• 9.375.336 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Nick Kovacic

Met onder meer: Steve Reynolds

Plot Decanted.

Deze documentaire is gewijd aan de wijnregio Napa Valley in Californië. Het is een klein maar hoogwaardig wijngebied. De film volgt de Italiaanse wijnbouwers die er wonen en de ontwikkeling van hun gloednieuwe wijnmakerij, gezien door de ogen van de 'elite' uit Napa Valley. Het is een van de meest intieme wijnregio’s van de wereld.

Artisanale porn.

Je zou het ook onder food porn kunnen scharen, maar als je goed kijkt gaat het daar niet eens echt over. Tuurlijk staan de druiven en de wijn wel centraal, maar de nadruk ligt toch op dat artisanale. Ik ben er doorgaans niet zo héél vatbaar voor, komt daarbij dat deze docu het ook niet geweldig verkoopt.

Probleem is onder andere dat de film zich richt een Amerikaans gebied en Amerika heeft niet zo'n geweldig rijke wijncultuur. Op zich heb ik daar zelf niet zo'n probleem mee, lekker is lekker en geschiedenis is vaak niet veel meer dan vergane glorie, maar als je de artisanale charmekaart wil trekken is een eeuwenoude traditie toch een stuk handiger.

Komt ook nog eens bij dat de passie van de geïnterviewden niet te ontkennen valt, maar of het steeds de liefde voor het product is valt af en toe toch wat te betwijfelen. Er wordt graag fier op de borst geklopt omdat het allemaal zo geweldig holistisch en lokaal is, er zal dan ook wel wat prestige en zelfverheerlijking mee gemoeid zijn.

Iets wat zich ook vertaalt in nogal fletse uitspraken als "de smaak is nooit hetzelfde" en een hoop soortgelijke dooddoeners. Navelstaarderij is de dames en heren in deze docu niet vreemd, nogmaals hoeft dat geen onoverkomelijk probleem te zijn, maar zonder die pure liefde en passie krijg je niet het gewenste effect, eerder het tegenovergestelde.

Op zich is de opzet van de docu wel oké en wie wél helemaal into de artisanale opzet meegaat krijgt een redelijke docu voorgeschoteld, maar mij voelt het allemaal wat te Amerikaans aan. Fletse verkooppraatjes die gebrek aan dieperliggende kwaliteit moeten verbergen. Na deze docu had ik geen immense zin in een rode wijn uit Napa Valley, mission failed dus.