• 9.371.710 stemmen

Het Dagboek van Anne Frank (1985)

Drama / Oorlog | 140 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jeroen Krabbé en Hank Onrust

Met onder meer: Jip Wijngaarden, Jeroen Krabbé en Truus te Selle

Plot Het Dagboek van Anne Frank

Amsterdam, juni 1945. de Joodse Otto Frank betreedt het huis aan de Prinsengracht, waar hij van 1942 tot 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat met zijn gezin. Op zolder vindt hij het dagboek van zijn dochter Anne en tijdens het lezen kijkt hij terug op hun leven in die tijd, gezien door de ogen van Anne.

avatar van Quido

Quido

Dit is toch een theaterregistratie?

avatar van Mug

Mug

Nah, zonder publiek. Speciaal gemaakt voor tv. Het is maar hoe je het interpreteert. Toevoeging is eerder dubieus door de verkeerde poster....

Scherp!

Alsnog still genomen.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Verplichte kost als Nederlander en oorlogsgekkie. Het Dagboek Van Anne Frank, niet alleen iconisch binnen Nederland maar tevens als locatie en naam, iets dat grensoverschrijdende is. Maar of deze lichtelijk oudbolig, toneelstukachtige productie de naam eer aan doet vraag ik me af. Daar komt bij dat langzaam de herinnering terug kwam dat ik dit al eens gezien had, en zelfs toen als tiener, of jonger, me verbaasde over de onvolwassenheid van sommige mensen, de terugkerende kift en het ontbreken van realisme en wat er op het spel staat.

Uiteraard past de kleine toneelstuk achtige setting wel. Dat was de realiteit uiteraard, zeven mensen een dergelijke lange periode op elkaars lip in een dermate kleine omgeving met de geluidsrestricties daar bovenop. Het zal niet altijd een pretje geweest zijn, er zal irritatie geweest zijn, maar toch ook opvallend de redelijkheid van Frank die duidelijke en logische regels heeft. Geen speld tussen te krijgen, realistisch en de omstandigheden zoals ze zijn. Toch kennelijk geen mens zonder ruzie, jaloezie en verwijten. Ergste bron van irritatie deze film toch wel Anne zelf die natuurlijk tegen de muren opstuitert van energie en gebondenheid door de situatie. Iets dat begrijpelijk is toch straalt daar ook veel onredelijkheid uit, is ze wel ongelooflijk druk, iets dat wel tot problemen moet leiden en vind ik haar persoonlijk wel heel wijs en brutaal voor die tijd en voor een 13-jarige. In het boek komt ze zo helemaal niet over en dit zal een interpretatie van de regisseur/scenarist zijn. In ieder geval iets dat mij niet bevalt

Vervolgens haak ik toch wel heel erg af op dat constante gerel en ruzie om niets. Het is debet aan de situatie, en ik heb zoiets nooit meegemaakt, maar ik als iemand die de naam heeft niet de gemakkelijkste te zijn, bot eerlijk kan zijn en niet altijd het zonnetje in huis, kan me niet voorstellen dat mensen zich zo achterlijk gaan gedragen als het alternatief is afgevoerd worden naar een concentratiekamp. Snap je dan niet wat er op het spel staat? Tuurlijk is er spanning, maar dan dat pathetische gedoe over een bondmantel of die snuiter die er later bij komt en zo'n air heeft van ik wil rust om me heen en alleen zijn... de tolerantie, redelijkheid en inlevingsvermogen is soms ver te zoeken en zoals al eerder gezegd lijkt het inzicht qua alternatief ver te zoeken.

Desalniettemin is Het Dagboek Van Anne Frank een aardig gemaakt geheel en doet de spanning naar het einde, de inval en het lege vertrek veel goeds. Ik vraag me echter wel af hoe een remake met frissere blik uit zou pakken.