• 9.373.363 stemmen

Met onder meer: Maïmouna Badjie, Tristan Feyten en Charles De Meester

Gesproken taal: Nederlands

• meJane Bekijk via meJane

Plot Duyster

"3 students went looking for the wrong legend"

Nora, Bas en Milan maken voor school een documentaire over Johannes Duyster, de vroegere stadsbeul van Antwerpen. De beul was meedogenloos... tot zijn eigen dochter werd beschuldigd van hekserij en naar zijn martelkamer moest. Dit verhaal fascineert de drie studenten. Maar al snel beginnen zich vreemde incidenten voor te doen.

Rita Gabriel

Stijn De Molen

Amber Boets

Corneel Smolarek

Professor Marnix Messiaen

avatar van dimi303

dimi303

Yes, de blu-ray lag vandaag op de deurmat!!

avatar van schumacher

schumacher

Wtf was me dit haha.

avatar van Halcyon

Halcyon

Jezus, wat een klucht.

avatar van DiDa

DiDa

Duyster is een Vlaamse found footage film gemaakt met een beperkt budget. Maar dat zegt helemaal niets want de makers hebben een prima film afgeleverd.

Wat Duyster goed doet is het langzaam opbouwen van het verhaal en de mythe rondom Johannes Duyster. En wat dan ook heel erg helpt is dat er goed geacteerd wordt. Met name Maimouna Badjie springt eruit. Dit samen zorgt ervoor dat je geïnteresseerd blijft kijken en dat je ook om de personages geeft. Ze zijn niet zomaar veevoer (om het maar zo te noemen). De laatste 20 minuten gaat de film los en krijgen we een twist die wel of niet goed zal vallen. Bij mij viel deze goed. Ik vond het origineel gevonden.

Ook sterk is dat de makers niet overal antwoord op geven. Je blijft met vragen zitten, maar er worden genoeg lijntjes uitgeworpen tijdens de film om hier zelf wat van te maken.

Ook de stad Antwerpen is eigenlijk een personage op zich. De sfeer is dus ook prima.

Ja, ik vond het een sterk debuut! Ik hoop dat we nog meer gaan horen van Jordi Ostir en Thomas vanBrabant.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ach, proberen ze nou in Belgie ook nog een found footage film te maken? Wat ik in de trailer zie is nou niet bepaald iets om warm voor te lopen. Hebben we dit al niet veel vaker gezien en dan nog beter ook? Maar goed, er zal toch wel een publiek voor zijn verwacht ik. Mij lijkt het in ieder geval niet heel veel.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Obscure "found footage"-film gemaakt in België. Ik vond hem beter dan de moeder der moeders van de "found footage"-film: "The Blair Witch Project". Persoonlijk vond ik dat een tegenvaller. "Duyster" vertelt het verhaal van drie studenten die een documentaire maken over de beul van Antwerpen Johannes Duyster. Acteerprestaties zijn in orde, maar niet van het hoogste niveau, wat natuurlijk ook niet nodig is bij dit afstudeerproject. Aardig gedaan. Ik heb er 81 minuten geboeid naar kunnen kijken. Drie sterren. Gekeken vanaf Blu Ray.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Best leuk opgezet, en prima te genieten totdat ze het kraakpand uitrennen en plotseling in een andere wereld zijn waar ze het huisje van Johan Duyster ingelokt worden. Dat is allemaal veel te visueel zonder te overtuigen. Als het wat meer gebleven was bij dreiging en ongrijpbare incidenten dan was het wat mij betreft een stuk geslaagder.
Maar toch zeker niet slecht.

avatar van Fisico

Fisico

Een documentary found footage horror in Antwerpen. Me volstrekt onbekend. Ik vraag me ook steeds af wat het doel is om dergelijke films te maken zonder release en waarbij amper een handvol mensen de film zien of zullen gezien hebben.

Badjie vind ik steeds een frisse verschijning op televisie, maar haar acteerwerk hier is belabberd, tenzij ze het onzekere studentje moest spelen, dat kan ook. Een film die op zich weinig voorstelt over een schoolopdracht naar de duistere geschiedenis van Antwerpen begin 17e eeuw.

Het plot is maar loom waarbij het verleden en heden elkaar zouden raken. Naar het einde toe een Bokrijk gevoel, voor de Nederlanders onder ons, dat is een openluchtmuseum in Belgisch Limburg over oude ambachten en het leven van de plattelandsmens in de voorbije 200 jaar, in de zomer dan ook vaak met echte figuranten en dieren.