• 9.375.219 stemmen

Genre: Thriller

Geregisseerd door: Elliott Lester

Met onder meer: Ahna O'Reilly, Richard Armitage en Haley Joel Osment

Plot Sleepwalker

Na de dood van haar man besluit Sarah Wells om haar universitaire promotie-onderzoek af te ronden. Ze krijgt echter last van slaapwandelen wat er uiteindelijk in resulteert dat de politie haar midden in de nacht van straat haalt. Sarah besluit zich te laten opnemen in de universitaire slaapkliniek. Onder de hoede van Dr. Scott White beleeft ze de eerste goede nachtrust in weken. Na thuiskomst verzekert ze haar vriendin dat het veel beter gaat. Het slaapwandelen komt echter al snel weer terug, samen met onverwachte verwarring over haar eigen identiteit.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Niet slecht.

Maar het is een film die je ook wel een beetje moet liggen. Lester gaat de mindfuck route op en zet een sfeervol filmpje neer, maar op de narratief en opbouw valt best wat aan te merken. Wie deze kijkt voor de geweldige ontknoping heeft een grote kans teleurgesteld te zijn.

Wie echter meer van sfeer "de weg ernaartoe" houdt zit wel goed, want Lester weet het allemaal wel aardig in beeld te brengen. De start van de film lijkt iets te on the nose te zijn, maar da's uiteindelijk maar een rookgordijn voor het mindfuck gedeelte middenin. Het is dan vooral aanklampen en opnemen wat er gebeurt, om er achteraf nog wat van te maken. Maar alles wordt netjes in beeld gebracht, sfeervol verlicht en voorzien van een fijne soundtrack.

Eens de verklaring moet komen loopt het alleen een stuk stroever. De film duurt niet zo heel lang maar het einde neemt teveel tijd in beslag. Teveel scenes waar een uitlegje wordt gepresenteerd, om dan weer door een "huh" moment gevolgd te worden. En dat een paar keer na elkaar. Probleem is vooral dat die verklaringen geen van alles bijster origineel zijn, waardoor je de indruk krijgt dat de schrijver nog wel een half uurtje met dezelfde onzin had kunnen doorgaan.

Het hangt er maar vanaf hoeveel gewicht je op dat einde wil leggen. Ik kijk meer om sfeer en da's moeilijk om zeep te brengen met narratief alleen, maar een spetterend einde (toch vaak dé reden om een film als deze te kijken) zit er niet in en dat moet je dan maar net kunnen negeren.

Maar toch best een aanradertje voor puzzelaars die houden van een headscratchers en liefhebbers van de sfeervolle mindfuck. Geen meesterwerk, ook niet in z'n niche, maar fijne filler.

avatar van mixmaster

mixmaster

Niet echt mijn ding, ik vond het allemaal wat te saai en vaag, je zou er bijna van gaan slaapwandelen

avatar van schumacher

schumacher

Niks voor mij, kon mij echt niet boeien.

avatar van Noodless

Noodless

Geen touw aan vast te knopen. Een overdreven vergezocht verhaal waarbij de indruk ontstaat dat de regisseur moet gedacht hebben hoe complexer het verhaal hoe beter. Soms kan dit ook tegen werken.

Naar het einde krijgt de kijker wel de nodige antwoorden hoe de vork in de steel zit, maar echt bevredigend is het allerminst. De clou is dan wel duidelijk, maar wanneer je dan heel het voorafgaande ermee vergelijkt om het hele concept te begrijpen, zul je zeker met heel wat vragen blijven zitten. Qua sfeer, mysterie zit je wel goed, echt spannend wordt het helaas niet. 5/10

avatar van Elise DG

Elise DG