• 9.371.629 stemmen

Boys from County Hell (2020)

Horror / Komedie | 88 minuten

Genre: Horror / Komedie

Oorsprong: Ierland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Chris Baugh

Met onder meer: Jack Rowan, Nigel O'Neill en Louisa Harland

Plot Boys from County Hell

"Hard work never killed anyone... until now."

De inwoners van het Ierse Six Mile Hill jagen elkaar al decennialang de stuipen op het lijf door middel van het vertellen van urban legends. Centraal hierin is een oeroude demon die op bloed uit is en zich schuilhoudt onder het grondgebied. Wanneer een team, geleid door een man en diens zoon, aan een pijpleiding begint te werken, maakt het de kwelgeest onbedoeld wakker.

Eugene Moffat

Pauline Bogue

Big Gabriel

avatar van mikey

mikey

Heeft niemand deze gezien? Ben wel benieuwd ook omdat zijn debuut sterk was.

avatar van GordonShumway

GordonShumway

De kombinatie van horror en komedie moet je wel kunnen waarderen, anders deze film skippen.

Ik heb zeer regelmatig in een deuk gelegen, terwijl er bij de meekijkende-partner nog geen glimlach van af kon...

avatar van joolstein

joolstein

"If Abhartach binges all night, the whole town's gonna be dead as fuck"

Iedereen die bekend is met de verhalen van Bram Stoker's Dracula kent ook de bewering dat hij zal gebaseerd zijn op de persoon van Vlad III, de Spietser. Echter is het veel waarschijnlijker dat veel van de inspiratie werd ontleend aan het oude Iers volksverhaal van Abhartach. En dat alleen de bijnaam van deze Vlad, oftewel Dracula werd gebruikt.

Hoe het precies zit, is niet zo belangrijk maar het vormt wel de basis voor deze film. Dus als voor een pijpleiding een steenhoop, wat volgens de lokale bevolking het graf van Abhartach is, plaats moet maken, beginnen de problemen. Doordat je te maken heb met een andere vampiermythologie,, betekent dat ook dat veel van de standaardregels om ze te doden niet van toepassing zijn. Verhalend, zitten er ook wel elementen in die een beetje voor de hand liggen.

Het zit ook vol liefde voor het horrorgenre! An American Werewolf in London of in de kroeg wordt Dokken’s Dream Warriors het nummer uit Nightmare on Elm Street 3 gespeeld. En de hele film bezit een heerlijk soort off-key humor. Enige spanning weet de film voort te brengen door de legende (lange tijd) uit beeld laten te houden. Maar als je hem dan uiteindelijk krijg te zien, is het een bloedige, lelijke vampier en stelde hij zeker niet teleur!

Ja deze film was een verrassing, een leuke ervaring en een creatieve kijk op een 'oud' monster.

avatar van Shadowed

Shadowed

Mwa.

Horrorfilm met een Ierse achtergrond waar ik nog niet veel voorbeelden van heb mogen aanschouwen. Deze film zet in ieder geval alvast een indruk neer, al is dat geen blijvende. Zette de film vooral op omdat ik hem in de lijsten terugzag, maar ik was toch wel wat teleurgesteld. Niettemin pakt de film direct met de opening.

Het acteerwerk is zoals ik had verwacht prima te doen. Het zijn steeds deze kleinere, maar professionele producties die de betere namen uitkiezen voor hun films. Toch kan ik niet zeggen dat ik iemand herkende, dus dat maakt mij duidelijk dat Engeland en Ierland genoeg jong talent verborgen houdt. Wellicht dat Nederland er wat van kan leren.

De eerste helft is vlot omdat het mysterieuze aspect er nog inzit. De opening zet direct de toon voor wat komen gaat en de meer dan aardige acteurs zetten de toon voort. Het duurt lang voordat de film zijn boekje opentrekt over wat er gaande is en die opbouw heeft Baugh aardig onder de controle. Jammer genoeg heeft hij dat niet over de onthulling.

Eenmaal de film van mysterie echt overspringt naar horror verliest het zichzelf een beetje. Het gebrek aan creativiteit en invulling op dat vlak zorgen voor een film die toch best saai te noemen is, terwijl de eerste helft juist vermakelijk te noemen was. Het is niet te traag, actie in overvloed, en toch weet het niet bepaald te boeien. Waarschijnlijk omdat ze voor een uitgemolken concept kiezen, ondanks de soms aardige toevoegingen. Hierdoor komt deze film uiteindelijk niet verder dan middelmaatwerk, en dat blijft jammer. Niet slecht, maar ook niet geweldig.

avatar van Phantasm

Phantasm

Ik was er niet kapot van, je moet het leuk vinden.

Vond het leuk, maar je mag het niet niet leuk vinden.

avatar van Boeikens

Boeikens

Vampierfilmpje met een twist.

Heeft een nogal lange aanloop maar komt uiteindelijk wel los als het vampierverhaal zich opent.

Loopt redelijk vlot, heeft een goede dosis humor en kent hier en daar wat lichte gore.

Toch is het geheel eerder een middenmoot als het op boeiend aankomt en nergens echt spannend.

avatar van Woland

Woland

Best vermakelijke Ierse variant op de Dracula-legende. Het blijkt zelden een goed idee om een oud monument zomaar te slopen (of er een hotel of huis op te bouwen, zie menig andere horrorfilm), en dat blijkt ook nu weer. Hier ontwaakt de Abhartach, een soort van vampier waar (in ieder geval volgens de film) Abraham Stoker de mosterd voor Dracula vandaan heeft gehaald. Het duurt even voor de film een beetje losgaat, en laten we eerlijk zijn, ondanks dat de Abhartach zich wel een beetje anders gedraagt en op een andere manier dood moet dan de welbekende dracula, is het wel een wat voorspelbaar verloop. Mensen sluiten zich op, sommigen worden gebeten en veranderen zelf in vampieren met de moeilijkheden die dit met zich meebrengt, het is toch wat moeilijker vampieren vermoorden als het je moeder of je beste vriend is. Niet heel verrassend of eng, maar toch uiteindelijk prima mee vermaakt, dus ik rond 'm naar boven af.