• 9.380.615 stemmen

Leaving Neverland (2019)

Documentaire | 236 minuten (2 delen)

Genre: Documentaire

Speelduur: 236 minuten (2 delen)

Geregisseerd door: Dan Reed

Met onder meer: Michael Jackson en Wade Robson

Plot Leaving Neverland

In de documentaire Leaving Neverland staan twee mannen centraal die zeggen langdurig misbruikt te zijn door de in 2009 overleden popster Michael Jackson. De documentaire beschrijft hoe 'The King of Pop' langlopende relaties aanging met twee jongens, destijds 7 en 10 jaar oud, en hun beider families toen hij op de toppen van zijn roem zat. De twee zijn nu beide dertigers en beweren dat ze seksueel misbruikt zijn door de zanger. Ze onthullen in de documentaire hoe ze hiermee hebben leren leven.

avatar van NRT

NRT

Fascinerende discussies overal. Ik vraag mij gewoon af met welke ingesteldheid ik naar deze documentaire moet kijken. Het is natuurlijk vooral van uit het standpunt van de slachtoffers. Toch eens kritisch bekijken.

avatar van Esteban

Esteban

Pepino schreef:

Interessant om te zien dat er twee kampen bestaan: sommigen geven 5* en beschuldigen MJ van alles wat er binnen deze docu gezegd wordt, anderen 1.5*.

Tot nu toe ben ik de enige die op MM een 1,5 uitdeelde, denk ik. Iets wat ik niet vaak doe. Toch even verduidelijken dat mijn quotering voor deze docu wel degelijk op de docu zelf slaat en niet voortkomt uit mijn visie op het al dan niet schuldig zijn van Michael Jackson zelf. Van zodra ik de tijd kan vinden, zal ik mijn score eens motiveren.

avatar van mikey

mikey

230 minuten. Laat dan maar.

avatar van maurice32

maurice32

Ik kijk vanaf minuut 1 , kijken hoever ik kom , 4 uur is lang .

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

avatar van The Oceanic Six

Had liever gehad dat dit op Netflix als docu-serie was gekomen ofzo. Mijn hemel wat een speelduur. Best een boeiend onderwerp, maar dit is wel erg veel. Vind wel dat het een beetje pijnlijk is, omdat Michael Jackson al bijna 10 jaar dood is. Beetje mosterd na de maaltijd.

avatar van Basto

Basto

• 11971 berichten

Verrassend is het allerminst.

Michael Jackson - Bad (Shortened Version) - YouTube - m.youtube.com

Die openingszin alleen al...

Your butt is mine

I'm telling you

Just watch your mouth

I know your game

What you're about

Well they say the sky's the limit

And to me that's really true

But my friend you have seen nothin'

Just wait 'til I get through

Your talk is cheap

You're not a man

You're throwin' stones

To hide your hands

But they say the sky's the limit

And to me that's really true

And my friends you have seen nothin'

Just wait 'til I get through

Because I'm bad, I'm bad come on

And the whole world has to

Answer right now

Just to tell you once again

Who's bad

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik heb de documentaire nog niet kunnen zien, maar deze jongeman laat er geen spaander van heel. Fijn twitter-draadje over de schaduwkantjes van deze productie: Twitter

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Also: mensen zijn hysterisch: Privacy settings - m.hln.be

avatar van des1

des1

Oeff. Ik was vroeger ervan overtuigd dat Michael Jackson een grote kindervriend was... Nu krijg ik toch een heel ander beeld (en een overtuigende) van dat kindervriend zijn. Ook dat Michael Jackson weliswaar geniaal was, maar ook zo verknipt als wat. Triest allemaal. Maar toch nodig om mensen dit te laten zien. Ik vraag me af of en hoeveel Jackson omlaag zal dukelen in de Top2000... Blijven fans... fans?

