• 9.372.548 stemmen

Buddy Holly: Rave On (2017)

Documentaire | 59 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: George Scott

Met onder meer: Buddy Holly, Maria Elena Holly, Larry Holley

Plot Buddy Holly: Rave On

Ondanks zijn onconventionele uiterlijk en bijzondere stem was Buddy Holly een van de meest invloedrijke rock & roll sterren van de jaren 50. Zijn korte carrière eindigde al na anderhalf jaar, toen hij op 22-jarige leeftijd om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk. Aan de hand van interviews met familie, vrienden en collega's schetst deze documentaire een portret van de legendarische artiest die samen met zijn band The Crickets muzikale geschiedenis schreef.

avatar van Film Pegasus

Ik kende deels het verhaal al van Buddy Holly dankzij de biopic The Buddy Holly Story (1978) met Gary Busey in de hoofdrol. En natuurlijk het tragische einde dat vereeuwigd werd in American Pie als the day the music died. Deze documentaire focust zich mooi op de muziek en heeft alle belangrijke spelers die komen getuigen. Je krijgt op de 'korte' tijd (documentaire duurt een uur) een beeld van de impact van Buddy Holly. Ik heb me altijd laten wijsmaken dat Buddy Holly groter had geweest dan Elvis als hij had blijven leven. Dat zullen we nooit weten en de kracht van Buddy Holly lag vooral bij het maken van de muziek en de invloed op andere muzikanten, terwijl Elvis vooral een performer was die - toch zeker in het begin - maar al te goed wist welke nummers hij moest coveren. Maar het is gewoon fenomenaal dat een jonge 20er als Holly op nog geen 2 jaar zo'n enorme impact had op de muziekgeschiedenis. Dat wordt nog maar eens duidelijk in deze boeiende documentaire.