• 9.374.764 stemmen

Wat Doen We met de Liefde? (1957)

Komedie / Romantiek | 85 minuten

Genre: Komedie / Romantiek

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Jef Bruyninckx

Met onder meer: Anny Andersen, Wies Andersen en Nora Aurousseau

Gesproken taal: Nederlands

Plot Wat Doen We met de Liefde?

Een groepje levenslustige muzikanten krijgen een contract om te spelen op een passagiersschip voor een kruisvaart langs de havens van de Middellandse Zee. Hun contract zegt dat zij een zangeres moeten hebben. Zij gaan op zoek en de gevonden zangeres blijkt een goede kennis te zijn van één van de muzikanten, maar dat moet een groot geheim blijven. Al de anderen worden smoorverliefd op haar.

avatar van Movsin

Movsin

Ik wist niet eens van het bestaan ervan, maar Robbe De Hert's "Hollywood aan de Schelde" maakte me er attent op.

Het gaat natuurlijk over die Vlaamse filmpjes uit de jaren 50, duidelijk met overwegend Antwerpse roots, en met enig doel volks vermaak en verstrooiing te brengen.

"Wat Doen We met de liefde" van Jefke Bruyninckx is er zo ééntje, en naar ik vermoed niet het minst succesvolle. De aanwezigheid van Anny Andersen, die later een internationale zangcarrière uitbouwde, zal daar niet vreemd aan geweest zijn.

Grappig is het wel naast de onvermijdelijk Charles Janssens er ook de gebroeders Casiers in terug te vinden, als sultans dan nog, en Romain Deconinck als scheepskok en Dora Van Der Groen als entertainende verpleegster.

Een muzikale komedie - het liedje met dezelfde titel herinnerde ik me nog wel - die spijtig genoeg een dwaze screwball naar het einde toe bevat, anders had ik er, in een royale bui, een 3,5 aan gegeven.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2072 stemmen

Eentje uit lang vervlogen tijden. Heel wat grote namen doen eraan mee waaronder de immer sympathieke Charles Janssens. Verder ook het debuut van Wies Andersen. En vermeldenswaard zijn nDora Van der Groen, Gents icoon Romain De Coninck en Antwerpse iconen De Woodpeckers. Het is dus een nostalgische trip en wel met de grandeur van een cruise die vanuit wereldhaven Antwerpen vertrekt. De humor is soms leuk maar even vaak oubollig. Maar dat geeft niet en het hangt ook ergens samen met de tijdsgeest. Het is ook een muzikale film. Aan boord van het cruise schip wordt heel wat show en zang verzorgd. De muziek is in echte jazz /easy listening stijl. De op dat moment nog piepjonge Anni Anderson acteert én zingt (of is het omgekeerd). Het titelnummer van de film zou eigenlijk een evergreen moeten zijn.

Ondanks alle aanwezige talent komt het soms al te theatraal over. Het gaat dan ook over acteurs die gewend zijn om op het podium te staan en niet zozeer voor de camera. Een euvel waaraan wel meer films van toen te lijden hebben.

De film heeft het in die tijd goed gedaan aan de kassa. De casting heeft het daarbij slim gespeeld door populaire acteurs uit de centrumsteden in te zetten wat zeker heeft bijgedragen aan landelijke populariteit.