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

RIP betekent toch echt rest in peace.

avatar van Kondoro

Kondoro

Tja, wat kan je er nu nog aan veranderen? Alles wat er van die vent over is zijn een paar botten, heerlijk die media aandacht weer.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ik kan hier niet zoveel mee. Michael Jackson was een aparte kwast en dat-ie zich schuldig heeft gemaakt aan vieze zaakjes is zeer aannemelijk, maar dit is gewoon puur eenrichtingsverkeer. Veel te lange zit.

avatar van catdog

catdog

• 2027 stemmen

Als je dit artikel en het artikel van Forbes erbij neemt is het bijna onvoorstelbaar om de documentaire volledig te geloven.

Wat een verschil ook met de R. Kelly documentaire. Daarin werd bewijs, verschillende mensen van verschillende kanten die dichtbij hem stonden aan het woord gelaten en dat was al voldoende om overtuigend te zijn.

Deze documentaire doet zijn uiterste best om je als kijker een: “gatverdamme, wat naar” gevoel te geven. De media legt eigenlijk gelijk al uit waarom dit zo gedaan is: “waarom we ze móeten geloven”. Het gaat er bij mij best in dat slachtoffers van seksueel misbruik dit lang niet herkennen als zodanig en hier pas later achter komen.

Maar daarna, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, leggen ze grafisch en tot in detail hun ervaringen uit. Hun herinneringen van toen ze 7 waren gaat zover dat ze nog precíes weten wie er zelfs op de locatie allemaal aanwezig waren op verschillende gelegenheden. Safechuck vertelt nog dat het eerste misbruik plaatsvond na t einde van de Bad Tour (eindigde in 89) en toen met hem naar Euro Disney ging. Ging overigens pas open in 92.

De details weten ze zo nauwkeurig tót het moment zich voordoet dat er een logische tijdlijn in voor hoort te komen, en dan valt het allemaal uit elkaar.

Michael’s nichtje Brandi heeft nog een relatie van 7 jaar met Robson gehad, tot hij vreemd ging met meerdere vrouwen waaronder Britney Spears, die hierbij overspel pleegde op Justin, wat uiteindelijk ‘Cry Me a River’ vormde, maar Wade claimt nog altijd goede vrienden met Justin te zijn. Flauw dat Wade, Brandi uit de documentaire laat. Al is dat logisch, want het klopt niet met zijn verhaal dat Michael hem weg probeerde te houden bij meisjes.

Verder maak ik hier geen woorden meer aan vuil. Wat er écht allemaal gebeurd is zullen we nooit weten, maar who cares? Niks kan hier meer uit voortkomen, de man ligt al 10 jaar onder de grond.

avatar van zeffie

zeffie

Heb de docu vanavond gezien en voor mij is het duidelijk: die twee jongens zijn zeer geloofwaardig en ik geloof ze 100%... MJ is/was een verknipte manipulatieve smeerpijp...!

avatar van Rick18

Rick18

Matige docu.

Bij een onderwerp als misbruik is er altijd iemand die beschadigd is of beschadigd wordt. Je hoopt daarom dat een dergelijk onderwerp met de nodige zorg wordt benaderd.

In deze docu is dat helaas niet het geval. Hoewel vooral het verhaal van safechuck geloofwaardig lijkt, is het een en al eenrichtingsverkeer. De vermeende twee slachtoffers en hun families krijgen maar liefst 4 uur alle ruimte om hun kant van het verhaal te vertellen zonder dat de documentairemaker het verhaal vanaf de andere kant belicht, of ook maar een kritische vraag stelt. Voor een wat genuanceerder beeld moet je zelf nog urenlang sites afstruinen.

avatar van maurice32

maurice32

Moeilijk te geloven alles, heb nu ook mijn twijfels.

avatar van Corcicus

Corcicus

Ik kan me de pittige discussies op school nog levendig herinneren waarbij ik als enige op de speelplaats stond te roepen wat voor gore pervert die Michael Jackson was en hoe leraars en kinderen al moonwalkend de beschuldigingen weglachten. Niemand hechtte er geloof aan, de vrijheidblijheid gedachte was springlevend en #Metoo nog ver weg. 14 jaar later is het lachen vergaan en twijfelt er niemand nog aan het gegeven dat Jackson een ziekelijke creep was die de elektrische stoel verdient.

