• 9.374.662 stemmen

Geregisseerd door: Cyril Dion

Met onder meer: Jane Goodall, Bella Lack en Vipulan Puvaneswaran

• meJane Bekijk via meJane

Plot Animal

Bella en Vipulan zijn 16 jaar, deel van de generatie die ervan overtuigd is dat hun toekomst in gevaar is. Klimaatverandering, de zesde massa-extinctie... Binnen 50 jaar zou hun wereld onbewoonbaar kunnen zijn. Ze kunnen waarschuwen, maar ondertussen verandert er niets. Dan besluiten ze maar om terug te gaan naar de bron van het probleem: onze relatie met de wereld van de dieren. Tijdens een buitengewone reis zullen ze begrijpen dat we diep verbonden zijn met alle andere soorten. En dat door hen te redden, we ook onszelf zullen redden. De mens geloofde dat hij zich van de natuur kon losmaken, maar hij is ook de natuur. Ook hij is een Animal.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Ik kwam zowaar dit nummer van de soundrack tegen op fip.fr:

avatar van Dievegge

Dievegge

Het is vijf voor twaalf [EDIT: vier voor twaalf ]. We hebben maar één planeet. No time to waste! Even vreesde ik dat het een prekerige documentaire zou worden met de bekende slogans, maar dat draaide anders uit. Twee idealistische tieners reizen de wereld rond om allerlei plekken te bekijken die met de klimaatverandering te maken hebben. Vooral de Britse Bella Lack spreekt tot de verbeelding, met haar jeugdige vastberadenheid die onbezoedeld is door cynisme of materialisme.

Ze klampen een Europarlementariër aan die onder invloed staat van de Spaanse visserijlobby. In India gaan ze mee plastic ruimen op het strand, omdat actie ondernemen beter is dan theorieën verkondigen. In een konijnenfokkerij stelt Bella dat elk dier een individueel levend wezen is. Jane Goodall wijst erop dat de mens in harmonie met de natuur moet leven. In Costa Rica spreken ze met president Alvarado, die zich inzet voor grootschalige herbebossing. Prachtige natuurbeelden zijn te zien; diepzinnige vragen worden gesteld.

Het doet de vraag rijzen hoe het over vijftig of honderd jaar met deze planeet gesteld zal zijn. De hoeveelheid sluikstort in parken en op straat maakt duidelijk dat veel mensen onverschillig blijven. Deze twee jonge globetrotters kunnen misschien wat bijdragen aan de bewustwording.