• 9.378.811 stemmen

De Laatste Dagen van Aurelia Brouwers (2018)

Documentaire | 41 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Sander Paulus

Met onder meer: Aurelia Brouwers

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot De Laatste Dagen van Aurelia Brouwers

Documentaire over de 29-jarige Aurelia Brouwers. Geplaagd door ernstige psychische problemen wil ze nog maar één ding: een definitief einde aan haar lijden. Aurelia wil op een waardige manier sterven en besluit te kiezen voor euthanasie. Uiteindelijk krijgt ze groen licht van de Levenseindekliniek. Filmmaker Sander Paulus volgt Aurelia negen dagen lang.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Aurelia Brouwers volgde ik jaren geleden op Twitter, toen ik nog op Twitter zat. Zij was daar actief onder de naam @aureliabrouwerscda (die laatste drie letters vond ik dan weer wat minder, maar goed, ieder zo zijn politieke voorkeur).

Zij was in haar tweets altijd heel openhartig over haar ziekte en over haar emoties en soms stond er dan weer zo'n akelige reactie bij van iemand die vond dat ze zich niet zo moest aanstellen. Dat werd niet in die bewoordingen gezegd, maar daar kwam het in feite dus wel op neer. Heel naar. Ook was ze toen al bezig met het zoeken van de juiste hulp bij haar euthanasiewens.

Deze korte docu gaat vooral in op Aurelia's voorbereiding op haar dood. Humor heeft ze zeker. Op een gegeven moment staat ze bij een kalender en somt ze op wat ze allemaal nog moet regelen en dan zegt ze vol zelfrelativering: 'Ik had niet verwacht dat er zoveel bij kwam kijken bij doodgaan.' Verder zegt ze nog dat we af moeten van het taboe om alles tot in het oneindige door te behandelen.

Het is allemaal wat simpel van opzet en niet echt diepgravend ofzo. De laatste scène op de trap vond ik wel mooie symboliek.