Alleen spijtig dat de twee individuen die hem nu aan de galg praten, eerder alle beschuldigingen ontkenden onder ede tijdens het grootse proces dat destijds ook aanleiding gaf tot de speelplaatsdiscussies. Het komt de geloofwaardigheid van Wade en co allerminst ten goede. Het zijn net als Michael Cohen meineedplegers en dus betekent hun woord hoegenaamd niets. Voor geld danst de beer luidt het spreekwoord en dus hebben ook de ouders van dit tweetal meer dan boter op hun hoofd. Ze geven het bijna letterlijk toe dat ze hun zoons uitleenden voor een ritje in ruil voor het jetsetleventje met kwalitatieve wijnen en Champagne. Op geen enkel ogenblik ging er schijnbaar een alarm af. Hoe compleet gefaald als ouder kun je zijn.

Ook de hele entourage van MJ is schuldig. Ze faciliteerden en verdoezelden de pedofiele escapades van hun baas en kozen er de schattigste snoetjes uit waar MJ zijn ziekte lusten op kon botvieren. Er zijn dus heel wat schuldigen in dit verhaal, MJ is er slechts 1 van. Dat laatste vond ik wat onderbelicht in deze docu.

avatar van Macmanus

Macmanus

Lastig te beoordelen.

Deze film is door de tegenstanders nog net wel iets boeiender. Je ziet hoe vreemd fans zijn, je ziet hoe artikelen zoals in dat Forbes stuk hieronder (schrijver heeft de docu dus niet gezien) of het draadje van Twitter van Donkerwoud met vaag het is gephotoshopped bewijs, dingen die in de docu gewoon belicht worden, dat Culkin en Brett altijd hebben gezegd niet te zijn misbruikt staat gewoon op het einde van deel 1. Ook wist de moeder van Safechuck doordat hij zei bij de tweede rechtzaak dat MJ geen goede man was dat er wat mis was. Dus tijdlijn klopt gewoon. Het is grappig om te zien hoe je zo een fan kan zijn van iemand die je eigenlijk helemaal niet kent. Dat zou een docu opzichzelf kunnen vormen.

Maar dit is allemaal buiten deze docu. Die is zeker eenzijdig. Ik denk niet geheel bewust. De MJ kant wou natuurlijk niet meewerken. Ik weet ook niet of het veel zin had. Je hebt 1 argument van de MJ kant en dat is dat het geldwolven zijn. Bij vier kinderen die eenzelfde verhaal vertellen waag ik dat argument in twijfel te trekken maar 100 procent zeker weet je het niet. Ik vond de mannen overtuigend. Maar vond vooral zoals Chefkes hieronder al zegt het boeiend hoe mensen zo graag willen ontsnappen uit het gewone leven.

Verder het argument wat maakt het nou uit hij is 10 jaar dood. Dat argument hoor je veel terug en daar ben ik het mee oneens. Je bent als mens beschadigd en de massa heeft wel een mening over je. Dat je hier toch je verhaal over kwijt wil begrijp ik en daarbij kan het ook andere helpen. Want het verafgoden van een ster is nooit gezond en als daar ook maar een beetje verandering in komt door een docu als deze is dat toch vooruitgang.

3 sterren.

avatar van apolicum

apolicum

Te denken dat ik nog gehuild heb bij zijn dood... Wat een gore pedofiel.

avatar van Waku

Waku

Puur de documentaire beoordelend op wat naar mijn mening de bedoeling was van deze film doet "Leaving Neverland" wat het beloofd, spraakmakend zijn en een hoop stof opwaaien. Na het zien van de docu heb ik mijn twijfels over zowel Jackson als de vermeende slachtoffers van de misbruik. Maar de vier uur durende zit heeft mij geboeid en gefascineerd en daar ging het uiteindelijk om. 3.5*/4*

avatar van bjerik76

bjerik76

Niemand zal het ooit weten, en er zullen 3 kampen blijven. " wel/niet/twijfel"

ik hoor bij het kamp niet, het heeft mij toch niet overtuigd en zeker niet 10 jaar naar het overlijden.

(en zonder weerwoord.)

wat wel boeiend was om te zien waren de beelden van Neverland, en de gekke gesprekjes.

