
De DVD krijgt een plaatsje naast mijn Zeppos DVD boxen
Heel fijne recensie Brix! Blij dat je er ook zo van genoten hebt.
Ik kan me niet meteen herinneren welke uitleg ze gaven aan de herkomst van de naam Zeppos in de film. Maar dat het idd niets met Ben te maken had klopt. Ik denk dat Kapitein Zeppos zelf in de serie uitlegt hoe hij aan die bijnaam is gekomen en dat was lang voordat hij Ben leerde kennen. Denk dat het iets met Griekenland te maken had.
Nora Gharib kan alles. Ze kan acteren, maar ook zingen en dansen. Misschien heb ik het al gezegd maar ze was op een moment bijna K3-zangeres geworden. Hoewel ze dat ook voortreffelijk zou hebben gedaan, moeten we misschien toch blij zijn dat ze een ander pad bewandelt. Als K3-zangeres zou ze wellicht zo geen rollen kunnen/mogen spelen.
Trouwens De Beukelaer zijn dat die van de koekjes?
- 19677 berichten
Dank voor de positieve reactie.
Betreffende de naam Zeppos:
In de originele serie verklaarde de kapitein dat hij in Griekenland een boot had gehad, en dat de bemanning moeite had zijn echte naam (Stephorst) uit te spreken.
Die verbasterden zij dan tot Zeppos.
In de film zegt de kapitein dat Ben Kurrel die bedacht heeft.
Maar zoals je zegt; die kwam pas veel later in het verhaal eraan te pas.
Het stuntteam De Beukelaer is een gerenomeerd bedrijf, dat internationaal aan films meewerkt.
Zie: Stuntteam de Beukelaer - A global operating company - stuntcentrum.nl
Met de gelijknamige koekjesfabriek zijn er bij mijn weten geen banden.
Ik ben het met je eens dat Nora Gharib beter af is zonder K3.
Haar talenten zouden beknot zijn geworden denk ik.
Fisico
Ik kwam er niet aan hem te zien in de bioscoop en sindsdien wat uit het oog verloren. Blijkbaar beschikbaar op Netflix Nederland, maar niet in België? Misschien ´ns even passeren in de lokale bib...
Fisico
Ik heb de legendarische reeks op de BRTN nooit gezien, wegens te jong, maar met de tune ben ik wel vertrouwd. Verder dan wat losse fragmenten uit TV-shows of quizzen kom ik niet. Deze verfilming doet een poging om ook de huidige generatie te betrekken bij die reeks. De meesten zullen het wellicht niet beseffen.
Bekijken we het als pure jeugd avonturenfilm, dan is de film best wel geslaagd. Niet dat hij andere films in het genre overstijgt (genre Nachtwacht, Anubis), maar vermakelijk was het wel. Beetje naïef en op maat van kinderen, maar best leuk, ook voor volwassenen.
Rupelmonde en vooral Vlassenbroek (Dendermonde) liggen pal in mijn streek. Fijn ook die ode aan Mercator. Carry Goossens doet het prima als Kapitein Zeppos en de technische snufjes van de bril en dat rollend ding trekken ook de huidige jeugd aan. En Gharib past ook wel beter als ondeugend meisje in plaats van een poppemieke. Leuk!
K. V.
Deze familiefilm eens bekeken en het was een leuke film. Een avonturenfilm die jong en oud kan aanspreken. De cast deed het goed en visueel was het ook goed gedaan. De oorspronkelijke reeks ken ik niet echt, dus weet niet of ze er trouw zijn aan gebleven. De amfibieauto en het deuntje passeren wel de revue.
De speelduur was ook goed, niet te lang en niet te kort. Er werd ook nog gehint naar een tweede deel als je even blijft zitten bij de aftiteling.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song