• 9.374.469 stemmen

Curse of the Blind Dead (2020)

Horror | 87 minuten

Genre: Horror

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Raffaele Picchio

Met onder meer: Aaron Stielstra, Alice Zanini en Francesca Pellegrini

Plot Curse of the Blind Dead

In de veertiende eeuw wordt een groep Tempeliers en Satan-aanbidders, gevangen genomen tijdens een ritueel en op brute wijze vermoord door de lokale bevolking. Vlak voor de executie zweren de ridders dat ze uit hun graven terug zullen keren om in het dorp en het nabijgelegen bos rond te komen dolen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van joolstein

joolstein

De Spaanse filmserie uit de jaren '70 van Amando de Ossorio over de blinde verdoemde Tempeliers, zijn een opvallende verschijning binnen de horror. Tot Ossorio in 2001 stierf, heeft hij vier delen in de franchise gemaakt. Nu in 2020 probeert de Italiaanse regisseur Raffaele Picchio deze filmreeks opnieuw op te starten. Hoewel ik niet zeker weet hoe officieel dit een opvolger mag heten?

Maar goed de film volgt nog steeds weel veel van de regels die de films uit de jaren 70 hadden. De bekende opening; Tempeliers voeren een ritueel uit dat wordt onderbroken door enkele pissige dorpelingen. Ze worden gevangen genomen, verblind en op de brandstapel verbrand. Maar niet voordat ze wraak hebben gezworen. Waarna ze uiteraard ook terugkomen uit de dood, gek genoeg ditmaal pas na de Armageddon van Wereldoorlog 3.

Wat als eerste opvalt is dat de Tempeliers zelf er heel anders uitzien, en de nieuwe look is geen erg goede verbetering. Hun griezelige slow-motion-loopje was daardoor een stuk minder eng. Ik mistte de slow-mo doom die van ze uitgaat! Het zijn nu niet meer dan grote domme monsters die overal grommen en stampen. Ook de skeletpaarden die ze berijden werd hier teruggebracht tot een paar seconden. Wat eigenlijk in dit geval misschien nog enigszins positief was! Het zag er niet goed uit! Maar het ergste van alles de film bevat maar weinig tot geen sfeer.

In plaats daarvan krijg je veel bloed, gewikkeld rond een vrij eenvoudig plot. Wat rondrennen in een bos of het verblijf van de sekte, Dat verblijf leek op een kelder of ondergrondse opslagruimte. Dat het zich afspeelt na de apocalyps, speelt helemaal geen rol in de film! Maar eerlijk is eerlijk de speciale effecten die er waren, zagen er voor een low-budget film best goed uit. Veelal wel in CGI werden Kelen doorgesneden, ingewanden en zelfs een ruggengraat uitgerukt enz. Er was een scène die zelfs een best eng effect had, als de vader zijn eigen duim moest afsnijden Helaas is dat niet te zeggen van het geluid dat belemmerde soms wat de personages zeiden!

Ik snap het, het is minstens 45 jaar geleden sinds de laatste film en je wilt toch iets anders maken, iets meer van deze tijd! Maar om je film dan te laten lijken op een soort luie versie van 'The Walking Dead' in de wereld van Amando de Ossorio's Blind Dead-serie? Kortom deze Italiaanse poging om de Spaanse klassieker nieuw leven in te blazen is uiteindelijk niet echt geslaagd! Als goedbedoelde fan-film krijg het nog enige credit want het ziet er soms aardig uit en er is duidelijk plezier, maar als volwaardig en goed deel in de Blind Dead-serie? Nee dan staan de oudere films nog steeds op eenzame hoogte!