• 9.375.109 stemmen

Luo Man Di Ke Xiao Wang Shi (2016)

Alternatieve titels: The Wasted Times / Luomandike Xiaowang Shi

Oorsprong: China

Geregisseerd door: Er Cheng

Met onder meer: You Ge, Ziyi Zhang en Tadanobu Asano

Gesproken taal: Japans en Mandarijn

Plot Luo Man Di Ke Xiao Wang Shi

Een film die draait rond drie personages in het Sjanghai van de jaren 30. Lu is een kleine crimineel, Watabe een geëmigreerde Japanner die zichzelf als volwaardige Chinees ziet, en Xiao Liu is een actrice die getrouwd is met de baas van Lu. De drie hebben een goede band met elkaar, maar wanneer de oorlog met Japan uitbreekt blijkt al snel dat ze er elk hun eigen agenda op nahouden.

Goed.

Maar net iets te klassiek naar mijn smaak. Ondanks dat het allemaal érg strak en mooi in beeld is gebracht, vond ik het net niet krachtig genoeg. Het zijn kleine details die er voor zorgen dat deze uiteindelijk geen hogere score krijgt, maar het is verder wel een memorabele film.

Niet in het minst omdat Asano opduikt in een Chinese film. Beetje jammer dat hij gedubd is, maar ze zijn daar sowieso niet vies van en zijn Chinees zal wel niet voldoende geweest zijn, vooral omdat het ook een integraal deel van z'n personage uitmaakt. De rest van de cast is ook niet mis trouwens, met Ziyi Zhang en Ye Lou in fijne rollen.

Qua sfeer is het best kil en ijzig, visueel net iets frivoler soms, al beperkt zich dat tot een paar scenes. Veel strakke composities en een rustige camera, met koele kleuren en weinig dynamiek in beeld. Wel erg mooi uitgevoerd, maar ik heb het persoonlijk toch liever iets levendiger, ofwel écht écht écht strak.

Verhaaltje boeit verder wel, vanwege wat geklooi met tijd blijft het ook wel intrigeren. Toch is 125 minuten iets te lang voor deze film, maar da's zo'n beetje de norm geworden tegenwoordig. Ik zie dit soort films toch liever gewoon iets korter.

Maar er valt genoeg te genieten en voor mensen die doorgaans niet zo open staan voor Chinese cinema zeker geen slechte introductiefilm. Of hij makkelijk te vinden is, is een andere vraag natuurlijk ...

avatar van BBarbie

BBarbie

Verraad en wraak zijn de centrale thema’s van deze film, die zich voornamelijk afspeelt in Shanghai in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een overdaad aan personages maken de film tot een haast onontwarbare gordiaanse knoop en dat wordt alleen maar erger door gegoochel met de chronologie. Een stijlfiguur die ik maar matig kan waarderen, omdat ie zelden of nooit iets waardevols toevoegt aan de inhoud. Dat de film bij mij niettemin een voldoende scoort is vooral te danken aan de haast vlekkeloze acteerprestaties van o.a. You Ge, Ziyi Zhang, Tadanobu Asano en Quan Juan.

Volgens mij moet je de film minstens twee keer zien om de inhoud volledig te kunnen bevatten. Ik wacht daar liever nog even mee.