• 9.373.537 stemmen

Oorsprong: Estland

Geregisseerd door: Ksenia Okhapkina

Gesproken taal: Russisch

Plot Come Back Free

Officieel mag de oorlog met Rusland dan voorbij zijn, op diverse plekken in Tsjetsjenië duurt de strijd nog voort en leven de bewoners in de schaduw van het geweld. Om te overleven moet je altijd klaar zijn om te vechten, is de levenshouding van velen. De Russische regisseur Ksenia Okhapkina toont de weerslag van de oorlog in een dorp in de Tsjetsjeense bergen, waar het kerkhof voortdurend herinnert aan de verliezen die de gemeenschap lijdt. De doodgravers hebben het altijd druk; er zijn veel graven en begrafenissen. De vele rouwende vrouwen die mannen en zonen hebben verloren aan de oorlog, trotseren de wanhoop door hun verdriet en hun zorgen weg te dansen en te zingen.

avatar van John Milton

John Milton

IDFA - 'Je wordt niet als terrorist geboren'

Ik heb me tijdens mijn studie geschiedenis slechts één enkele keer out of my depth gevoeld, alsof ik de benodigde keuzevakken per ongeluk had overgeslagen. Dat was bij mijn vak over de recente geschiedenis van de Kaukasus. Dat overslaan was niet het geval (er was geen vereiste), maar kennelijk werd ervan uitgegaan dat je als student al het een en ander wist. Ik was te laat met inschrijven, en alles zat vol dus ik kwam hier. En auw, auw pappa deed dat pijn.

Tussen studenten die alles wisten over de Tsjetsjeense Oorlogen, Basajev, Osseten en de islamitische Ingoesjeten, aanslagen, gijzelingen en weet ik veel wat nog meer. Er kwamen (deel)republieken voorbij waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Een slechte zaak, want het bleek wel degelijk interessante materie. Helaas bleef het niet genoeg hangen want ik moest me nu andermaal informeren over de historisch moeizame relatie tussen Rusland en Tsjetsjenië, en Ramzan Kadyrov die er de scepter zwaait.

Even los van wat je als volk overkomen is, wordt het met zo iemand aan het roer niet snel beter. Het artikel is willekeurig, het een is nog erger dan de ander.