• 9.373.692 stemmen

24x36: A Movie about Movie Posters (2016)

Documentaire | 82 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Twenty-Four by Thirty-Six / Twenty-Four by Thirty-Six: A Film about Film Poster Art

Oorsprong: Canada / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Kevin Burke

Met onder meer: Paul Ainsworth, Dave Alexander en Sharm Murugiah

Plot 24x36: A Movie about Movie Posters

"A movie about movie posters."

Documentaire over de wereld van de geïllustreerde filmposter. Door middel van interviews met de belangrijkste kunstenaars uit de jaren 70 en 80, maar ook met hedendaagse makers van alternatieve filmposters, wordt getracht antwoord te geven op de vraag waarom de geïllustreerde filmposter langzaam is verdwenen. In het midden van de jaren 2000 begonnen verschillende creatievelingen met het maken van alternatieve filmposters. Deze beweging is inmiddels uitgegroeid tot een industrie van miljoenen dollars.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf

Interessante documentaire over geïllustreerde filmposters.

Leerzaam, vooral de geschiedenis van de filmposter. Er wordt ook ingegaan op de verschillende posterformaten, vandaar ook de titel van de documentaire. En de reden waarom posters vroeger altijd gevouwen werden, omdat ze vaak naar de bioscopen werden meegestuurd in het filmblik.

Er wordt met name stilgestaan bij de posters uit de jaren 60-80. Er is bijzondere aandacht voor het werk van filmposter legendes als Richard Amsel, John Alvin en de excentrieke David Byrd. Die laatste komt ook veelvuldig aan het woord. De ontstaansgeschiedenis van de E.T. poster is ook zeer interessant. De hand van John Alvin's dochter stond model voor de hand op de poster, dus niet de hand van Henry Thomas zoals je zou verwachten.

Ik vind het alleen jammer dat in sneltreinvaart door de filmposter geschiedenis wordt gegaan en dat het een relatief klein gedeelte van de documentaire beslaat.

Het grootste deel van deze documentaire gaat over de Mondo poster beweging. Zeker ook heel interessant, maar naar mijn smaak gaat de documentaire hier net wat te lang over door. Het is een interessante subcultuur, maar het heeft een hoog incrowd-gehalte. De verzamelaars hebben er grote bedragen voor over.

Het is goed dat deze tegenbeweging, als reactie op al die voorspelbare Photoshop posters met floating heads sinds de jaren 90, zo is opgekomen en dat met name indiestudio's hierdoor weer meer voor geïllustreerde posters kiezen.

Het testpanel van een grote studio dat posters beoordeelt is wel hilarisch. Waar hebben ze die nitwits van de straat geplukt.. OMG... 'Die poster is geïllustreerd, dan denk ik dat het om een animatiefilm gaat...!'

Nu ik deze documentaire heb gezien ben ik wel erg blij dat ik deze Mondo poster van Irma Vep in bezit heb. Ik vond dat al een collector's item, maar nu nog meer.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Prima beschrijving van kappeuter hier boven mij - had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Ik vond alleen alle posters zo mooi - en ook de variatie in titels - dat ik daarom graag iets hoger ga zitten qua score.

Aparte titel, vooral omdat het standaard formaat nogal eens verschilt tussen verschillende landen/regios. Ik ben het afgelopen jaar ongezond veel met posters bezig geweest en de 2:3 ratio is typisch iets voor Amerikaanse posters. Aziatische posters zijn doorgaans wat breder, de Franse nog wat extra breder.

Maar lijkt me best interessant verder.