• 9.371.614 stemmen

Stop Filming Us (2020)

Documentaire | 95 minuten / 54 minuten (ingekorte tv-versie) / 75 minuten ("Stop Filming Us but Listen")

Genre: Documentaire

Speelduur: 95 minuten / 54 minuten (ingekorte tv-versie) / 75 minuten ("Stop Filming Us but Listen")

Alternatieve titel: Stop Filming Us but Listen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Joris Postema

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Frans

Plot Stop Filming Us

De Nederlandse filmmaker Joris Postema gaat terug naar de stad Goma in de Democratische Republiek Congo, waar hij tien jaar eerder een documentaire maakte voor een westerse ngo. Destijds voelde het als de gevaarlijkste plek op aarde. En als hij de westerse media moet geloven, is leven in de DRC nog steeds als leven in de hel. Postema volgt drie jonge Congolese fotografen en filmmakers die allemaal hun eigen realiteit willen vastleggen van de DRC en zijn inwoners. Ondertussen worstelt Postema zelf met de vraag of hij – als westerse filmmaker – wel een eerlijk beeld kan schetsen.

Vanaf 2 april in de bioscoop (Doxy Films)

EDIT: bioscooprelease is komen te vervallen, de film komt nu uit op Picl

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Een 'simpele' film (documentaire) maken is daar al een heet hangijzer en vooral door een blanke.

Ze zijn zo ontzettend bang voor vooroordelen, nu heeft dit ook te maken met veel te weinig of totaal geen goede scholing. Deze bevolking heeft nog een hele lange weg te gaan...

Er hing ook een vervelende broeierige sfeer ik zou daar absoluut geen film gaan maken misschien over 50 jaar.

avatar van De filosoof

De filosoof

Prima meta-documentaire over het maken van een Westerse documentaire over Afrika die Afrikanen laat vertellen hoe en waarom zo’n documentaire neokoloniale keuzes maakt in bv. het willen laten zien van lijden en welke Westerse blik de Afrikaan tot een afhankelijk object reduceert, maar ook hoe de Afrikanen zelf ook met een gekolonialiseerde blik kijken (‘we moeten eerst onszelf dekolonialiseren’). De documentaire gaat niet erg diep maar bewerkstelligt wel z’n doel, dat is bewustwording bij de kijker.