• 9.376.732 stemmen

Billie Eilish: The World's a Little Blurry (2021)

Documentaire / Muziek | 140 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Geregisseerd door: R.J. Cutler

Met onder meer: Billie Eilish

Plot Billie Eilish: The World's a Little Blurry

Deze documentaire laat zien hoe de singer-songwriter Billie Eilish op jonge leeftijd een wereldwijde superster werd. Het biedt een intieme blik op de bijzondere reis van deze tiener, terwijl ze probeert zich staande te houden op het podium en thuis. Rondom haar tours is ze bezig met het schrijven en opnemen van het debuutalbum 'When we all fall asleep, where do we go', in de slaapkamer van haar broer Finneas, die co-auteur en producer is.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Als je niet van de muziek houdt, kan je er beter niet aan beginnen, want de eigenzinnige tracks van Billie Eilish dragen deze docu. Bijna haar hele discografie (die uiteraard nog beperkt is) komt voorbij in The world's a little blurry, inclusief een paar songs die nooit op plaat verschenen. De audiokwaliteit is goed, vooral slaagt men erin om bij de live opnames de stem van Billie tot z'n recht te laten komen, wat geen sinecure is gezien haar lowkey zangstijl en het meeschreeuwende publiek. Mooie filmregistratie ook van de concerten, waarin het vooral persoonlijk wordt gehouden. Verder een paar heel interessante fragmenten van achter de schermen, zeker als je haar werk kent. Voorbeeldje is dat je het moment te zien krijgt waarop bad guy wordt geconcipieerd. Er zitten ook zeker 2 of 3 ruwe muziekfragmenten in die (nog) nooit gepubliceerd zijn. Het onder grote tijdsdruk in de tourneebus inzingen van de Bondsong was eveneens top om te zien.

Naast de muziek is het de persoonlijkheid van Billie Eilish die de 2 uur 20 voorbij doet vliegen. Niet voor de haters natuurlijk, maar wel voor mij. Ze krijgt zowat een stuip als haar moeder en Finneas erover beginnen dat ze toch ook vooral een toegankelijk nummer op het album moet zetten, haha. De lange Coachella-sequentie halverwege is een van de sterkste momenten van de film, omdat daar bijna alles samen komt: het muzikale talent, hoe veeleisend ze is voor zichzelf, tegen de achtergrond van een voortmodderende slechte relatie met een soort catharsis bij de ontmoeting met Justin Bieber. Dit alles eindigt in een beeldmontage van Billie alleen in de bus terwijl er een instrumentale versie klinkt van xanny, heel fraai. Verder gewoon voor de fans of neutrale muziekliefhebber een film om 's avonds op te zetten, waarbij een goede geluidstransmissie (evt. met koptelefoon) wel een voorwaarde is. Disclaimer: ik ben superfan.

avatar van scorsese

Goeie documentaire over singer-songwriter Billie Eilish die op jonge leeftijd doorbreekt in de muziekscene. Vooral boeiend omdat je hier een superster in de maak ziet met alles wat daarbij komt kijken. Ook het creatieve proces van zus en broer in de slaapkamer is mooi om te zien. Verder een paar momenten die oprecht overkomen (ook als de ouders aan het woord zijn). Wel wat aan de lange kant, maar voor de fans is er genoeg beeldmateriaal. Met gemak 3.5 sterren.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Dit was allemaal net iets te chaotisch naar mijn smaak. Je vliegt heen en weer van moment naar moment en van locatie naar locatie. Op zich best een aardige fly on the wall-manier van documentaire maken, maar zelf hou ik dan van toch iets meer structuur, zeker omdat ruim 2 uur natuurlijk behoorlijk lang is. Je leert gaandeweg op zich wel iets over Billie en het gezin waar ze uitkomt, en hoe samen met haar broer Finneas haar muziek tot stand komt – in de inmiddels bekende slaapkamer. Daar had ik wel iets meer van willen zien want dat zijn wel de meer interessante stukken, zeker als je haar muziek kent en goed vindt.

Verder op zich wel een interessant portret van een van de succesvolste (maar toch erg worstelende) Gen Z’ers van dit moment.

avatar van Macmanus

Macmanus

Voor de fans.

Wellicht wat dom van mij om op iets anders te hopen. Toch kreeg ik hier en daar mee dat deze docu echt goed was. Dat is helaas niet zo, voor de fans is het waarschijnlijk wel leuk maar het is een streng geregisseerde docu over hoe zij zichzelf wil presenteren aan het publiek. Het valt net iets teveel op dat de makers haar normaal willen houden. Op haar 2 bij 2 kamertje met haar broer maakt ze muziek. Ze wil alleen een mooie auto meer hoeft ze niet. Ze is een normale meid met een normale familie en ze heeft kennelijk heel veel talent. Nou dat valt allemaal wel mee. De broer lijkt mij sowieso het talentvolste van de twee. Maar het is vooral allemaal Amerikaans nep wat we 2 uur en 20 min! voorgeschoteld krijgen.

Slimme marketing dat wel maar het was leuker geweest als de makers enige afstand hadden van hun onderwerp.

1.5 sterren.

avatar van mrklm

mrklm

Na 72 minuten is er een korte ‘intermission’ en tot die tijd is dit een fascinerende documentaire over de pas 17-jarige megaster Billie Eilish O’Connell die samen met haar broer Finneas in een jaar tijd de muzikale wereld veroverde en bezig is met een loodzware wereldtour. Haar status is vergelijkbaar met die van Katy Perry en jeugdidool Justin Bieber (die ze allebei persoonlijk ontmoet) tien jaar geleden, maar vooral op het gebied van de muziek kan het contrast niet groter zijn. Eilish blijkt een kwetsbare persoon te zijn die desondanks uitstekend haar valkuil weet te benoemen: ze wil het anderen naar de zin maken, ook al gaat dat ten koste van haarzelf. Dat lijkt haar flink op te breken en met name haar moeder lijkt nauwelijks oog te hebben voor de behoeftes van haar dochter en verzuimt Billie tegen haarzelf in bescherming te nemen. Gefilmd zonder opsmuk is dit een prima persoonlijk portret over de voors en tegens van roem op jonge leeftijd, maar het gedeelte na de ‘intermission’ voegt niets nieuws toe aan het voorgaande en doet afbreuk aan het geheel.