• 9.373.958 stemmen

S Is for Stanley (2015)

Documentaire / Biografie | 78 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Alternatieve titel: S Is for Stanley - 30 Years behind the Wheel with Stanley Kubrick

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Alex Infascelli

Met onder meer: Emilio D'Alessandro en Alex Infascelli

Gesproken taal: Engels en Italiaans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot S Is for Stanley

"The hot-line heartful documentary"

'S Is for Stanley' is het verhaal van Emilio D'Alessandro, de privéchauffeur van Stanley Kubrick. Tijdens deze dertigjarige vriendschap die twee uiteenlopende karakters samenbracht, realiseerde de regisseur vier meesterwerken. 'S Is for Stanley' is een reis binnen een nieuw en ongewoon perspectief door de wereld van de Amerikaanse regisseur, maar gezien door de ogen van de enige persoon die, met uitzondering van zijn naaste familieleden, toegang kreeg tot de filmset, zijn huis en zelfs zijn gedachten.

avatar van dion.ollie

dion.ollie (hoofdredacteur)

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet snap waarom deze intieme vertelling over het leven van één van de beste regisseurs - zoniet de beste regisseur - ter wereld, gezien door de ogen van zijn tot op het bot toegewijde rechterhand en vriend Emilio D'Alessandro, zo'n lage beoordeling krijgt. In mijn optiek kunnen fans van de regisseur, van wie het grote publiek gedurende zijn tijd op aarde maar weinig hoogte kon krijgen, niet dichter bij de persoon Stanley Kubrick komen dan door middel van deze documentaire.

Niet alleen krijgen ze aan de hand van geschreven briefjes aan klusjesman Emilio een goed beeld van zijn geheimzinnige, en dikwijls moeilijk werkbaar genoemde karakter, ook is de onvoorwaardelijke loyaliteit van de Italiaan aan zijn werkgever op zich al een interessant gegeven. Niet zelden grijpt de toewijding van de verteller, die tot aan de dood van de regisseur voor hem klaarstond, en de wederzijdse vriendschap die Kubrick voor hem koesterde, je naar de keel.

Ik zou haast een 5 geven om het gemiddelde wat te drukken, maar uiteraard zal ik dat niet doen. Een mooie 4 (als het geen 4,5 is) verdient deze documentaire wat mij betreft wel.

avatar van DragQueen

DragQueen

Mooi indringend portret omtrent Emilio D'Alessandro, die zo'n 30 jaar fungeerde als de privéchauffeur en veredelde klusjesman van Stanley Kubrick, en bovenal een van de weinige vrienden en vertrouwenspersonen die Kubrick in zijn omgeving duldde. De documentaire laat zien hoe D'Alessandro de legendarische regisseur heeft beleefd en wat voor een opmerkelijke band de twee deelden. Door middel van de vele verhalen die D'Alessandro weet te vertellen en de karrevracht aan relikwieën die hij door de jaren heen heeft verzameld, waaronder de ontelbare door Kubrick geschreven memo's, wordt er een mooi beeld geschetst hiervan. Ik heb geboeid gekeken van begin tot eind. Sowieso is dit naar mijn inziens een aanrader voor iedere fan van Kubrick. 3,5 Ster.