• 9.376.422 stemmen

Shu Jian En Chou Lu (1981)

Actie | 101 minuten

Genre: Actie

Alternatieve titels: The Emperor and His Brother / 書劍恩仇錄

Oorsprong: China

Geregisseerd door: Yuen Chor

Met onder meer: Jason Piao Pai

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Shu Jian En Chou Lu

De keizer van Qianlong is niet de rechtmatige troonopvolger aangezien hij tijdens zijn geboorte is omgewisseld met de dochter van de keizer van Yongzheng. Hij leert de waarheid wanneer twee leden van de Red Flower Society, een geheime anti-overheid organisatie, hem jaren later contacteren in de hoop dat hij hen kan helpen met het verdrijven van het Manchus volk. De keizer beveelt echter dat beide mannen vermoord moeten worden omdat hij zijn opvolging wil verzekeren, maar één van hen weet te ontsnappen. Hij wordt echter opnieuw gevangen genomen, maar tegen dan heeft de leider van de Red Flower Society een plan opgevat om de gevangen kameraad terug vrij te krijgen..

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Chen Chia Lo

No. 8, Yang Seng Hip

avatar van Metalfist

Metalfist

Chaotische Chor

Chor Yuen was zo'n Shaw Brothers regisseur waar ik tot voor kort nog niets van had gezien. Zijn Web of Death bleek echter een erg vermakelijke film te zijn die eigenlijk tot de meer 'van de pot gerukte' films in het oeuvre van de broertjes past. Vandaar was ik ook wel blij dat ik nog een film van hem had liggen, namelijk deze The Emperor and his Brother. Een film die de inspiratie gaat halen bij Louis Cha's roman The Book and the Sword dat enkele jaren later (in 1987) nog verfilmd zou worden door Ann Hui.

Die verfilming duurt 180 minuten en het gevoel ontsnapt me niet dat Yuen er ook beter aan had gedaan om ofwel het verhaal iets beperkter te maken, ofwel zijn film iets langer te maken. De eerste pakweg 5 minuten zijn de meest chaotische in Shaw Brothers geschiedenis (eigenlijk wordt daarin al de volledige samenvatting van hierboven uit de doeken gedaan) en is een wirwar van tijdsaanduidingen, personages en intriges. Het is niet helemaal de schuld van de regisseur trouwens dat dit zo chaotisch oogt, want hij doet een poging om via tekst op het scherm nog wat meer uitleg te geven maar helaas: degene die verantwoordelijk was voor de ondertiteling vond dat blijkbaar niet zo interessant en slaagt dat over. Het komt er in ieder geval op neer dat er een aantal "Brothers" zijn die op zoek gaan naar hun ontvoerde kameraad en ondertussen komt er nog een persoonsverwisseling aan te pas. Het is dus het beste om je niet te druk te maken in het plot, want dat wordt uiteindelijk toch nog allemaal redelijk duidelijk zolang je in het achterhoofd houdt dat ze op zoek zijn naar Brother nummer 4.

Wat overblijft is een film die het vooral moet hebben van zijn sets en de gevechten en op dat gebied is er weinig op aan te merken. Ti Lung is het indrukwekkendste als hoofdpersonage en houdt er hier een merkwaardige stijl op na die eigenlijk het beste is te beschrijven als een soort van Double Team aanval uit Pokémon. Je moet het zien om het te begrijpen/geloven. De film steunt vooral op zijn Brothers en hoewel ze niet allemaal in beeld komen, gaat de teller op een bepaald moment tot 14. Dat zijn veel personages dus en er schieten er maar een aantal tussenuit zoals Kwan Fung als de eenarmige priester. Verder veel van de gebruikelijke Wuxia elementen. De personages zijn niet gebonden aan natuurwetten zoals zwaartekracht en springen met gemak ettelijke meters hoog, maar dat zorgt dus wel voor een aantal visuele leuke dingetjes.

Enorm chaotisch qua plot en eigenlijk bijzonder moeilijk om na te vertellen. Het hangt er blijkbaar ook vanaf welke versie je in huis haalt, want de Red Flower Society komt in mijn (Duitse) Blu-Ray niet ter sprake maar wordt gewoon vertaald naar de Chinese naam: Hang Gua (of toch iets in die richting). In het begin lijkt het alsof dit eigenlijk een sequel is, maar niets is minder waar. Toch blijft dit boeien en ging mijn score langzamerhand omhoog en omhoog om uiteindelijk op een solide 3.5* te eindigen.