• 9.376.921 stemmen

Met onder meer: A-ha (music Group), Morten Harket en Paul Waaktaar-Savoy

Gesproken taal: Engels en Noors

Releasedatum: 28 april 2022

Plot A-ha: The Movie

"The story of three young boys who chose to follow the impossible dream."

Take on Me van de Noorse band a-ha werd in 1984 een wereldhit en haalde prijs na prijs naar Noorwegen. Een sprookje volgde, nooit eerder haalde een Noorse band zoveel internationale successen. Toch waren de bandleden niet altijd tevreden. Veel liever droomden ze ervan om serieuze rocksterren te zijn, geen tieneridolen die in glossy magazines stonden. Thomas Robahm en Aslaug Holm combineren archiefbeelden met nieuwe opnamen en interviews van de groep, en verwerken een aantal geanimeerde scènes nadrukkelijk in de stijl van Steve Barron’s werk, in de destijds baanbrekende Take on Me muziekvideo. a-ha: The Movie is een inzichtelijke studie naar de muziek van a-ha en de onderlinge relaties tussen de bandleden, maar het is ook een film die weet te ontroeren en plezier brengt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van james_cameron

Uitstekende documentaire over de lange (en lang niet altijd probleemloze) carrière van het noorse A-ha. De drie bandleden delen veel grappige en mooie momenten, maar onder de oppervlakte zit veel pijn en opgekropte woede. Zoals vaker in dergelijke documentaires zijn de beginjaren en de wereldwijde doorbraak het leukst om te zien; halverwege wordt de boel grimmiger en wat meer anoniem, zeker omdat ik de band vanaf eind jaren '80 eigenlijk niet meer heb gevolgd. De vele albums die men sindsdien heeft gemaakt komen amper aan bod, wat begrijpelijk is gezien de speelduur, maar je mist hier en daar wel wat context. De keerzijde van het grote succes komt in ieder geval duidelijk naar voren in deze mooi vormgegeven en eerlijke documentaire.

avatar van mrklm

mrklm

Of A-Ha nog nieuw materiaal gaat opnemen? Zit er dik in, aldus Waaktaar. Nog niet bijkans, verklaart Furuholmen. Wie dacht dat alles koek en ei is en was in de meest succesvolle Noorse popband aller tijden is meteen illusie armer. Deze documentaire richt zich op de jaren waarin de drie bandleden zich volledig stortten op hun muzikale carrière en behandelt de pieken en dalen. A-Ha is één van die bands die worstelde met de balans tussen muzikale integriteit en het imago als popidool dat met name rond frontman Morten Harket bleef hangen. Fricties over royalty's zetten de verhoudingen binnen de band op scherp in deze documentaire die afrekent met het geijkte imago van de band en waarin zo’n beetje alle hits – met wat aardige weetjes voor de liefhebbers – de revue passeren. Fans zullen daar van smullen, maar A-Ha hoeft er niet op te rekenen dat zij hiermee een nieuwe schare fans werven. Daarvoor blijft het toch wat teveel op de oppervlakte steken.

avatar van Film Pegasus

Als muziekliefhebber zie ik meestal documentaires van bands waar ik al veel over weet. Al is het sowieso leuk om nog meer nieuwe dingen te weten te komen en te genieten van rechtstreekse interviews en de nodige archiefbeelden. Van a-ha ken ik enkel de grote hits doorheen de jaren. Deze docu is best wel goed gedaan. Misschien niet zo creatief als film, maar als ik van een band meer wil te weten komen is dit wel de aanpak waar ik van hou. Genieten van de muziek die vooral centraal staat en het gevoel hebben dat je na deze documentaire het volledige plaatje hebt van de band. Al is het natuurlijk een selectie van dik anderhalf uur. Het is een boeiende film geworden, absoluut aan te raden.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Mooie documentaire. A-ha was en is nog steeds één van mijn favoriete popbands.

Juist omdat ze meer synths gebruikte dan gitaren. Plus de stem van Morten is echt prachtig.

Meestal ben ik niet zo'n fan van mannelijke vocalen op Morten na en nog een paar:

Simon Le Bon (Duran Duran)

Rick Astley

Tony Hadley (Spandau Ballet)

Neil Tennant (Pet Shop Boys)

Tom Chaplin (Keane)

Ik las in een review dat de mannen elkaar niet uit konden staan, maar ik vind dat wel meevallen. In elke band krijg je 'wrijvingen', maar van wrijving krijg je glans. Dus het levert ook weer mooie muziek op.

Ik denk wel dat Pal de meeste lastige is van het stel. Hij heeft volgens mij een iets te groot 'ego'. Hij straalt ook het minst. Jammer, als je 50 miljoen platen hebt verkocht en je sporen allang hebt verdiend.

Ik zou dan wat meer genieten en jezelf niet te serieus nemen. Je bent al lang binnen en voor het geld hoeven ze het niet meer te doen.

Dus maak gewoon plezier en breng af en toe een leuk album uit, denk ik dan.