• 9.372.674 stemmen

Alternatieve titel: The Grateful Dead Movie

Geregisseerd door: Jerry Garcia en Leon Gast

Met onder meer: Jerry Garcia, Bob Weir en Mickey Hart

Plot The Grateful Dead

"There is nothing like a Grateful Dead concert"

In oktober 1974 stopten de The Grateful Dead (tijdelijk) met concerten geven. Van 16 tot en met 20 oktober gaven ze 5 concerten die ze "The Last One" noemden. In The Grateful Dead Movie zien we hoe de bandleden en het publiek met die stop omgingen. Concertbeelden worden afgewisseld met interviews en een geanimeerde openingsscène die speciaal voor deze documentaire werd ontwikkeld door Gary Gutierrez.

avatar van Metalfist

Metalfist

There is nothing like a Grateful Dead concert

Bovenstaande quote is iets dat je wel regelmatig hoort wanneer je wat opzoekt over de live performances van de Grateful Dead. Er valt absoluut iets voor te zeggen aangezien de Dead inderdaad iets unieks hebben dat ik zelf nog nooit in een andere band heb ontdekt (vooral ook vanwege het feit dat hun setlist nagenoeg nooit hetzelfde is, als fan is dat altijd een leuke verrassing) en blijkbaar wilden Jerry Garcia en zijn kompanen zo'n concert eens opnemen om aan te geven dat er inderdaad niets is zoals een Grateful Dead concert.

Anno 1974 was Garcia het touren wat beu geraakt en de band ging voor onbepaalde duur on a break. Ze wilden echter stoppen met een knaller en besloten om nog 5 concerten te geven in Winterland (dezelfde locatie waar een aantal jaar later The Band met The Last Waltz (1978) hun laatste concert zou geven) in San Francisco. In 1977 (toen de band al terug samen was) werd dan The Grateful Dead Movie gemaakt: een soort van compilatiefilm van de 5 concerten die werd aangevuld met interviews en zelfs met een geanimeerde opening sequence. Die hersenspinsels van Gary Gutierrez rond de avonturen van Uncle Sam zetten in ieder geval meteen de juiste (psychedelische) toon - lijkt wel wat weg te hebben van het werk van Terry Gilliam ten tijde van zijn Monty Python periode trouwens - en daarna is het genieten van wat de Dead op het scherm brengen. Het is alleen jammer dat dit uiteindelijk vlees noch vis is geworden.

Een volwaardig concert kun je dit niet noemen, daarvoor zijn er simpelweg teveel onderbrekingen die je uit de concertflow halen. Zo wordt het beeld van Truckin' onderbroken door een sfeerbeeld van hoe de concertzaal wordt opgebouwd, wat op zich nog een leuk effect gaf, maar wordt om een onduidelijke reden de aanzet van St. Stephen opeens afgewisseld met een studioversie van Ripple? Geen idee wat ze hier net voor ogen hadden, maar dan zie ik ofwel liever een volwaardige documentaire ofwel een volwaardige liveshow. Misschien ligt het aan de montage maar de eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat dit niet één van mijn favoriete Dead concerten is. Misschien dat ze als volledig aparte concert beter tot hun recht komen, maar je mist hier echt wel gewoon de flow die je bijvoorbeeld in de vorige Shakedown Stream (Truckin' Up to Buffalo) wel hebt.

Want de liefhebbers die dit graag willen zien: de documentaire staat nog online tot (ik vermoed) vrijdag wegens Shakedown Stream. Een actie van de band naar aanleiding van de coronapandemie waarin ze elke week iets uit de vault op Youtube zwieren. Hier is de combinatie van animatie, documentaire en live optredens is niet altijd even goed gelukt maar wat Gutierrez toont is erg fijn, er zitten een aantal geweldige performances tussen (sowieso erg grote fan van Keith en Donna Godchaux) en de bandleden horen praten is ook gewoon erg tof. Zo van die anekdotes zoals Garcia die ooit bassist Phil Lesh van de trap duwde omdat hij knetterstoned was..

Kleine 3.5*