• 9.373.940 stemmen

Met onder meer: Yi Zhang, Wei Fan en Haocun Liu

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 7 april 2022

Plot Yi Miao Zhong

China, jaren 70. Een gevangene ontsnapt uit een strafkamp, omdat hij een specifiek filmjournaal wil zien tijdens een van de zeldzame filmavonden in een afgelegen dorpje. Onderweg daarheen ziet hij hoe een sjofele jonge vrouw uitgerekend die spoel steelt van de rondreizende filmoperator. Ondertussen zit de dorpsbevolking ongeduldig te wachten op het moment dat de voorstelling gaat beginnen.

Orphan Liu

Fan Film's son

avatar van Malick

Malick

Film Set in China’s Cultural Revolution Is Pulled From Berlin Festival:

A statement posted Monday on the film’s official Weibo account said the film by Zhang Yimou, “One Second,” had been pulled for “technical reasons,” a term often used in China as a euphemism for government censorship. Festival organizers confirmed the withdrawal, stating that the film had been pulled from the competition “due to technical difficulties encountered during postproduction.”
Op naar Cannes of Venetië dan maar?

avatar van Malick

Malick

Cannes: What Will Become of Zhang Yimou's Censored Masterpiece 'One Second'?

Beijing regulators have prevented the auteur's latest drama — set during China's Cultural Revolution — from competing at film fests because they fear it might actually win: "They don't want a film like this getting honors overseas this year."

Zhang Yimou, one of the world's great auteurs, isn't expected to be in attendance at the 2019 Cannes Film Festival — but not because his latest film was finished too late, or because it wasn't aesthetically up to snuff to make the cut.

Instead, the acclaimed Chinese director has suffered the perverse fate of seeing his new film — the achingly personal period drama One Second — withheld from contention precisely because it is reputed to be so good that it might take home multiple awards, something the Chinese government is said to very much not want.

tbouwh

En nu? Blijft angstvallig stil na eerdere commotie.

avatar van BBarbie

BBarbie

Erg geslaagde komedie over een dorpje ergens middenin de woestijn, waar om de twee maanden een filmoperator een filmavond organiseert in het dorpshuis. Dat loopt deze keer niet gesmeerd, want de operator en een ontsnapte gevangene en een jonge vrouw zitten voortdurend in elkaars vaarwater. Yimou Zhang maakt er een gezellige en op talrijke momenten heerlijke komedie van. Vooral de scènes in de geïmproviseerde bioscoop zijn kostelijk.

De film stond geprogrammeerd voor het Berlinale van februari 2019, maar werd op het laatste moment teruggetrokken wegens “technische problemen”; lees: censuur van de Chinese autoriteiten.

De Chinese filmtitel “Yi miao zhong” is een mooie alliteratie van de naam van regisseur Yimou Zhang, die het verhaal mede baseerde op persoonlijke ervaringen.

Eigenlijk is het niet zoveel meer dan een full-length versie van z'n kortfilm uit Chacun son Cinéma. Lijkt me echt sterk dat deze prijzen zou weggekaapt hebben, anderzijds zijn filmliefhebbers wel érg tuk op films over film, dus het had zo maar gekund.

Aardige komedie, maar kreeg het gevoel dat ik dit al eerder gezien had en dat Zhang hier een beetje in herhaling valt. Inclusief uitdrukkelijke en makkelijke kritiek op China.

tbouwh schreef:

En nu? Blijft angstvallig stil na eerdere commotie.

Vanaf 2 december in de bioscoop (Paradiso Entertainment Nederland)

tbouwh

Mooi, dan komen er nu twee films van Zhang aan. Ik weet alleen niet of Cliffwalkers ook in NL zal worden uitgebracht.

tbouwh

De gerenommeerde Chinese regisseur Yimou Zhang beweegt zich de laatste jaren op curieuze wijze tussen producties die het heersende communistische regime vieren en producties die datzelfde regime juist bekritiseren. Het vereist weinig voorkennis om uit te vinden tot welke categorie het stevig gecensureerde One Second behoort.

Lees hier de volledige recensie

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

kappeuter schreef:

Vanaf 2 december in de bioscoop (Paradiso Entertainment Nederland)

Vanaf vandaag in de bioscoop!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Niet heel overtuigend. De film speelt zich af in de jaren 70, maar soms had ik ook het idee dat de film in die tijd gemaakt was. Visueel erg pover met belegen humor en het acteerwerk neigde naar wat theatraal - in ieder geval deden personen vaak dingen die ik niet snapte. Echt gescript om het verhaal vooruit te helpen. De film geeft wel een aardig tijdsbeeld en voorbij de helft ook iets van warmte, met nu en dan toch wel een fraai shots (zeker in de woestijn). En enkele scènes zijn echt leuk, vooral rond het schoonmaken van die film. De kritiek op China is opvallend te noemen maar wat simplistisch verwerkt. Enfin, de film duurt 104 minuten en voelde veel korter. De pacing is echt wel goed en ik heb me ook niet verveeld, ondanks de tekorten in de film. Dus wel een nette voldoende. 3,0*.

avatar van Martin Minderaa

Martin Minderaa

Innemende film. Mao en de Chinese dictatuur worden prachtig gefileerd. Slot werd door huidige Chinese censuur-ambtenaren verboden. Wat een kut-land toch. En dat laatste spat van het witte doek af.

avatar van Fisico

Fisico

Fijne film van Yimou Zhang. Niet van het niveau van sommige van zijn eerdere meesterwerken, maar sowieso erg geslaagd. Een film die voornamelijk draait om twee individuen, een jong meisje en een oude man, die mekaar steeds voor de voeten lopen bij het ontvreemden van een filmrol. De intentie is bij beiden verschillen, hun hardnekkigheid hebben ze daarentegen wel met elkaar gemeen.

De film valt bij momenten wel wat in herhaling, maar steekt er af en toe toch bovenuit. Is het niet met de knappe beelden uit de woestijn, dan wel om de zeer mooie scène in de sfeervolle bioscoop waar eenieder in beide richtingen van het filmdoek opeengepakt naar een film aan het kijken is. Een film die ook de ode van het witte doek niet uit de weg gaat.

Een film die verder de censuur op de korrel neemt. Niet dat het allemaal zo expliciet was, maar blijkbaar toch genoeg om de film wat vertraging te doen oplopen bij de première in Europa.

avatar van Movsin

Movsin

Af en toe voelde ik de warmte van "Nuovo Cinema Paradiso" als ik die operator met zijn celluloid bandjes en apparatuur bezig zag en ook wanneer het publiek in het zaaltje al dan niet uit zijn dak ging, maar het komisch accent overheerst, zelfs boven de politiek, maatschappelijke kritiek die er ook soms stevig doorsijpelt, in deze toch genietbare film van Yimou Zhang.

avatar van lang pee

lang pee

De meningen zijn verdeeld maar ik vond dit weer een mooie film van Zhang. Ik vond hem een beetje minder dan de vorige die ik van hem zag namelijk Gui Lai, die vond ik echt schitterend, maar heb ook enorm van deze genoten. Zoals we weten is dit waarschijnlijk een film waar wat is aan veranderd, maar hij blijft toch mooi...

avatar van gizzegiz

gizzegiz

Ik begrijp niet hoe sommigen hier in hun commentaar spreken van een comedie! Puur drama ja! Maar wat mij vooral opvalt is hoe China er op een halve eeuw compleet anders uit ziet! Ongelooflijk toch?