• 9.374.183 stemmen

Otona ni Narenakatta (2021)

Drama / Romantiek | 124 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Alternatieve titels: We Couldn't Become Adults / We Couldn't All Grow Up / Bokutachi wa Minna Otona ni Narenakatta / ボクたちはみんな大人になれなかった

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Yoshihiro Mori en Hayato Kawai

Met onder meer: Mirai Moriyama, Sairi Ito en Masahiro Higashide

Gesproken taal: Japans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Otona ni Narenakatta

Makoto Sato is 46 jaar oud en is niet de romanschijver geworden waarvan hij vroeger droomde. Momenteel werkt hij in de omroepsector. Uit een vrienschapsverzoek op sociale media van Kaori Kato, zijn vriendin in de jaren 90, blijkt dat hij nog steeds niet over haar heen is. Herinneringen over deze periode komen naar boven, toen het leven nog helderder leek.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Makoto Satō

Kaori Kato

Kenta Sekiguchi

Toshihiko Nanase

Megumi Ishida

Hideaki Miyoshi

Keiichiro Sanai

Fijn.

Leuk om eens een wat ander hoofdpersonage te zien, meestal draaien Japanese dramas toch rond ofwel oudere mensen, ofwel schoolgaande jeugd. Een 40er die terugblikt op z'n leven totdusver zie je niet zo vaak. Ook fijn dat Mori er wat extraatjes aan weet toe te voegen.

Zo ziet het er allemaal piekfijn uit. Van de sfeervolle locaties, tot de mooie belichting en het zuivere camerawerk. De soundtrack is ook net wat moderner en het acteerwerk van erg hoog niveau. De antichronologische vertelling is de kers op de taart. Ondertussen niet zo héél origineel meer, maar binnen een puur drama werkt het toch net wat anders.

Hoorde dan nogal wat mensen dat deze film er best inhakte, persoonlijk kon ik me wel vinden in het hoofdpersonage, al kijk is misschien wat positiever op m'n verleden terug. In ieder geval wel wat herkenbare momenten, maar ik ben dan ondertussen ook al de 40 gepasseerd.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Prima filmpje, al vind ik de losse momenten mooier dan het overkoepelende geheel. Juist richting het einde, als de relatie met Kaori centraal staat vind ik de film wat zwakker. Maar verder een fijn tempo, visueel aantrekkelijk met vooral erg mooie en soms prettige belichting en een fijne score eronder. Ook erg sterk geacteerd. De manier van vertellen heeft soms een meerwaarde maar soms juist niet. Dan zit je net lekker weer in een scène en gaat de film weer een jaar terug en moet je opnieuw beginnen. De film wordt mede daardoor vooral een film van momenten voor mij (en die zijn er genoeg), niet van een film die me volledig grijpt. Het is ook geen film van terugkijken voor mij omdat de veertiger nauwelijks in beeld komt zelf. Hoewel het slot met hem dan wel mooi is. 3,5*.

avatar van Ste*

Ste*

• 2071 berichten

Ik had deze film eigenlijk (nog) beter willen of moeten vinden dan ik hem vind. Qua thema en stijl ligt hij helemaal in mijn straatje, maar met name met de eerste helft had ik nogal moeite. Het blijft allemaal erg fragmentarisch zonder dat het echt veel betekenis heeft. Je zit te lang te kijken naar personen en scènes waarvan je niet echt weet wat het allemaal te betekenen heeft. Ik had ook niet het idee dat het achteruit gaan in de tijd voor mij nu zoveel toevoegde, en of het beter was dan een normaal chronologisch verhaal. Het zorgt er vooral voor dat de film in het begin wat aan de saaie en vage kant is. Wellicht dat een herkijk dat oplost.

Wel is de film echt prachtig om te zien. Ik weet niet of het exemplarisch is voor de moderne Japanse film (want Japanse animatiefilms hebben het ook vaak), een bepaalde esthetiek waarmee (vooral) de stad wordt getoond. En dat kunnen ook kleine donkere steegjes zijn of zelfs een klein kantoor of woning. Het maakt niet zoveel uit wat het decor is, eigenlijk is alles gewoon op een bepaalde manier een lust voor het oog. En zeker het laatste stuk in de verlaten stad is echt een fantastisch mooi stuk in de film.

Het is dat ik daar van kon genieten, want zoals gezegd kon ik wat minder met de inhoud, hoe graag ik dat eigenlijk ook zou willen. In theorie is het een mooi en ook herkenbaar gegeven, iemand van inmiddels middelbare leeftijd die terugkijkt op vervlogen tijden en personen. Toch vond ik dat er op een bepaalde manier niet helemaal uitkomen, het heeft mij in ieder geval niet voldoende geraakt terwijl het zeker wel die potentie zou moeten hebben.

Gevoelsmatig wil ik toch 4* geven, maar dat is meer voor het esthetische dan voor de inhoud en ook omdat ik hem denk ik toch nog eens wil zien.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ste* schreef:

Dit, mede. Een van m'n favoriete films (top 10, Japanse film maar van een Taiwanees overigens) weet die stad helemaal geweldig te treffen.

avatar van mezzanine

mezzanine

Teleurstellend. Kan mij erg goed vinden in recensie van ste*, met dat verschil dat het voor mij hierdoor geen voldoende waard is. Raakte mij helaas nergens, vond keuze om verhaal in omgekeerde volgorde te vertellen hier erg slecht uitpakken. Ziet er mooi uit, maar ook dat hebben we in Aziatische films wel beter gezien.

avatar van Fisico

Fisico

Ook niet geheel overtuigd van de film die erg fragmentarisch aanvoelt door steeds korte scènes te beslaan van een bepaalde periode in het leven van Makoto. Telkens gaat de film terug in de tijd. Er is vervolgens niet altijd een rechtstreeks verband tussen de verschillende episodes. Soms hangen de fragmenten los van elkaar waardoor het moeilijk wordt een coherent verhaal te ontdekken.

Omdat ik er qua verhaal weinig mee kon, heb ik me maar gefocust op de cinematografie en de beelden. Die was prima. Fijn zo om wel die Japanse omgeving en cultuur te ontdekken. Het zijn vaak kleine dingen die het hem dan doen. De kleine oplopende steegjes, de compacte woningen, de omgang met elkaar... Kan ik ook best van genieten.