• 9.375.090 stemmen

Alleen met Jenever (2021)

Documentaire | 55 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Kelly Klingenberg en Hetty Nietsch

Plot Alleen met Jenever

Op de bank tussen stapels post en afval, met niets anders in huis dan eieren en flessen jenever, werd het lichaam van Kelly’s vader gevonden. Hij lag al weken alleen in zijn appartement met enkel het sterk vermagerde parkietje Kiko als getuige. Vier jaar later zit Kelly (31) nog steeds met vragen over haar vader en zijn tragische relatie met alcohol. Hoe kon het leven van deze ooit vrolijke, succesvolle zakenman eindigen in een vervuilde, troosteloze flat? Welke man ging achter haar zieke vader schuil?

avatar van Banjo

Banjo

• 2034 berichten

Vanavond 25-10-2021 op tv !

op Npo 2

avatar van De filosoof

De filosoof

De documentaire heeft een originele insteek: in plaats van dat de alcoholist over zichzelf vertelt, is hier z’n omgeving aan het woord die probeert te achterhalen wie hij was en die z’n afglijden probeert te reconstueren bij wijze van het verhaal achter de vondst van een dode man in z’n appartement. Het onbevredigende is echter dat we uiteindelijk niet heel veel wijzer worden dan wel weinig bijzonders horen: de man bleek wel lief te zijn voor z’n kinderen en helemaal niet mislukt in z’n leven of liefdes, maar kon gewoon niet van de drank afblijven die hem steeds sterker in de greep kreeg waardoor hij in de schulden kwam en z’n familie verloor.

avatar van Barfly

Barfly

Wat deze documentaire vooral blootlegt is dat een alcoholist veel geheimen mee het graf in kan nemen.

Zoveel zelfs dat nabestaanden niets te vertellen hebben over de psyche van de persoon.

Heel even stipt een zus aan dat de verslaafde broer zich vroeger al een pispaal voelde.

Waarom wordt niet duidelijk gemaakt.

Te snel komt een volgende persoon aan het woord die net als de anderen vooral aangeeft dat de hoofdpersoon meer dronk dan goed is voor een mens.

Dit is vooral een verwerkingsvideo geworden voor Kelly. Tenminste, zo komt het op mij over.

Voor een buitenstaander die haar vader of Kelly niet kent is dit vooral een oninteressante documentaire die aan de oppervlakte blijft.

De grootste vraag die ik had na afloop was vooral naar de motivatie van de keuzecommissie van de NPO waarom dit uitgezonden moest worden.

Ik zou Kelly willen vragen een tweede deel te maken waarin ze op zoek gaat naar het waarom van het gedrag en keuzes van haar vader.

avatar van mrklm

mrklm

Vier jaar geleden stierf de 58-jarige Geert-Jan Klingenberg in zijn ernstige vervuilde appartement waar hij vermoedelijk pas na enkele weken door de politie werd aangetroffen en dat hij zijn laatste dagen was doorgekomen op een dieet van rauwe eieren en jenever. Samen met haar zusjes Kirsten en Laura besluit Kelly Klingenberg het appartement in kwestie opnieuw in te richten zoals het vroeger was. In die setting spreekt ze eerst de betrokken agenten, daarna mensen met wie haar vader in een bepaalde levensfase veel contact had. Een diep persoonlijk familieportret aan de hand van het levensverhaal van een ogenschijnlijk functionerende alcoholist. Film als therapie voor Kelly en haar familie, maar erg meeslepend is het niet. Dat kan natuurlijk anders zijn voor mensen die binnen hun eigen familiekring te maken hebben (gehad) met alcoholisme.