Wat gek was michael wel, maar zo gek als geniaal ?

het blijven meningen.

avatar van blu

blu

Enigszins geboeid heb ik gekeken, niet helemaal tot het eind. Het komt geloofwaardig over, ik vraag mij af of deze mannen hier nu geld voor ontvangen. Stort dat dan in een fonds voor slachtoffers, dan zou het geloofwaardiger zijn. Voor veel geld kunnen mensen alles in elkaar zetten en zij hebben er de tijd voor gehad. Als het wel zo is, jammer dat de andere jongens ontkennen. Hoe dan ook heb ik er vannacht en vanmorgen nog over na moeten denken, dat bereiken zij dus wel met de docu.

avatar van HK Senator

HK Senator

apolicum schreef:

Te denken dat ik nog gehuild heb bij zijn dood... Wat een gore pedofiel.

Ik geloof geen hol van deze aantijgingen. Puur een gevalletje geld willen verdienen over de rug van een dode. En ik ben geen groot MJ fan dus daar komt mijn mening niet door.

avatar van apolicum

apolicum

HK Senator schreef:

Ik was wel een groot MJ fan (en bén dat nog steeds wat betreft zijn muziek). Ik had altijd wel mijn twijfels, maar de documentaire is voor mij gewoon zo duidelijk als iets. De jongens leggen erg duidelijk uit waarom ze het niet eerder verteld hadden. Dit komt erg vaak voor bij slachtoffers van pedofielen, dus zo raar is het niet hoor.

Ik vermoed dat Macaulay Culkin er ook nog wel voor uitkomt, zou alvast veel verklaren.

avatar van Frankie Boy

Frankie Boy

Indrukwekkende en geloofwaardige documentaire, die de gemoederen zeker niet onberoerd zullen laten. Heel heftig en triest wat er allemaal naar boven komt in deze documentaire en met name voor de slachtoffers en de families daarvan, maar zeker ook voor de vele fans van MJ. Het is gewoon meer dan duidelijk dat MJ heel wat op zijn kerfstok heeft die het daglicht niet kunnen verdragen.De man is de dans altijd ontsprongen, met alle vreselijke gevolgen van dien. Dat de man de king of pop was en een groot ariest staat natuurlijk buiten kijf, maar daarnaast zo verknipt en gestoord en dan ook nog eens altijd gewoon zijn gang kon gaan met wie weet hoeveel kinderen sexueel te misbruiken, is onvoorstelbaar. Goed dat dit naar boven komt allemaal, want de waarheid moet verteld worden.

avatar van Basto

Basto

• 11971 berichten

Frankie Boy schreef:

En hoe weet jij zo zeker dat dit de waarheid is?

Heb de docu niet gezien, maar zonder wederhoor kun je natuurlijk nooit iemand zomaar veroordelen. De documentairemaker heeft waarschijnlijk honderden uren interview over en over kunnen doen om tot zijn gewenste aanklacht te komen.

avatar van Macmanus

Macmanus

Wederhoor maakt in deze niet gek veel uit. De twee heren vertellen hun kant van het verhaal. Lijkt mij niet dat de maker er iets anders van gemaakt heeft dan zij wilden vertellen. Als kijker net als een jury bepaal je of je het gelooft. Wederhoor zou alleen van MJ wat waard zijn wat indd niet meer kan. Puur juridisch snap ik de kritiek. Als mens en groter geheel kan ik deze docu wel verdedigen.

avatar van Rick18

Rick18

Macmanus schreef:

Ik mag toch voor jouw hopen dat als iemand een negatief verhaal over jouw verteld en dit verspreid over de wereld, jij ook de kans krijgt om jouw zegje te doen. Of in het geval dit niet kan men toch kritisch blijft.

Doordat het verhaal zo klakeloos wordt gevolgd zonder veel kritiek is de docu onevenwichtig. Die onevenwichtigheid geeft er enorm veel ruimte voor speculatie over onder andere geldmotieven en de geloofwaardigheid van de makers en geïnterviewden. Weet niet of safechuck en robson daar nu zo blij mee moeten zijn.