menu

Reversing Roe (2018)

mijn stem
3,00 (4)
4 stemmen

Verenigde Staten
Documentaire
99 minuten

geregisseerd door Ricki Stern en Anne Sundberg

Aan de hand van interviews met voor- en tegenstanders van het recht op abortus, toont deze film de lange politieke campagne om het Roe vs Wade-arrest nietig te verklaren. Dit is een arrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973, waarin dit hof een oordeel uitsprak over de toenmalige abortuswetgeving in de Verenigde Staten. Het hof oordeelde dat de meeste wetten die de praktijk van abortus verboden of hiervoor restricties oplegden ongrondwettelijk waren, omdat het hof oordeelde dat het 'recht op abortus' besloten lag in het grondwettelijke 'recht op privacy'. Met dit arrest werd de toenmalige wetgeving van de verschillende staten opgeheven. Deze documentaire werpt een blik op de huidige staat van abortus en vrouwenrechten in de VS.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ihN7DR1Ce6g

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Onderhond
2,5
Abortus doc.

In de jaren 70 werd het een verworven recht in de VS, sindsdien zijn er allerlei, vooral erg Christelijke, actiegroepen, actief die op allerhande manieren het recht proberen inperken. En indien dat niet mogelijk is of niet meteen lukt, mensen het zo moeilijk mogen maken toch abortus te plegen.

Er zit best wat schrijnend beeldmateriaal in, vooral omdat ik het toch niet kan nalaten mijzelf af te vragen wat zulke mensen nu eenmaal bezielt. Waarom zoveel tijd en moeite steken in het beknotten van de persoonlijke keuzes van een ander, want daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Heel diep gaat de docu niet. We lopen langs de Amerikaanse presidenten en hun pogingen om pro-choice of pro-life naar voren te schuiven en we zien vooral veel lompe argumenten en agressief gedrag van de pro-life kant, waarmee meteen ook duidelijk wordt in welke richting deze docu poogt te duwen.

Wat meer kritische vragen had best gekund, een iets betere balans tussen beide kampen ook wel, maar toch er zit toch wel wat beeldmateriaal in dat best een indruk achterlaat. Jammer genoeg zit het verscholen in een verder erg matige docu.

2.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 21:56 uur

geplaatst: vandaag om 21:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.